Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕУКУСНО

Бостонска кремпита је све што вам треба данас: Фантазија слаткиша од ваниле преливеног чоколадом

12.04.2024. 13:10
Пише:
Србија Данас
bostonska kremipita
бостонска кремипита / Извор: Youtube принтсцрен/Лецкер мит Сопхие Mayer

Овај традиционални амерички десерт састоји се од меког, прозрачног бисквита који је пресечен на пола без пуно муке уз трик с чачкалицама и пуњен кремастом, глатким жутим кремом од ваниле. Спољни слој је преливен чоколадном глазуром која бриљантно тече низ стране торте, стварајући визуелно привлачан и неодољиво укусан десерт.

Бостонска кремпита, упркос свом називу, није класична пита већ раскошан колач који представља право богатство укуса и текстура.

Историја бостонског слаткиша датира из 19. века, где је први пут створен у хотелу "Паркер Хоусе" у Бостону, Масачусетс. Од тада, ова торта није постала само симбол Бостона већ и омиљени десерт широм Сједињених Америчких Држава. Занимљиво је да је Масачусетс 1996. године званично прогласио бостонску кремпиту државним десертом, чиме је потврдио његово посебно место у америчкој кулинарској традицији.

bostonska krempita
бостонска кремпита / Извор: Youtube принтсцрен/Лецкер мит Сопхие Mayer

Бостонска кремпита може се послужити као елегантан десерт на свечаним вечерама или као посластица за породична окупљања. Без обзира на прилику, ова торта увек обећава задовољство у сваком залогају, спајајући класичне укусе ваниле и чоколаде у јединствену и незаборавну посластицу.

Време припреме: 40 минута.

Састојци:

За крем:

4 жуманца.
60 г кондензованог млека.
30 г кукурузног скроба (густина)
60 г шећера.
10 г ванилин шећера
320 мл млека
20 г путера

За бисквит:

4 јаја
50 г шећера
1 прстохват соли
50 г уља
60 мл млека
100 г брашно
1/2 кашичице прашка за пециво
1/2 кашичице сирћета
60 г шећера

За ганаш:

120 г црне чоколаде
120 г павлаке за шлаг
Припрема:
1. Помешајте састојке за крем сем путера у глатку смесу.

2. Кувајте док се не згусне у крем те убаците путер.

3. Покријте прозирном фолијом да се не ухвати корица.

4. У другој чинији помешајте жуманца, шећер, со, уље и млеко. Промешајте и убаците просејане брашно и прашак за пециво, те лепо промешајте да нема грудвица.

5. Посебно умутите беланца и сирће и постепено додајте шећер, све време мутећи, да добијете чврст снег..

6. Шпатулом полако додајте снег у жуманца.

7. Пеците у плеху димензија 22x27 цм обложеном пек-папиром у рерни загрејаној на 170° Ц 20 минута.

8. Готовој кори исеците ивице ако су запекле и намажите жути крем.

9. Угрејте павлаку у микроталасној (или да не прокључа) и додајте чоколаду.

10. Добијеним ганашом прелијте бостонску кремпиту, поравнајте ножем и оставите у фрижидеру бар 4 сата да се охлади.

bostonska krempita
бостонска кремпита / Извор: Youtube принтсцрен/Лецкер мит Сопхие Mayer

 

Србија Данас/24sedam.rs/Пренела С.С.