Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СТАРИ КОЛАЧ ЗА УСКРС, ПРИПРЕМА СЕ НОЋ ПРЕД ПРАЗНИК: Тесто је ваздушасто и мекано - унутра је суво воће, а споља глазура

15.04.2023. 15:05
Пише:
Србија Данас/Сенса
uskrs
ускрс / Извор: Фото: Shutterstock


Колач за Ускрс од теста и сувог воћа - ваздушасто, мекано и фино слатко! Свако ко га проба, радо ће пожелети још!

Мекано, ваздушасто и пуно сласти! Да ли сте чуули за кулич? Овај руски традиционални колач за Ускрс је комбинација савршеног теста, суог вића и финих прелива по вашој жељи. Можда вас подсећа на божићни колач са сувим воће, али се тесто припрема потпуно другачије.

Око њега можете поређати офарбана јаја и ставити га у средиште трпезе - учиниће празнике слатким и магичним. Овај колач воле све генерације, а припрема се ноћ пред празник.

ЛОШЕ ВЕСТИ! Очекујте ПРОБЛЕМЕ са финансијама, везу са ЗАУЗЕТОМ ОСОБОМ, неспоразуме - астролог објашњава ЗАШТО

ЛОШЕ ВЕСТИ! Очекујте ПРОБЛЕМЕ са финансијама, везу са ЗАУЗЕТОМ ОСОБОМ, неспоразуме - астролог објашњава ЗАШТО

ПАЗИТЕ ДА СЕ НЕ ОТРУЈЕТЕ! Нутрициониста за СД открива колико дуго смете да једете јаја после Ускрса - ВИШЕ ОД ОВОЛИКО НЕ СМЕТЕ ПОЈЕСТИ ТОКОМ ДАНА

ПАЗИТЕ ДА СЕ НЕ ОТРУЈЕТЕ! Нутрициониста за СД открива колико дуго смете да једете јаја после Ускрса - ВИШЕ ОД ОВОЛИКО НЕ СМЕТЕ ПОЈЕСТИ ТОКОМ ДАНА

Рецепт за кулич

Састојци:

  • 1 кг брашна
  • 1,5 шоља млека
  • 6 јаја
  • 300 г путера
  • 2 шоље шећера
  • 50 г квасца
  • 1/2 кашичице соли
  • 150 г сувог грожђа
  • 150 г кандираног воћа
  • 50 г сецканих бадема
  • 3 кесице ванилин шећера

uskrs
ускрс / Извор: Фото: Shutterstock

Припрема:

Зегрејте млеко, али не да прокључа, па у њега ставите квасац да се истопи. Оставите да одстоји око ‚10 минута, па кад ускисне помешајте са четири шоље брашна, а у тесто додајте растопљени путер, пенасто умућена жуманца са шећером и шне од беланаца и
со.

Све добро мешајте док се потпуно не сједини. Добијену грудву теста премажите путером са свих старна. Прекријте и оставите током ноћи у фрижидеру. Ујутро премесите тесто са остатком брашна, оставите га да одстоји још 30 минута, па додајте у тесто суво грожђе, кандирано воће и бадеме. Тесто ставите у калуп подмазан путером и посут презлама, па га оставите да надође још око сат времена. Премажите колач жуманцетом. Пеците у претходно загрејаној рерни на 200 степени око сат времена. Повремено проверите да ли је готов - можете чачкалицом проверити да ли је изнутра печено.

По жељи, можете га прелити чоколадном или бвелом глазуром, чоколадним мрвицама, поређати воће или сипати сируп од карамела.