Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Ако сте на ивици нервног слома, ове 4 ствари обавезно урадите

03.01.2020. 13:38
Пише:
stres
стрес / Извор: Профимедиа

Колико пута у току недеље осетите да сте на граници пуцања, глава пулсира, срце лупа као лудо, а у врат и рамена као да су вам се населиле све бриге овог света?

Природно је да у таквим ситуацијама пожелите да вичете, плачете, ударате. Што пре нађете и усвојите ситне ритуале који ће вас вратити у нормалу - то боље.

Пронашли смо неколико трикова који ослобађају од стреса. Неки од њих су сасвим једноставни, а други за нијансу захтевнији. Запамтите - немате апсоултно ништа од тога што ћете само регистровати да је стрес завладао сваким сегментом вашег живота. Морате сами да урадите нешто за себе и то не сме да буде само фраза. Немојте после да кажете - нисте знали шта.

Слушајте класичну музику

Научници који су се бавили лечењем музиком, кажу да напетост може да се анулира свитом "Пер гинт" Едварда Грига и свитама из балета Петра Чајковског. Уколико сте узнемирени и под великим стресом, слушајте Баха, а ако вам је потребан бустер расположења, ставите слушалице и пустите оперу "Руслан и Људмила" Михаила Глинке, "Болеро" Мориса Равела, "Кан-кан" Жака Офенбаха или валцери Јохана Штрауса. Истраживања су показала да музика активира више делова мозга него било која друга активност. Слушање музике која смирује снижава крвни притисак, успорава рад срца и ублажава анксиозност.

Припремите себи савршену кафу

Савршена кафа, као она из кафића, спрема се лако и брзо и код куће. И то је један од оних малих ритуала које треба да уведемо у свој живот свакодневно. Издвојте тих 15 минута за себе, изоловани од свега негативног, фокусирани искључиво на фини ужитак који овај ритуал пружа. Било да волите еспресо, капућино или лате, требају вам само Barcaffé Perfetto капсуле које су компатибилне са системима Несцафе Долце Густо и Nespresso. Притом би требало да знате да су капсуле Barcaffè Espresso, Cappuccino, Caffè latte или Macchiato Ирисх Цреам компатибилне са Несцафе Долце Густо, а Barcaffè Perfetto Espresso, Сингле Оригин Ethiopia и Бразил са Nespresso апаратима.

Видећете већ при првом гутљају зашто за овај производ кажу да отвара нову димензију укуса, створену за уживање. Није ни чудо с обзиром на до да се ради о врхунцу дугогодишње потраге за савршеном шољицом кафе. Било да у њој уживате сами уз добру музику, књигу или са драгим људима, не заборавите - ви заслужујете најбоље. Плус - научници тврде да кофеин изазива контракцију крвних судова у глави, што смањује притисак и напетост.
Тенис лоптица као савезник

Ставите топлу облогу око врата и на рамена око 10 минута. Затворите очи и свесно опуштајте лице, врат, груди и леђа. Склоните облогу и узмите лоптицу за тенис која ће вам послужити као масажер. Лоптицу ставите између леђа и зида на који сте наслоњени. Наслоните се на лоптицу и задржите благ притисак око 15 секунди. Онда преместите лоптицу на друго место и поновите исто.

Закажите масажу

Темељна, дубока масажа целог тела брише напетост. Не мора бити скупа, у граду има доста повољних варијанти, истражите. Масаже које најбоље опуштају су релакс, масажа стопала, руку, терапеутска, масажа главе и лица. Од нешто егзотичнијих варијанти ту су она с вулканским камењем, која опуштају напете мишиће, побољшавају циркулацију и умирују нервни систем и ајурведска која успоставља енергетску и психофизичку равнотежу енергија.
Техника дисања 4-7-8

Метод дисања 4-7-8 заснован је на индијској техници дисања пранајами и састоји се од три фазе. Прва фаза траје четири, друга седам, а трећа осам секунди, по чему је и добила име. Што је дуже упражњавате, брже ћете достизати опуштеност. Седите или лезите, поставите врх језика изнад горњих зуба. Затворите уста и удишите кроз нос док у себи бројите до четири. Задржите дах у трајању од седам секунди. Полако издишите на уста осам секунди. Ако вам је на почетку тешко да укупно 15 секунди издржите без удисања (7 секунди задржавање даха и 8 секунди издисаја), скратите. Пробајте са односом 3-3-6. Важно је само да издах траје двоструко дуже од удаха.
Идите на базен

Једно шведско истраживање је показало да плутање у води опушта и смањује ниво хормона стреса. Чак 80 одсто групе која је учествовала у експерименту је изјавило да су после плутања били мање напети и депресивни.

Мазите се са љубимцем

Многобројна истраживања показују да власници кућних љубимаца у много мањој мери пате од депресије, имају нижи крвни притисак када се нађу у стресној ситуацији, а игра са љубимцем повећава ниво серотонина и допамина, што опушта и смирује. Што сте ближи са животињом коју мазите - јаче је дејство. Уколико немате љубимца, можете се опустити уз животињу свог пријатеља. Услов је једино да заиста волите ту животињу. Само пет минута мажења довољно да је се осете промене.