Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДАЈ МИ СВОЈЕ ТЕЛО, Ј*БАО БИХ ТЕ": Пресрели су ме код Ушћа а онда је кренуло ИЖИВЉАВАЊЕ!

30.04.2019. 15:25
Пише:
Србија Данас/Ало
napad na ženu
напад на жену / Извор: Профимедиа

Стоп насиљу!

Мушко насиље над женама је сваки чин против женине воље, а који је угрожава психички, физички, сексуално или економски. Насилник може бити члан породице, емотивни партнер, али и било који познати или непознати мушкарац.

Када говоримо о насиљу над женама, обично се акценат ставља на породично насиље. У нашем друштву се далеко мање говори о насиљу које жене доживљавају у образовним установама, на послу, код доктора, на улици… Ипак, једно од најчешћих врста сексуалног насиља је тзв. "добацивање" на улици.

Српски млекари и земљорадници унапређују бизнис уз помоћ нових технологија

Српски млекари и земљорадници унапређују бизнис уз помоћ нових технологија

ПРЕКРЕТНИЦА У СВЕТУ МОДЕ: Манекенка у БУРКИНИЈУ први пут на насловници магазина! (ФОТО)

ПРЕКРЕТНИЦА У СВЕТУ МОДЕ: Манекенка у БУРКИНИЈУ први пут на насловници магазина! (ФОТО)

Недавно сам и сама била жртва таквог вида узнемиравања. Наиме, пре неколико дана, док сам се враћала са посла, двојица младића су ме пресрела и почела да добацују разне гадости. "Дај ми своје тело, ј*бао бих те" итд. Имали су око 14-15 година, а све се одиграло код Ушћа око осам сати увече. Потом су ме пратили до аутобуског стајалишта, где се узнемиравање наставило. Извадила сам мобилни телефон и кренула да их снимам како бих имала доказе за оно што се десило, а они су у том моменту ставили капуљаче на главе, вероватно да нико не би могао да их препозна. Дакле, свесни су да је оно што су учинили лоше, чим не желе да буду идентификовани.

Када сам их питала да понове све оно што су ми рекли, одбили су. Затим ми је један од њих рекао:

- Пратићемо те кући сад, сазнаћемо где живиш, а онда ћемо те убити. Ја код куће имам утоку.

Отишли су тек када су се заситили. Можда у потрагу за новом жртвом. А ја сам остала згрожена, уплашена о разочарана у друштво, будући да нико од људи који су били присутни није реаговао.

čupanje
чупање / Извор: Профимедиа

Ипак, у глави ми се вртело само једно: Ако се не боје да на овај начин узнемиравају мене, одраслу особу, шта тек раде својим вршњакињама? И ако сада, са 14-15 година сексуално узнемиравају жене, шта ће да раде за пет или 10 година?

Потпуно сам сигурна да ће израсти у силоватеље и у мушкарце који физички злостављају жене. Јер, танка је линија између претњи и сексуалног узнемиравања и физичког насиља.

ЖИВИ И УЖИВА! Хелен Мирен је успешна глумица, али ЊЕНА уметност ЖИВЉЕЊА ће вас ОДУШЕВИТИ!

ЖИВИ И УЖИВА! Хелен Мирен је успешна глумица, али ЊЕНА уметност ЖИВЉЕЊА ће вас ОДУШЕВИТИ!

ОБАВЕЗНО ДАНАС: Девојке које желе да их МОМАК ЗАПРОСИ морају да га наведу да УРАДИ ОВО!

ОБАВЕЗНО ДАНАС: Девојке које желе да их МОМАК ЗАПРОСИ морају да га наведу да УРАДИ ОВО!

У једном тренутку сам ухватила себе како сам помислила “Ипак су још деца, можда нису они криви”, али то би значило да сам крива ја. Не, они нису деца, они су насилници. Насиље не зна за године, социјални статус, професију, националност.

Веома је важно да жене схвате да нису оне криве за насиље. Није важно да ли се крећете саме, како сте обучене, да ли сте под дејством алкохола. За насиље је крив увек само насилник и то је увек само његова срамота.

Јутро после претрпљене трауме, док сам ишла на посао, испред мене је искочио мушкарац у касним 30-им годинама и рекао: “Вау, заљубио сам се”. Многи ће рећи да ово ипак није насиље. И превариће се.

Да се вратимо на дефиницију насиља са почетка текста: Мушко насиље над женама је сваки чин против женине воље, а који је угрожава психички, физички, сексуално или економски.

Ускршња трпеза Маје Беровић никога не оставља равнодушним, а ОВАЈ детаљ је посебно занимљив! (ФОТО)

Ускршња трпеза Маје Беровић никога не оставља равнодушним, а ОВАЈ детаљ је посебно занимљив! (ФОТО)

ИДИЛА У ПОРОДИЧНОМ ДОМУ: Сека Алексић показала како је украсила кућу за Ускрс - ПРЕЛЕПО! (ФОТО)

ИДИЛА У ПОРОДИЧНОМ ДОМУ: Сека Алексић показала како је украсила кућу за Ускрс - ПРЕЛЕПО! (ФОТО)

Да ли сам се осетила угрожено? Јесам. Због тога што ми својим положајем тела није дао да прођем и због коментара о мом изгледу који нисам тражила.

Свесна сам да ми се ово не догађа ни први, ни последњи пут. Такве ствари се дешавају свакодневно милионима жена широм света. Сваки пут када изађемо из куће, ми се спремамо на то да се бранимо од насиља. Кључеви међу прстима, слушалице у ушима, бој 192 већ укуцан на телефону – све су то ствари које ће само жене моћи да разумеју.

Zlostavljana žena
Злостављана жена / Извор: Профимедиа/илустрација

О паници која нас хвата када смо ноћу или рано ујутру саме и видимо мушку особу која нам иде у сусрет или када се нађемо у лифту саме са мушкарцем нећу ни да почињем… Дакле, жене су свакодневно у страху од насиља, од малена су нас учили да се "чувамо".

Зато желим да поручим свим родитељима: Пре него што ћерку посаветујете да не иде касно увече сама, да не носи одећу која “пуно открива”, да пази да јој неко не сипа нешто у пиће, посаветујте сина да не напада жене.

Ништа мање важну поруку имам за све жене: Нисте дужне да трпите насиље. Насиље није само физичко. Нисте дужне да трпите да вас колега на послу додирује против ваше воље. Нисте дужне да трпите да вам доктор или инструктор вожње коментарише изглед. Нисте дужне да трпите ничије “лепа си”, “згодна си”, “супер изгледаш” и томе слично.

То није комплимент, то је сексуално узнемиравање, а сексуално узнемиравање је врста насиља. Немојте да се стидите, причајте о насиљу, дајте насилницима до знања да ће одговарати за своје поступке. На крају крајева, пријавите насиље полицији. Запамтите, нисте саме и нисте незаштићене.