Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

1985. године у овој болници у Србији оборен је рекорд у ЈЕДНОЈ СТВАРИ, али се више то никада није поновило

26.08.2019. 12:25
Пише:
Промо
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа

Као један од најбољих примера друштвено-одговорног пословања у Србији, компанија Carnex, чланица МК групе, интензивно ради на унапређењу здравствене заштите, донирањем средстава болницама и другим установама пре свега у матичном Врбасу, али и другим градовима Србије.

Недавно су покренули заиста огроман пројекат, изградивши у Општој болници у Врбасу најмодернију операциону салу за царски рез. У питању је донација вредна 70.000 евра.

Изградња операционе сале обухватила је све грађевинско-занатске радове, довод медицинских гасова, куповину операционе лампе и апарата за анестезију и пацијент-монитора.

Колико је ова донација значајна, објаснила нам је начелница Службе за гинекологију и акушерство са неонатологијом Опште болнице у Врбасу, докторка Зорка Ристић.

Иако на територији општине Врбас живи тек нешто више 40.000 људи, општа болница у месту пружа здравствену заштиту за око 220.000 пацијената, како из самог Врбаса, тако и околине. Колико се беба у вашем породилишту роди сваке године?

- Пре тридесетак година у нашем породилишту се сваке године рађало од 1.400-1.500 новорођенчади. Рекорд је оборен 1985. године, али се од тада број порођаја, као и број новорођенчади, сваке наредне године смањивао, тако да смо сада на нивоу од око 600 порођаја годишње. И поред тога, 2018. година је за нас била врло успешна. Наиме, у односу на 2017. годину родило нам се 13 одсто више беба.

Један од разлога што се број порођаја код нас смањује свакако су и савремени протоколи, који налажу да се свака трудница, код које се очекује новорођенче порођајне масе испод 2.000 грама, због могућих компликација шаље на порођај у терцијарну установу. Али, сигурно је да се уопште рађа мање деце него раније.

Ви сте начелник Службе гинекологије и акушерства у Врбасу већ скоро читаву деценију. Колико беба се роди природним путем, а колико царским резом? Према вашем искуству, колико често се дешава да труднице морају хитно да се подвргну царском резу?

- Како у читавом свету, тако се и код нас све више порођаја завршава оперативним путем, царским резом. Ми смо сада на нивоу од око 24% оперативно завршених порођаја. Наравно да на тај број утичу године старости прворотки. Оне су све старије, а тиме је и број компликација већи и зато има више оперативно завршених порођаја.

Сигурно да и организација саветовалишта за труднице није више као некада. Због смањеног броја медицинског особља, дуго се чека за заказивање и прегледе, те је све више трудница са екстремно повећаном телесном масом током другог стања, повишеним крвним притиском и другим компликацијама, које условљавају оперативно завршавање порођаја.

Захваљујући компанији Carnex, односно њиховој донацији вредној 70.000 евра, породилиште у оквиру Опште болнице у Врбасу добило је најмодернију салу за царски рез. Како је дошло до сарадње са овом компанијом?

- Carnex је компанија са којом породилиште већ дуго сарађује. Сваке године, поводом новогодишњих и божићних празника, маме које се породе од првог до седмог јануара добијају поклоне од донатора, међу којима је и компанија Carnex. Њихови представници су, поводом 60 година од оснивања компаније, понудили донацију ОБ Врбас, а међу предложеним решењима се, између осталог, нашло и опремање сале за оперативно завршавање порођаја у оквиру породилишта.

Какви су услови за рад били пре изградње ове сале и колико вам нова сала олакшава ваш тежак и одговоран посао?

- До сада, наше породилиште није имало посебну оперативну салу за царске резове, него су они рађени у операционој сали, где се раде и остале гинеколошке операције. Та сала се просторно налази један спрат ниже, у оквиру операционог блока, где су и операционе сале других хируршких грана: хирургија, ортопедија, урологија, очна и ОРЛ.

Наравно да је то било врло незгодно и да су се некада, код ургентних стања, губили веома важни минути док се дочека лифт, често неисправан, трудница спусти спрат ниже, а потом се новорођенче носи кроз ходнике и холове до неонаталних просторија, које су у оквиру породилишта. Сада породиље у хитним случајевима буду у операционој сали за неколико минута.

Колико порођаја царским резом је од почетка године извршено у новој порођајној сали? Имате ли податке о томе да ли се од фебруара смањио број компликација за породиље и новорођенчад?

- До данас је у новој сали урађено 43 царска реза. Наравно да се смањио број компликација, јер је опоравак мајки бржи.

Да ли стварно порођај царским резом траје само десетак минута?

- Трајање операције зависи од више фактора. Оно што је најважније јесте да се што пре новорођенче извади из материце, а за то је потребно од 2 до 5 или више минута, у зависности од спретности и вештине гинеколога који ради царски рез. Што пре се беба извади, то је боље и за мајку и за дете, а што краће траје операција, то је и опоравак мајке бржи и лакши.

Како маме реагују на то што сада могу да буду са својим бебама на истом спрату, на истом одељењу?

- Породиље су презадовољне што су на истом спрату са својој децом. Оне сада, ако пожеле, могу у сваком тренутку да од сестре траже да им донесе дете да га виде.

Да ли постоји још нешто што би могло да се уради за породилиште у Врбасу, како би још боље функционисало? Такође, да ли желите да поручите нешто другим друштвено-одговорним компанијама из других градова Србије - како оне могу да допринесу наталитету?

- Ми смо скоро добили нови ултразвучни апарат, те смо тако опремљени савременом апаратуром у породилишту. Ипак, услови за боравак породиља нису идеални. Имамо само два купатила са тоалетом за породље. У једној соби се налази 4 или 5 породиља са исто толико или више новорођенчади (ако има близанаца). Морате признати да у данашње време то баш и није пријатно. Добро би било да собе буду двокреветне и да у оквиру сваке постоји туш кабина и тоалет.

Исто тако, често нам недостаје постељина, која је породилишту потребна у много већој количини него на осталим одељењима. Ми некада морамо да је променимо по неколико пута у току дана, како породиље не би лежале у прљавом кревету. Живимо у нади да ће се и то једнога дана променити, тако да ће и услови за породиље бити много бољи.

Такође се надамо да ће се и друге компаније које су у могућности угледати на Carnex и својим донацијама помоћи, како наше, тако и друга породилишта у Србији, јер ја верујем да у сваком породилишту постоји потреба за донацијом.