Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сутра ПОЧИЊЕ ВАСКРШЊИ ПОСТ, прве недеље се спрема НА ВОДИ - Ову су НАЈЛЕПША јела без уља, брза и једноставна ПРИПРЕМА

17.03.2024. 17:59
Пише:
Србија Данас
post
пост / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube printscreen Инфо Плус ТВ

Васкршњи пост је доста строжји од Божићног поста, па је скоро цео заснован на посту на води. Доносимо вам нека од најлепших јела, за која вам не треба пуно времена и труда да их припремите.

Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, како је говорио патријарх Павле, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро.

Прва седмица Великог поста се назива Чиста јер се током ње верује да се у молитвама чује вапај душе која се чисти. Тим молитвама ми се одричемо греха и дођемо до спасења и вечног живота.

 

 

Током ове седмице се препоручују пост, сузе, молитва, покајање, чишћење тела и душе као и одрицање од греха и страсти како бисмо се достојно поклонили крсту.

Ова недеља се назива и Тодорова или Теодорова недеља.

Качамак

Састојци:

  • 300 гр белог или жутог кукурузног брашна,
  • 1/2 литре воде,
  • со.

Припрема:

Воду посолити и пустити да проври. Кад вода проври, сипати брашно у танком млазу и непрекидно мешати. Добро скуван качамак не сме да има грудвице, а кува се најмање десетак минута на јакој ватри уз непрекидно мешање дрвеном варјачом. Може се јести сам или као прилог уз било које јело од рибе, рибљи паприкаш, сатараш од поврћа, сос од парадајза или препржен лук.

palenta
палента / Извор: Фото: Shutterstock

Сладак купус на води

Састојци:

  • једна мања главица или пола велике главице купуса
  • велика шаргарепа
  • 2 мања кромпира
  • вода по потреби
  • брашно по потреби
  • млевена паприка по потреби
  • 100 мл сока од парадајза
  • со по укусу

Припрема

Исеците купус на ребарца, па додајте ситно сецкану шаргарепу. Посолите по укусу, прелијте водом тек да покрије купус, додајте кромпир сецкан на коцкице, па кувајте док све не омекша, уз додавање воде по потреби.

kuvani kupus
кувани купус / Извор: Фото: Shutterstock

Посна пита са печуркама на води

Састојци:

  • паковање шампињона,
  • 1/2 главице лука,
  • 1/4 празилука,
  • 1 шоља млевеног парађза,
  • коре за питу,
  • со,
  • бибер,
  • мешавина зачина,
  • оригано,
  • вода

Припрема

Лук, празилук и печурке ситно исецкати. У керамички или тефлонски тигањ сипати шољу млевеног парадајза и на њему продинстати лук, празилук и печурке, додати со и зачине по укусу. Коре исећи на 3 дуже траке, и ређати једну на другу, а измешу премазати водом, кечапом или млевеним парађзом. 

Трећу кору премазати припремљеном смесом и савити у троугао. Троуглове слагати на папир за печење у ђувечару. Пећи док не порумени на 200 степени. Када је печено, прекрити влажном крпом да одмекани.

pita
пита / Извор: Профимедиа

Србија Данас

}