Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕУКУСНО

ОВО је један од ТИТОВИХ ОМИЉЕНИХ КОЛАЧА - Тајна дуго чуваног рецепта, неодољив слаткиш који милује непца!

30.04.2024. 08:29
Пише:
Србија Данас/Крстарица
Titov kolač
Титов колач / Извор: Youtube printscreen/Bokina кухиња

Ово је био тзв. Титов колач који је био веома популаран у сада већ бившој Југославији. За Јосипа Броза Тита се причало да је велики хедониста и гурман, као и да се, упркос дијабетесу, није могао одрећи слаткиша.

За прве две тврдње могуће је пронаћи доказе по фотоархивама, а понеки детаљ још се ту и тамо појави кроз сведочанства његових савременика који су још живи, попут његовог некадашњег кувара који је пре неколико година испричао за један дневни лист какве је све специјалитете припремао за доживотног предсједника СФРЈ.

А да је баш волео слатко, односно, бар један колач, говоре и објаве на друштвеним мрежама и појединим медијима „у региону“.

У последње време се највише пише о томе да је Тито обожавао посластицу са орасима, чоколадом и кафом.

Наводно, тај рецепт је дуго био добро чувана тајна. Сада, очигледно, више није, пише Слободна Далмација.

Био то заиста Титов најдражи колач или не, рецепт подсећа на колаче какви су некад били веома омиљени на овим просторима.

Састојци:

Кора:

4 јајета
200 г шећера
1 ванилин шећер
100 г млевених ораха
5 кашика куване кафе
5 кашика брашна
1 прашак за пециво
3 кашике уља

Фил:

400 мл млека
​200 г путера
100 г истопљене чоколаде
10 кашика шећера
5 кашика брашна
3 кашике млевених ораха
2 жуманцета
1 ванилин шећер

Украс:

мало чоколаде
мало млевених ораха

Titov kolač
Титов колач / Извор: Youtube printscreen/Bokina кухиња
Titov kolač
Титов колач / Извор: Youtube printscreen/Bokina кухиња

Припрема:

За кору одвојите беланца од жуманаца. Беланцима додајте 100 г шећера па све добро измиксајте. Жуманцима додајте 100 г шећера па и то измиксајте. У смесу са жуманцима додајте 5 кашика хладне кафе, 100 г ораха, 5 кашика брашна с прашком за пециво и 3 кашике уља па све добро промешајте и на крају пажљиво умешајте у снег од беланаца. Смесу сипајте у посуду за печење и пеците у рерни загрејаној на 180 степени око пола сата.

За фил, млеку додајте 5 кашика брашна и 2 жуманцетаа па све кувајте уз стално мешање док се не згусне. Пустите да се охлади.

Измиксајте путер, шећер и ванилин шећер па им додајте истопљену чоколаду. Све добро измешајте па помешајте са охлађеним куваним филом.

Када је тесто печено, извадите кору и оставите је да се охлади па по њој равномерно распоредите фил и оставите да се стегне.

Украсите наренданом чоколадом и млевеним орасима па изрежите на коцке и послужите.

Читав поступак можете погледати на видеу испод:

Србија Данас/Крстарица/М.С./Пренела: Т.О.