Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Замало ЗАВРШИО на ГОЛОМ ОТОКУ, био НЕУХРАЊЕН: Феђа Стојановић ПРЕМИНУО, а ово нисте знали о глумцу

05.05.2021. 19:35
Пише:
Србија Данас/Блиц жена
Feđa Stojanović
Феђа Стојановић / Извор: Фото: Youtube printscreen/Dobro Јутро - Јована & Срђан

Дипломирао је глуму, али почетак његове каријере окарактерисао је као "пакао".

Данас је у Београду после тешке болести у 74. години, преминуо Феђа Стојановић, наш познати позоришни, телевизијски и филмски глумац, првак Позоришта Атеље 212.

Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду 1973. године у класи проф. Миленка Маричића. Стални је члан Позоришта Атеље 212 од 1973. године. Радио је и као професор на Катедри за глуму на Академији уметности БК Универзитета.

Остаће упамћен по великом броју улога које је остварио у Атељеу 212, Звездара театру, Југословенском драмском позоришту, Театру Мадленианум, Малом позоришту "Душко Радовић", Позоришту "Бошко Буха", али и по улогама у многобројним телевизијским серијама и филмовима.

ТУГА: Преминуо глумац Феђа Стојановић

ТУГА: Преминуо глумац Феђа Стојановић

ДИЈЕТА ЦЕЦЕ РАЖНАТОВИЋ: Певачица СМРШАЛА ПЕТ КИЛОГРАМА уз овај план исхране, једна НАМИРНИЦА је кључна

ДИЈЕТА ЦЕЦЕ РАЖНАТОВИЋ: Певачица СМРШАЛА ПЕТ КИЛОГРАМА уз овај план исхране, једна НАМИРНИЦА је кључна

Феђа Стојановић рођен је 1948. године, а отац му је дао име Феђа по лику из романа који је читао његов отац.

- Због резолуције Информбироа његове колеге су га терале да ми промени име да не би заглавио на Голом отоку. Он је целе ноћи шпартао по соби од зида до зида лупајући главу шта да уради, ни мајка није спавала. Ујутро је само рекао: "Име му мењати нећемо". Срећом, нисам отишао на Голи оток. Родитељи су ми били учитељи, шетали су са службом од града до града, тако сам се случајно родио у Алексинцу. Још као бебу довели су ме у Београд. Када ме питају одакле сам, кажем из Београда, а где си рођен, па у Алексинцу - испричао је Феђа једном приликом.

Као дете је био неухрањен јер није превише волео храну. 

- Мајка ме је звала Mathauzen јер нисам волео да једем. Био сам неухрањен а несташан, и трошио сам енергију на све стране. Једине батине које сам добио у животу пале су после великог убеђивања око хране. Отац ме је ставио преко колена и тако излемао да ћу батине памтити целог живота, али и даље нисам волео да једем. Тек кад сам се оженио и кад је жена почела да ми сваки дан прави палачинке, почео сам да једем. Дуго ми је требало да се сродим са својим бићем. И у основној школи и у гимназији сам био најмањи и најслабији, а онда сам нагло почео да растем. У 18. години сам имао 1,84 м, а 54 кг, био сам шетајући леш, али са здрављем нисам имао проблема - испричао је једном приликом. 

Почео је да глуми још док је био дете. 

- У седмој години сам се уписао у групу Бате Миладиновића. Тада се формирала телевизија, играо сам у неким емисијама, снимио филмове „Николетина Бурсаћ“, „Медаљон са три срца“, играо сам у телевизијској драми где су главне улоге имали Стојан Аранђеловић, Мика Викторовић и која је била и на Стеријином позорју. Тада су и драме ишле на позорје. Ми тада нисмо имали телевизор у кући, а ја сам играо главну улогу у једној дечјој драми. Знао сам да у Дому армије постоји пријемник и отишао сам тамо да гледам себе, али портир није хтео да ме пусти. „Где ти играш, бежи тамо!“, рекао ми је. Шетао сам испред њега пола сата и плакао. Умилостивио се и пустио ме на последњих пет минута моје драме коју никад више нисам видео. И данас га мрзим због тога - испричао је једном приликом. 

Почетак професионалног бављења глумом памти по тешким ситуацијама. 

- Те године су ми биле пакао у животу. За инат сам студирао права и догурао до четврте године. После треће године сам примљен на глуму. Мира Траиловић ме је укадрирала на трећој години глуме и звала у "Атеље", позориште о коме сам сањао. Био је то најсрећнији дан у мом животу. Првих пар година сам играо леве улоге, неке полицајце што доводе главне глумце на сцену. То сам играо и на телевизији док нису схватили да могу и озбиљније. Кључни тренутак је био кад сам радио са чувеним редитељем Робертом Ћулијем, који је Мири и Ћирилову рекао: "Господо, ви уопште немате појма кога имате у позоришту" - сетио се.

Два пута се женио. 

- Неки редитељ ми је рекао: „Феђа, глумац се не жени тако рано, то је грешка“, што се испоставило као тачно јер смо се ми развели. Младост је то учинила, људи треба да улазе у брак када су зрели. После сам се опет оженио другом женом и добио ћерку, али имам велико поштовање према првој жени која је изузетан научни радник и била је несебична према мени. Морам признати да су се обе моје жене слагале у оцени мојих мана: кажу да их имам као човек, али да сам одличан отац. Али кад мало попијем, будем изузетно добро расположен, па су ми обе жене говориле: "Иди попиј мало" - открио је глумац једном приликом.