Сви га погрешно чувају: Ево како да вам лимун остане свеж и до месец дана
Ово је трк стручњака.
Лимун је једно од оних врста воћа које углавном имамо у кухињи, али ретко га користимо до максимума. Освежава, побољшава укус хране и јача имунитет, а све то у једном малом, жутом плоду.
Било да га додајете у чај, користите за зачињавање рибе или правите лимунаду, овај цитрус има безброј примена у свакодневном животу. Ипак, да би задржао све своје корисне особине, важно је знати како да га правилно складиштимо.
Према саветима стручњака и нутрициониста, ако желите да вам лимун траје што дуже, чувајте га у фиоци за поврће у фрижидеру или још боље, у затвореној кесици унутар те фиоке. На тај начин, лимун може трајати од три недеље до месец дана. Уколико желите да исечете лимун, у таквом облику треба да се чува у фрижидеру, по могућству у херметички затвореној посуди или затвореној пластичној кесици, како би дуже остао свеж.
Такође, водите рачуна да лимун не чувате поред другог воћа које тренутно сазрева. Према речима стручњака, воће које испушта етилен гас, попут јабука, диња и банана, убрзава сазревање околног воћа које је осетљиво на етилен, као што је лимун.
Ако желите да лимун чувате на собној температури, постарајте се да буде далеко од директног сунца. У овом простору, може да остане свеж и до две недеље.
Замрзните лимун за дуже чување
Целе плодове лимуна можете да исечете на колутове и тако их можете чувати чак и у замрзивачу - до четири месеца. Ако желите да замрзнете и лимунов сок, то можете да урадите тако што ћете га сипати у посуду за лед и једноставно извадити по коцкицу када вам затреба за лимунаду или неки прелив за рибу.
Чак се и корица лимуна може замрзнути и чувати до три месеца. Само је обавезно спакујте у херметички затворену кесицу или посуду која је безбедна за замрзавање.
Употреба лимуна у кухињи је бескрајна - од кришке у чају или дтокс напитку до пар капи на омиљеном рецепту за лососа, ништа не даје ту освежавајућу киселкасту ноту као свеж лимун.