Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАЈ РЕЦЕПТ за ДОМАЋИ сладолед ћете обожавати - Лако га је направити, а право је освежење за ВРЕЛЕ ДАНЕ

21.06.2023. 20:13
Пише:
Србија Данас/24седам
sladoled
сладолед / Извор: Профимедиа

У древна времена то је био десерт за владаре и припаднике високих друштвених слојева, а данас је доступан свима

Сладолед је ледена посластица која се обично прави од млечних производа који се комбинују са воћем или другим састојцима.

Иако се не зна тачан датум проналаска сладоледа нити име његовог проналазача, зна се сигурно да постоје писани извори из Персије стари више од 2500 година који помињу посластицу која би могла да се опшие као сладолед. 

sladoled
сладолед / Извор: Профимедиа/илустрација

Веза аспирина и анемије - УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА на НЕЖЕЉЕНЕ ЕФЕКТЕ за особе старије од 65 година!

Веза аспирина и анемије - УПОЗОРЕЊЕ ЛЕКАРА на НЕЖЕЉЕНЕ ЕФЕКТЕ за особе старије од 65 година!

ПОМОЛИТЕ СЕ ОВАКО - Најкраћа молитва која постоји, осам речи које помажу да свака ЖЕЉА буде ОСТВАРЕНА

ПОМОЛИТЕ СЕ ОВАКО - Најкраћа молитва која постоји, осам речи које помажу да свака ЖЕЉА буде ОСТВАРЕНА

У древна времена то је био десертза владаре и припаднике високих друштвених слојева, а данас је доступан свакоме. 

Толико је доступан да га је лако направити и у кућној варијанти.

Кући га правимо у количини коју желимо и са укусима које ми волимо пратећи и прилагођавајући рецепте наших мама и бака или оне рецепте које смо пронашли на кулинарским интернет сајтовима. За вас смо пронашли најбоље рецепте за прављење сладоледа од банана, јагода, ваниле, сладолед са чоколадом и сладолед са јогуртом.

1. Кремасти сладолед од банане 

banana
банана / Извор: Профимедиа

Да ли сте знали да је домаћи сладолед могуће направити од само једног састојка? Чаробни састојак су банане, а количина банана неопходна за прављење сладоледа зависи од тога коју количину сладоледа желите да направите.

Припрема:

Банане исеците на колутове и ставите у једну посуду. Посуду држите у замрзивачу док се воће не смрзне. Смрзнуте банане измутите у блендеру, миксеру или сличној справи. Будући да ће се банане лепити, с времена на време, мораћете их промешати.

Добијену кремасту смесу ставите још неко време у замрзивач. Када се смеса довољно охлади ваш сладолед је спреман. Уколико желите, у смесу можете у бацити још неки састојак за богатији укус.

2. Сладолед од јагода

Jagode
Јагоде / Извор: Профимедиа

Не само да су јагоде освежавајућег укуса већ су и врло здраве. Добре су за мршављење, ублажавају бол, имају антиканцерогено и антиалергено дејство, регулишу ниво шећера у крви и успоравају старење. Верујемо да ће вас занимати како се прави сладолед од јагода.

Састојци:

150мл млека, кесица шлаг крема од јагода, 2дл киселог млека, чаша од 2дл шећера и иста чаша јагода.

Припрема:

Сипајте хладно млеко и шлаг крем од јагода у мултипрактик и мутите око три минута. У смесу додајте кисело млеко, шећер и јагоде. Све заједно измешајте, сипајте у посуду и ставите у замрзивач. Када се смеса замрзне, домаћи сладолед од јагода је спреман за послужење.

3. Сладолед од чоколаде

sladoled
сладолед / Извор: Профимедиа

Заиста постоји јако мало људи који не воле чоколаду. Од њеног главног састојка – какаоа, још су Маје и Астеци правили чоколадна пића. Према једној мексичкој легенди чоколада је сматрана за пиће које пију богови у рају.

Данас, компаније које се баве производњом и продајом сладоледа у својим понудама имају велики број сладоледа чији је чоколада главни или барем споредни састојак. Стога, ево и један рецепт за домаћи сладолед од чоколаде.

Састојци:

један литар млека, 100г шећера, осам жуманаца, 200г чоколаде за кување, слатка павлака или мало шлага.

Припрема:

Миксером умутите жуманца са шећером, а потом истопите чоколаду. Млеко загревајте док не прокључа. Када прокључа додајте чоколаду уз стално мешање. Наставите да мешате и загревате смесу још 2 до 3 минута, затим полако уз стално мешање у смесу додајте и умућена жуманца.

Скините смесу са шпорета и још мало је умутите миксером. Умућену смесу кувајте на пари док се не згусне (30 до 40 минута). Након што поново скинете смесу са шпорета измиксајте је још мало како би била растреситија и ставите у замрзивач на неколико сати.

Пре послуживања чоколадни сладолед можете украсити слатком павлаком или шлагом.

4. Сладолед са јогуртом

sladoled
сладолед / Извор: Профимедиа

Прављење сладоледа са јогуртом једноставно је и брзо. Јогурт ће вас на врелим летњим данима освежити. Такође, домаћи сладоледи са овим млечним производом идеални су за оне који не воле преслатке дезерте. Домаћи рецепти за овај сладолед су многобројни, а ми смо издвојили само један.

Састојци:

литар јогурта, 3 чаше шећера, 2 чаше млека, 1 кисела павлака и 200г шлага.

Припрема:

У посуду сипајте јогурт и шећер. У другој посуди умутите шлаг са млеком и додајте павлаку. Те две смесе саставите и промешајте. Уколико желите да направите воћни сладолед у смесу можете додати и воће по вашем избору. Смесу ставите у замрзивач да се заледи.

5. Сладолед од ваниле

sladoled
сладолед / Извор: Профимедиа

Ванила је популаран зачин у кухињама широм света. Због лековитих својстава пожељна је како у кухињи, тако и у медицини и козметици. Добија се из од специјалне врсте орхидеје која потиче из Средње Америке и њена цена је врло висока. Прављење сладоледа од ваниле није једноставно (барем према нашем рецепту), али се исплати.

Састојци:

300г шећера, 2 кесице ванилин шећера, 3 јајета, 500мл млека, кашика екстракта од ваниле и 200г шлага.

Припрема:

Умутите јаја са ванилин шећером и шећером тако да добијете пенасту смесу. Млеко загрејте да проври и оставите га да кува још десетак минута. Врелим млеком прелијте пенасту смесу.

Вратите смесу на шпорет и повремено мешајући сачекајте да проври. Када смеса проври додајте екстракт ваниле, промешајте и оставите да се охлади. Умутите шлаг и када се смеса мало охлади додајте га у њу.