Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

15. ОКТОБАР – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА НА СЕЛУ: УДРУЖЕЊЕ “УДАХНИ ЖИВОТ” МЕЊА ПОЛОЖАЈ ЖЕНА НА СЕЛУ

18.10.2021. 10:09
Пише:
Промо
C kafa
Ц кафа / Извор: Фото: Промо

Бачко село Станишић, надомак Сомбора, на око 180 километара од Београда, није баш обично село.

Датира из XIV века, а као мултиетничка средина, близу границе са Мађарском, било је предодређено за то да се из мешавине различитих култура, обичаја и традиција развије космополитски дух житеља, који се на различите начине труде да га отворе према свету и да му удахну неки нови живот. Станишић је изнедрио и генерације јаких жена, које су вековима биле стуб породичног живота, али нова генерација је отишла корак даље. Желећи да се изборе за еманципацију жена на селу, 2008. године основале су Удружење „Удахни живот”, чија је основна мисија социјално и економско оснаживање жена, афирмација женског стваралаштва, али и помоћ маргинализованим групама путем пројеката образовања, запошљавања, подстицања креативности и интеграције у друштво.

Обележавајући 15. октобар, међународни Дан жена на селу, на имању Удружења окупиле су се његове чланице и обележиле свој празник. Разговарало се о њиховом положају и тражиле су се нове идеје које ће им помоћи да се додатно оснаже. 

Udruženje Udahni život
Удружење Удахни живот / Извор: Фото: Промо

Marija Đapić, Strauss Adriatic
Марија Ђапић, Strauss Адриатиц / Извор: Фото: Промо

Еманципација жена на селу

Љиљана Гусић, председница Удружења, каже да је за ових 13 година урађено много тога, о чему сведоче жене које су путем конкретних пројеката у којима су учествовале, успеле да се економски оснаже, започевши реализацију својих пословних идеја након обука кроз које су прошле.

Положај жена на селу се значајно променио у односу на прошла времена. Све више има жена предузетница, носилаца пољопривредних газдинстава, власница некретнина, моторних возила. Међутим, и даље су жене из градских средина у повољнијем положају у многим сегментима живота: лакше им је да дођу до посла, доступније су им важне информације, али и ту се ситуација мења на боље када су у питању сеоске жене. Некада су жене на селу биле домаћице, радиле су у кући и на њиви, водиле рачуна о мужу, деци и старијим члановима домаћинства и то је била њихова доминантна улога. Данас су се избориле за многа своја права, укључују се у све сегменте живота и све је више оних које су се одважиле да постану предузетнице. У томе им је Удружење било безрезервна подршка, што многе од њих и потврђују и доказују кроз личне иницијативе. Треба истаћи да је већина ових жена имало прилику да напусти село, али су храбро одабрале да остану, имајући јасну визију да својим примером покажу да ствари могу да се промене упорним и вредним радом.

Богата листа активности и пројеката које Удружење спроводи, говори о свеобухватности потреба које једна сеоска заједница има. Међу њима су едукација деце и младих као и радионице на тему здравих стилова живота, екологије, насиља у породици, дневни боравак и брига о деци из социјално угрожених категорија. Организоване су радионице са женама где се оне обучавају за декупаж технику, осликавање стакла и свиле, израду грнчарије и сапуна, зимнице и других практичних послова. Образовање је посебан и веома важан сегмент у оснаживању жена на селу, па се спроводе информатичке обуке, обуке за писање пројеката, пројектни менаџмент, управљање финансијама...

Економско оснаживање жена се спроводи кроз реализацију пројекта "Војвођанска кућа", самоодрживу економску иницијативу која подразумева пластеничку производњу и прераду поврћа, припрему старинских колача, агротуризам, као и едукацију у вези са органском пољопривредом. Кроз ову иницијативу која постоји од 2015. године, жене су обучене да од сопствених постојећих ресурса и стеченог знања осмисле и спроведу своје мале пословне идеје, утичући на модернизацију и еманципацију сеоског окружења.

Удружење активно сарађује и са земљама у региону путем размене искустава са удружењима и институцијама у окружењу ради стицања нових знања и упознавања са механизмима рада у земљама Европске уније, али и интензивно ради на развоју туристичког потенцијала села и окружења.

“Удахни живот” има своју канцеларију и учионицу, летњу башту где се одржавају разне манифестације, простор за обуку и рад на грнчарском колу, као и аутентичну кућу са имањем у којој је смештена економска иницијатива “Војвођанска кућа”. Ту су се и окупиле на шољици домаће кафе на свој дан.

C kafa
Ц кафа / Извор: Фото: Промо

Чланице Удружења истичу да борба за еманципацију жена не искључује традицију, већ да је њихова идеја да пронађу ону нит која ће ове наизглед неспојиве елементе ујединити. 

Ц кафа, “дама” у мудрим годинама, поносна је на то што је препознала циљеве ових храбрих жена, стварајући заједно са њима неку нову традицију. 

C kafa
Ц кафа / Извор: Фото: Промо

Паковање од по једне шољице и тацне уз 2x200g Ц кафе намењено је за све генерације које уживају у овој мешавини домаће кафе снажног укуса, ароме и препознатљивог мириса. Као симбол дружења и заједничких прича, две редизајниране шољице Ц кафе употпуњују колекцију лименки и представљају спону са неким другим временима, а стилизовани ликови евоцирају успомене и носталгију на златне седамдесете и савршено се уклапају у сваку кухињу. Можете их поклонити најближима јер се код нас у госте не иде празних руку. Уз кафу се слађе права тема нађе!

C kafa
Ц кафа / Извор: Фото: Промо