Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Девојка је од ЕЛЕКТРОНСКЕ ЦИГАРЕТЕ ДОБИЛА ХЛАМИДИЈУ У ПЛУЋИМА - Ево како се то може догодити

16.02.2021. 20:50
Пише:
Србија Данас
pušenje
пушење / Извор: Профимедиа

Како хламидија може изазвати упалу плућа?

Једна жена је на ТикТок-у описала како је добила хламидију у плућима од лоше електронске цигаре.

Видео - који је сада приватан, али га је прво пријавио BuzzFeed - приказује корисника ТикТок-а @germanshepardfanaccountdok описује своје здравствено стање.

- Нико ми није веровао, само су ме непрестано тестирали на COVID, тестирали на антитела, тестирали на хепатитис, буквално било шта - све је било негативно - рекла је.

- Коначно, откривају се да имам хламидију у плућима од електронске цигарете - додала је.

Касније је у коментарима написала је да се њено стање временом погоршавало јер су јој плућа била "угрожена" од електронске цигаре. Такође је рекла да су бактерије у њеним плућима „дошле директно из ње“.

ЕВО КОЛИКО ПУТА ДНЕВНО ЈЕ НОРМАЛНО ВРШИТИ НУЖДУ - Лекар одговорио на често постављено питање

ЕВО КОЛИКО ПУТА ДНЕВНО ЈЕ НОРМАЛНО ВРШИТИ НУЖДУ - Лекар одговорио на често постављено питање

Ово је Синди Крафорд без шминке и фотошопа! (ФОТО)

Ово је Синди Крафорд без шминке и фотошопа! (ФОТО)

Овако се ПРАВИЛНО КУВА БЕЛИ ПИРИНАЧ: Прати ово упутство и испашће САВРШЕН

Овако се ПРАВИЛНО КУВА БЕЛИ ПИРИНАЧ: Прати ово упутство и испашће САВРШЕН

pušenje
пушење / Извор: Профимедиа

Али пре него што ваш ум оде предалеко у погрешном смеру, разјаснимо нешто: Иако већина људи хламидију познаје као полно преносиву инфекцију (СПИ), то овде није случај. Видите, хламидија такође може да изазове упалу плућа, каже Реинолд Panettieri, МД, стручњак за плућну негу и директор Института за транслациону медицину и науку Универзитета Рутгерс, за Health. Ево шта треба да знате о томе како (и зашто) ова врста хламидије може изазвати упалу плућа повезану са електронском цигаром.

Како хламидија може изазвати упалу плућа?

Постоје заправо три различите врсте хламидије које могу да заразе људе: Chlamidia trachomatis (Ц. trachomatis), Chlamidia пнеумониае (Ц. пнеумониае) и Chlamidia psittaci (Ц. psittaci). Ц. trachomatis је једина врста која узрокује СПИ; друга два су повезана са упалом плућа код људи (мада се Ц. psittaci чешће налази код птица), према Центрима за контролу и превенцију болести.

У основи, ове врсте бактерија су "у истој породици, али су потпуно различити организми са различитим методама преноса", каже Раимонд Цасциари, МД, пулмолог из болнице Ст. Јосепх у Оранге, Калифорнија, за Health. Поврх тога, др Panettieri каже да је упала плућа изазвана било којом врстом хламидије „ређа“ од других врста упале плућа.

Ц. пнеумониае специфично узрокује болест оштећујући слузницу респираторног тракта, укључујући грло, душник и плућа, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). Могуће је имати инфекцију Chlamidia пнеумониае и имати благе или умерене симптоме, а такође је могуће имати и пуну пнеумонију, каже др Panettieri.

pušenje, cigara
пушење, цигара / Извор: Профимедиа

Како се шири Chlamidia пнеумониае?

Ц. пнеумониае се може ширити респираторним капљицама које се истискују када заражена особа кашље или кија. Када неко удахне те заражене капљице, може се разболети, објашњава ЦДЦ. Исто важи и ако додирнете нешто што садржи заражене капљице, а затим додирнете нос или уста.

Иако је блиски контакт са зараженом особом обично начин на који се бактерија шири, такође је могуће добити је из лоше електонске цигаре, каже др Цасцари.

- Организам може да преживи у течности - истиче он. Али, каже, такође је могуће да Chlamidia пнеумониае буде у вашем систему и цигара га може гурнути још ниже у плућа, где изазива озбиљну инфекцију.

Који су симптоми инфекције Chlamidia пнеумониае?

Опет, болест може бити блага или може бити тешка. ЦДЦ их наводи као најчешће симптоме инфекције:

    -Цурење или зачепљен нос
    -Умор
    -Грозница ниског степена
    -Храпавост или губитак гласа
    -Упаљено грло
    -Полако погоршавајући се кашаљ који може трајати недељама или месецима
    -Главобоља
    -Ларингитис

Може да прође и до четири недеље да се развију симптоми након што сте заражени, а симптоми обично трају неколико недеља након што започну, каже ЦДЦ.

Како се лечи инфекција Chlamidia пнеумониае?

Обично се лечи антибиотицима, каже др Panettieri. И, у већини случајева, људи се прилично лако опорављају. Иако нису честе, инфекције Chlamidia пнеумониае могу изазвати хроничну инфекцију која може довести до стања попут астме и артритиса, каже ЦДЦ.

Иако електрична цигара није једини узрок инфекције Chlamidia пнеумониае, др Цасциари каже да то не помаже: „Она повећава вашу вероватноћу да добијете инфекције - укључујући хламидију“.

 

pluća
плућа / Извор: Профимедиа/илустрација