Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАМА ОВО МОРА ДА ЗНА: Ево када се служе црно и бело ВИНО, а када РОЗЕ, овако је УГОЂАЈ потпун

20.10.2021. 21:59
Пише:
Србија Данас
vino
вино / Извор: Профимедиа

Уколико припремате вечеру за пријатеље припремите им одговарајућу храну уз омиљено пиће...

Вино се од давнина сматрало пићем за богате, поготову због процеса настанка, обраде и крајњег производа који није ни мало лак. Добра вина могу достићи цену и до пар стотина еура по флаши. 

Али, будући да и обични смртници (понекад) воле да уживају у јелу и пићу, покушаћемо кроз неколико примера да разбијемо предрасуду како се ту ради о не знам каквој памети.

ГРЕШКА ЈЕ ДА ЈЕ ТОМА ДУБОКО ВОЛЕО СИЛВАНУ! Ево шта је права истина и за ким је уствари патио!

ГРЕШКА ЈЕ ДА ЈЕ ТОМА ДУБОКО ВОЛЕО СИЛВАНУ! Ево шта је права истина и за ким је уствари патио!

Чисти ЈЕТРУ за ТРИ ДАНА: Скувала је СМЕСУ од ДВА састојка, одмах осетила ОЛАКШАЊЕ, подстиче пробаву и циркулацију

Чисти ЈЕТРУ за ТРИ ДАНА: Скувала је СМЕСУ од ДВА састојка, одмах осетила ОЛАКШАЊЕ, подстиче пробаву и циркулацију

Чисти ЗУБЕ И ДЕСНИ БОЉЕ НЕГО ЧЕТКИЦА: Сок од овог ПОВРЋА, јача функцију мозга и имунитет, чува срце

Чисти ЗУБЕ И ДЕСНИ БОЉЕ НЕГО ЧЕТКИЦА: Сок од овог ПОВРЋА, јача функцију мозга и имунитет, чува срце

Данас се праве врло приступачна вина, која су јако доброг квалитета која сви можемо приуштити, али је важно кад које вино треба да пијемо.

Не само да би били "ин" већ да би нам угођај хране и пића био потпун.

vino
вино / Извор: Профимедиа/илустрација

Аперитив

Као аперитив уобичајено је да се послужи суво или полусуво пенушаво вино, суво или слатко бело, шери, или вино врсте порто.

Предјело

Уз предјела, пихтије и намазе нећете погрешити ако послужите бело вино које је суво, полусуво или лагано слатко. 

Суво и слатко вино даје потпун угођај кад се меша са храном, поготову ако на менију за предјело имамо плату сирева који могу бити типа качкаваљ, фета или неки јачи као халоуми.

Риба

Јела на бази рибе такође добро иду уз сува бела вина и суве (брут и екстра брут) пенушаве.

Пржена риба, шкампи с роштиља, са или без умака, одлично се слажу с белим сувим винима, док рибе печене на роштиљу, те ракови, шкољке и кавијар обавезно иду уз јака бела и црвена вина, суви бели пенушавац или бела ароматична вина.

Жабе, пужеви и јегуље, или другиегзотични специјалитети такође захтевају бело вино.

 

Sirova hrana
Сирова храна / Извор: Профимедиа

Све што је јачег укуса захтева нежније, сувље и меканије вино како не би убило укусе које нам ова храна нуди.

Сухомесната плата

Сухомеснати производи послужују се уз суви розе, али ни бело суво није лош избор.

Уз јаја приправљена на различите начине или послужена са сухомеснатим производима и сиром, најбоље је изнети на сто бело суво или ружичасто вино.

Чорбе 

Чорбе, тестенина, рижота с умаком од риба или месним умаком углавном прате бела сува вина, затим розе и млада црвена вина.

Месо

Када је реч о месу, бело месо и оно лагано испечено на роштиљу употпуњује се са младим црвеним сувим вином. Уколико се ради о тамном месу, домаћој и ловној дивљачи, неизбежна су изразито пуна и јака, стара робусна црвена вина.

Тестенина и сир

Велике разлике у избору вина нуде комбинације сира с тестенинама. Сиреви с меканом тестенином најбоље идеу уз розе и црвено младо вино, док се сиреви с тврдом тестенином, рибани или узаврели, најчешће послужују у комбинацији с црвеним старим робусним вином.

vino
вино / Извор: Профимедиа

Дезерт

Дезерти углавном иду према избору слатких, liker и пенушавих вина. Уколико се ради о воћу, бело слатко, пенушавац и liker розе најприроднији су избор. Уз воће се послужују и слатки бермет или ликерско црвено старо слатко вино.

Посластице попут колача и сладоледа иду савршено у комбинацији са специјалним likerima од вина, полусувим пенушавцима и ароматичним слатким винима. Суве посластице, без чоколаде, добро подносе пенушавце старијег годишта, бела слатка и полуслатка вина, те шери, порто или прошек.

Код вина је најважније да у њему уживате, па све иако га конзумирате у комбинацији која можда није најидеалнија.

 

}