Буди сва ЧУЛА и враћа у ДЕТИЊСТВО! Ајвар на старински НАЧИН! (РЕЦЕПТ)
По оригиналном рецепту!
21.09.2020.
21:50
Коментари (0)
Сви се радо сећамо детињста и укусних јела наших бака. Један од незаобизних деликатеса је и ајвар! Доносимо вам оригинални старински рецепт који ће вас одушевоти!
Састојци
40 кг паприка
12 кг патлиџана
½ кг белог лука
2 л уља и још мало при крају
2-3 кашике сирћета
2-3 кашике шећера
4 кашике соли
љути феферони или чили папричице (по укусу)
Припрема:
- Паприке и патлиџан опрати и целе пећи у рерни или на рингли шпорета, а могу да се пеку и на роштиљу.
- Због времена које је потребно да се све паприке и патлиџан испеку, могу се дан раније испећи. Након што преноће у поклопљеној шерпи паприка се лакше гуле.
- Након што паприке и патлиџан огулите потребно их је самлети на машини за месо.
- Самлети и бијели лук.
- Литар уља ставити у велику шершпу или казан. Када се загреје у њега ставити самлевене печене паприке и патлиџан.
- У процесу динстања додавати још уља, пошто патлиџан упија уље.
- Додати со и шећер, а пред крај пржења додати још мало уља и сирће, те по укусу фефероне или чили папричице.
- Ајвар се кува неколико сати уз стално мешање.
- Врућ ајвар стављати у вруће тегле које сте загрејали у рерни.
- Тегле ставити на мрачно и тамно место.