СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ! Апарат за кафу ПУН ЈЕ БАКТЕРИЈА: Ево како га можете добро очистити
Шпански научници открили су да су апарати за еспресо идеално тло за развој бактерија.
Већина људи не може ни замислити буђење без шољице кафе, но мање је познато како брзо апарати и разна кувала за кафу могу постати легло бактерија и буђи.
То је потврдило и недавно истраживање америчког удуржења Натионал Санитатион Foundation које каже да управо они спадају међу најпрљавије предмете у домаћинству - јер због топлине и влаге пружају идеалне услове за развој разних бактерија и гљивица, односно буђи.

Сви гледају у "РУЖНИ" детаљ СНЕЖАНЕ БОРЈАН на утакмици Србије у Дохи: Кошта 1200 евра, МУШКАРЦИ згрожени

ЦРВЕНИ АЛАРМ! Научници УПОЗОРИЛИ - Ако имате ову КРВНУ ГРУПУ, имате и веће шансе да оболите од ДЕМЕНЦИЈЕ
Такође стручњаци Универзитета у Валенсији су током два месеца испитивали садржаје филтера из девет апарата за кафу. Према резултатима објављенима у часопису “Сциентифиц Репортс”, бактерије “обожавају” кафу.
У сваком апарату пронашли су најмање 35, а највише 67 врста колонија бактерија, међу којима и неке патогене сојеве, тачније оне од којих се човек може разболети.
Бактерије, изгледа, уживају у високим температурама и хемијским процесима кувања каве. Врста кафе и фреквенција кориштења апарата нису имали утицаја на састав присутних бактерија.
Најчешћа пронађена врста бактерије је Псеудомонас, која помаже у разградњи кофеина. Она је безопасна, као и већина других у апаратима.
Међутим, откривене су и оне опасније из породице ентерококуса. Две од њих су уобичајене у људским цревима - Е. фаецалис и Е. фаециум. Научници сматрају да су оне у апарате вероватно доспеле преко неопраних руку корисника.
Сваких 10 дана темељно очистите апарат
То значи да користите производе попут прашка за чишћење кафе апарата који помажу да се уклони масноћа и остатке кафе, и то тако да прашак ставите у лонац као да је млевена кафа, па пустите да сам одради циклус прања.
- На тај начин сва та течност с прашком пролази кроз све делове - објаснио је бариста.
Сваких месец до два апарат очистите од каменца
Каменац може блокирати проток воде и смањити температуру при припремању кафе, па га очистите тако да кроз апарат три пута пустите текућу воду и куповно средство за чишћење или бело сирће- саветује Eckroth.