Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЦАШ ВОДУ У КОЈОЈ СИ КУВАЛА ШПАГЕТЕ? Кад видиш овај трик нећеш то више радити! Одлична фора!

18.10.2017. 08:34
Пише:
Србија Danas/mondo.rs
spremanje paste
спремање пасте / Извор: Профимедиа

Ко би рекао...

Ако уложите мало труда можете постати мајстор италијанске кухиње. Од кувања тестенине до савета у вези са сецкањем белог лука, доносимо вам неке кулинарске форе у које се Италијани "куну".

Бели лук немојте да сецкате

Најбржи начин да припремите бели лук је да га изрендате сасвим фино. Тако ћете добити смесу белог лука која много боље упија путер или маслиново уље него исецкан бели лук.

ОВИХ шест особина те чине веома ХАРИЗМАТИЧНОМ особом!

У воду за кување тестенине додајте доста соли

Вероватно већ посолите воду кад кувате тестенину, али је још вероватније да не сипате доста соли.

Доста соли значи - супена кашика на литар воде. Звучи као много соли? И јесте, али вода у којој се кува тестенина мора бити "као море".

Рупа на хватаљци за шпагете је ту са разлогом

То је мерица - за једну особу потребна вам је количина шпагета коју (у некуваном стању) можете да провучете кроз ту рупу.

Блејк Лајвли распаметила СТИЛОМ: 6 комбинација у једном дану! (ФОТО)

Парадајз из конзерве је сасвим ок

Имајте увек конзерву, две при руци.

Ћуфтице од меса кувајте у сосу

"Тајна" италијанских ћуфти у сосу је да их прво кратко пропржите на маслиновом уљу, док не порумене и не ухвати се корица, а затим их ставите у шерпу соса од парадајза и оставите да се крчкају... и крчкају, на тихој ватри све док не буду сасвим куване. Потребно је време да се сви ти дивни укуси сједине.

Kuvarica
Куварица / Извор: Профимедиа/илустрација

Остатке пармезана изрендајте и замрзните

Тако се пармезан неће покварити, а ви ћете увек имати спремну мању количину коју можете додати у чорбе, или посути по тестенини са сосом од парадајза.

ЗА ЊУ ЗАКОНИ НЕ ВАЖЕ: Ово је 10 ствари које сме само краљица Елизабета!

Није свака тестенина за сваки сос

Тестенина није "само" тестенина. Сваки тип тестенине одговара другом типу соса, јер се сједињују различито. Песто од босиљка иде са фусили тестенином (спирално увијена шира тестенина)м карбонара са шпагетама, а болоњезе сос са папардела тестениним (широка, пљосната тестенина).

Вино није само за пиће

Вино даје сосевима посебан "шмек". Али, имајте у виду да у црвене сосеве иде црно, а у беле - бело вино. Наравно, вино које користите за сос, служите уз вечеру.

Hrana u restoranu
Храна у ресторану / Извор: Профимедиа

Тестенину можете и сами да направите

Није вам потребна скупа машина. Тестенину у кућној радиности можете направити и ручно, потребни су вам јаја, брашно, оклагија и - ваше руке.

Домаће презле су укусније од куповних

Све што треба да урадите је да остатке старог хлеба исечете на кришке, накратко их ставите у рерну и самељете кад се охладе.

ЦИПЕЛЕ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Изложба задовољства и бола! (ФОТО)

Тестенина се кува 'ал денте'

Ако купујете тестенину италијанских произвођача, у секунд се придржавајте времена назначеног на кутији, јер мора да буде 'tvrđa' под зубима, не потпуно раскувана.

Зна се шта су брускети

Немојте да додајете ни моцарелу, ни пршуту. Зна се шта су класични италијански брускети: хлеб истрљан белим луком, прекривен сосом од свежег парадајза, босиљка, маслиновог уља, уз много соли и бибера, преноси Поп Сугар.

ЈЕ ЛИ ОВО МОГУЋЕ, КАКО НИСМО ЗНАЛЕ? Све време погрешно облачимо брусхалтер! (ФОТО)

Не бацајте воду у којој сте кували тестенину

Воду у којој сте кували тестенину третирајте као "састојак", не као отпад. Она је згодан додатак који ће згуснути сос, тако да не морате да користите брашно или кукурузни скроб.

Не штедите на маслиновом уљу

Оно што желите је - екстра девичанско, хладно цеђено маслиново уље.