Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Риба која је МНОГО здравија од ПАСТРМКЕ И ШАРАНА - Важи за ЧУВАРА СРЦА, а килограм може да се нађе од 500 динара

04.12.2023. 10:44
Пише:
Србија Данас
riba
риба / Извор: Фото: Shutterstock

У периоду поста важно је гледати и нутритивна својства намирница које уносимо у организам. Риба је важна и кад нису дани поста, а једна врста рибе је много здравија од стандардних пастрмке и шарана, притом и ценовно доступнија.

У периоду поста, риба је главна намирница у јеловнику верника. Осим што је здрава, укусна и може да се припреми на много различитих начина, лако се и брзо вари.

Без обзира на то да ли више волите речну или морску рибу или неке друге морске плодове, сваку врсту одликује богатство хранљивих састојака, пре свега витамина, минерала и аминокиселина.

ВАЖНО је да реагујете на време! Бол у стомаку може указати на ОВАЈ ПРОБЛЕМ! Stomak

ВАЖНО је да реагујете на време! Бол у стомаку може указати на ОВАЈ ПРОБЛЕМ!

Данас се практикује СТРОГ ПОСТ и изговара МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ - Славимо ВАВЕДЕЊЕ Пресвете Богородице, обичај са ЦВЕЋЕМ је веома БИТАНvavedenje

Данас се практикује СТРОГ ПОСТ и изговара МОЛИТВА ЗА ДЕЦУ - Славимо ВАВЕДЕЊЕ Пресвете Богородице, обичај са ЦВЕЋЕМ је веома БИТАН

Највише се траже и пазаре шарани и пастрмка. Међутим, још једна риба се може наћи у већим трговинским ланцима и то јефтиније, а притом садржи више протеина, а мање калорија. У питању је морска риба ослић!

Ослић има малу енергетску вредност па се убраја у дијететске намирнице. Сто грама ослића садржи 80 посто воде, 0,85 г масти и 17,2 г беланчевина. Богат је витаминима Б1 и Б2, калијем, калцијумом и фосфором. Позитивно утиче на кости и рад мозга.

Riba
Риба / Извор: Профимедиа/илустрација

Ослић је најраспрострањенија риба Јадрана која нарасте до један метар и тежи до 15 килограма. Живи најчешће у већим морским дубинама на муљевитом и песковитом дну. Врло је прождрљива и храни се свим рибама и раковима. Има посебно меко, немасно и укусно бело месо. Најчешће се пржи на уљу или пече на роштиљу. Користи се и за припрему бродета или супа, а врло је укусан и сушен.

Они који имају проблема са холестеролом, ослић садржи свега 0.3 грама масти и богат је омега-3 масним киселинама које повољно делују на срце.