Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРАСЕ НА РАЖЊУ - Проверен рецепт, припрема је једноставна, а посебну ПАЖЊУ ОБРАТИТЕ на овај детаљ у целом процесу

04.01.2023. 14:32
Пише:
Србија Данас
prase na ražnju
прасе на ражњу / Извор: Shutterstock

Пријатно!

Преносимо вам рецепт искусног домаћина који годинама припрема прасе на ражњу. Будући да је Божић за три дана и уколико никада нисте сами припремали печеницу или желите да пробате на неки други начин, пробајте управо овај. 

У суштини, припрема је једноставна, а оно на шта посебно морате обратити пажњу је сам процес печења. 

hrana
храна / Извор: Shutterstock

ИСПОШТУЈТЕ ове ОБИЧАЈЕ на ДАН и уочи БОЖИЋА - Најрадоснији празник треба прославити на овај начин

ИСПОШТУЈТЕ ове ОБИЧАЈЕ на ДАН и уочи БОЖИЋА - Најрадоснији празник треба прославити на овај начин

Ево КО НЕ МОРА да ПОСТИ на БАДЊИ ДАН - У кућу се уноси бадњак и трпеза је посна, али не за све укућане

Ево КО НЕ МОРА да ПОСТИ на БАДЊИ ДАН - У кућу се уноси бадњак и трпеза је посна, али не за све укућане

Припрема:

  1. Прасе очистити од остатка длака и шурене коже па добро испрати. Утрљати со споља и изнутра, направити рупе испод сваке плећке и бута па сипати по мало соли. Тако усољено оставити 24х да одстоји или у фрижидеру или га стављати повремено у замрзивач по 2 или 3 сата па вадити.
  2. Сутрадан ставити прасе на ражањ па поред не много јаке ватре пустити да се окреће.
  3. Како печење одмиче, појачавати ватру и приближавати прасе. Када почне да се цеди маст можете ставити по неку кришку хлеба да се натопи око којих ће сви да се отимају.
  4. После неких 4 сата испрскати га са пола флаше пива, а другу половину попити због моће (натопљеног хлеба). 
  5. Када се зглобови раздвоје прасе је већ готово па га скините са ватре.