Цео живот погрешно правите палачинке: Погледајте где грешите у процесу припреме и шта је неопходан састојак
Уз добар џем, крем или фил по жељи, "праве" палачинке могу да парирају и најсложенијим посластицама – само ако их правите како треба.
Палачинке су свима омиљена, брза посластица.
Осим што могу бити слатке, праве се и у сланој варијанти, па их можете спремити и за доручак и за вечеру.
Ово је рецепт који гарантује најмекше и никад укусније палачинке.
Палачинке – састојци:
3 шоље брашна
2,5 шоље киселе воде
1 кашика шећера
мало соли
1/2 кашичице прашка за пециво
1 кесица ванилин шећера
уље
Палачинке – припрема:
Помешати брашно са киселом водом, шећером, ванилин шећером, прашком за пециво и на врх ножа соли, па мутити миксером док се не добије ређа каша.
Тајна овог теста за палачинке је управо кисела вода.
Додати једну кашику уља и још мало промешати.
За печење палачинки најпогоднији је тигањ са тефлонским дном.
У тигањ сипати неколико капи уља, па када се добро загреје, сипати око пола кутлаче течне смесе, таман толико да покрије дно тигања.
Када се једна страна палачинке испече, преврнути је на другу страну.
Пре печења сваке палачинке додати у тигањ неколико капи уља.
Још једна тајна професионалаца:
Смеса за палачнике најбоље је да одстоји најмање 30 минута у фрижидеру пре печења – тако се сви састојци повежу, а палачинке добију ону карактеристичну мекоћу и еластичност.
Прва палачинка се, кажу, увек баца – јер тигањ тек тада достиже праву температуру.
Уз добар џем, крем или фил по жељи, „праве“ палачинке могу да парирају и најсложенијим посластицама – само ако их правите како треба.