Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА СТАРИНСКИ НАЧИН: За савршено СЛАВСКО жито додајте и овај састојак! (РЕЦЕПТ)

12.12.2021. 15:19
Пише:
Србија Данас
slava
слава / Извор: Фото: Shutterstock

Лепши је укус.

Жито је незаобилазан део славске трпезе. Постоји много начина да домаћица припреми славско жито.

Иако се у први мах чини да су сва славска жита идентичног укуса, ако му додате један нови састојак, ваше жито ће добити потпунији укус, ваши гости ће бити одушевљени.

Наиме, пожељно је да у славско жито додате орахе и мускатни орашчић.

ДА ЛИ ЈЕ ЛЕПО ДА СЕ ГОЛОГЛАВА МОЛИ БОГУ: Ево одакле обичај да жене носе мараме у цркви

ДА ЛИ ЈЕ ЛЕПО ДА СЕ ГОЛОГЛАВА МОЛИ БОГУ: Ево одакле обичај да жене носе мараме у цркви

ДИВАН ПРАВОСЛАВНИ ОБИЧАЈ: Шта тачно представљају УКРАСИ НА СЛАВСКОМ КОЛАЧУ и зашто је то важно?

ДИВАН ПРАВОСЛАВНИ ОБИЧАЈ: Шта тачно представљају УКРАСИ НА СЛАВСКОМ КОЛАЧУ и зашто је то важно?

Рецепт

Белу, крупну пшеницу белију очистити, па је два дана раније потопити у лонац са чистом водом и оставити да одстоји до сутрадан. Ујутро ставите да се кува уз повремено мешање - пазите, пшеница може лако да загори, па је најбоље да је све време држите на тихој ватри.

Кувану пшеницу испрати под млазом воде, испирати све док са ње не нестане све бело. Оставити да се добро оцеди.

Slava
Слава / Извор: Профимедиа/илустрација

За то време, на сто прострите столњак, па по њему распоредите оцеђену пшеницу, али тако да не дође зрно преко зрна. Преко тога ставити други чисти столњак и оставити да преноћи. Сутрадан рано ујутро ставити пшеницу у дубљи суд и по жељи самлети у машини за млевење меса.

Самлевено жито помешати са мало шећера, ради лепшег укуса и сипати у чинију у којој ћете служити жито за славу.

Традиционално украшавање славског жита подразумева орашасте плодове - на пример, направите облик крста помоћу млевених ораха или целих бадема, лешника... Будите креативни!

Стари обичај каже да је обавезно да се домаћица, пре него што отпочне мешење или млевење жита, прекрсти, а први га пробају свештеник или домаћин.