Како се прави ХИЛАНДАРСКИ ДОМАЋИ ХЛЕБ: Ово је чувени рецепт са Свете Горе - направите га за Никољдан!
Припрема тог хлеба тамо није само кување, већ прави мали духовни ритуал који се обавља на исти начин већ више од осам векова.
На Светој Гори се вековима припремају посебне врсте хлеба, а оно што им је свима заједничко јесте то да се праве без индустријског квасца, да су невероватно мирисни, споља хрскави, а изнутра мекани и еластични.
Припрема тог хлеба тамо није само кување, већ прави мали духовни ритуал који се обавља на исти начин већ више од осам векова.
У манастирима, по изласку из цркве, монах који је задужен за пекарство у великом кориту меша брашно и топлу воду, на месту где се исто то ради стотинама година. Паралелно се припрема природни „квасац“ од старог хлеба. Тесто потом мирује и расте током целе ноћи.
Када звона зазвоне за јутрење, око два сата после поноћи по нашем времену, пекар и још понеко из братства поново премесују хлеб, уз посебан благослов да у цркву дођу касније. Ватра се пали са кандила, ложи се фуруна, хлеб се ставља у тепсије у хлебовима тешким и по килограм и пече се врло брзо. Припремају се огромне количине, и по 150 килограма дневно.
По завршетку службе, свештеник дели још топао хлеб деци, док се из њега још диже пара. У зависности од брашна које имају, монаси пеку бели, црни хлеб или погаче, а сви који су их пробали кажу да имају посебан, пун и богат укус.
Посебно је познат хлеб са маслинама који се прави у Хиландару, а носи назив елиопсомо.
Рецепт за светогорски хлеб са маслинама:
Састојци:
250 г меког брашна
250 г оштрог брашна
125 мл сока од поморанџе
125 мл воде
1 кашичица соде бикарбоне
15 маслина без коштица
Припрема:
У једној посуди помешамо обе врсте брашна, додамо соду бикарбону и прашак за пециво, па постепено сипамо воду и сок од поморанџе. Месимо док не добијемо глатко, нешто ређе тесто, али такво и треба да буде.
Маслине можемо исецкати или оставити целе, па их умешамо у тесто и још једном све лепо сјединимо. Смесу затим излијемо у округли плех обложен папиром за печење, поравнамо и по жељи утиснемо још неколико маслина одозго.
Хлеб печемо у рерни загрејаној на 200 степени око 40 минута, док не добије лепу, румену корицу.