Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли знаш да је КАЧАМАК НАЈЗДРАВИЈИ ОБРОК НА СВЕТУ?

19.01.2021. 17:41
Пише:
Србија Danas/story.rs
kačamak
качамак / Извор: Фото: Инстаграм/Принтцреан/вањамилва

Смањује холестерол захваљујући добрим мастима које садржи, као и влакнима и комплексим угљеним хидратима.

Палента или качамак је јело које је настало у северној Италији. Народни назив паленте је качамак и од давнина сматрала се сеоским јелом. Веома здрава и укусна, палента се и припрема веома лако и може се конзумирати на разне начине у комбинацији са различитим намирницама.

То је оброк који је направљен од белог или жутог кукурузног гриза. Кукурузно брашно или гриз имају веома позитиван утицај на целокупно здравље човека. Најважнија ствар код овог јела је чињеница да палента не садржи глутен и може је конзумирати свако без обзира на старост.

Идеална је за мале бебе, за људе који воде рачуна о својим килограмима или пак за оне који имају проблема са пробавним системом.

Састав паленте и њене здравствене предности

Овај оброк садржи довољно минерала, нутритијената и витамина колико је телу потребно да би нормално функционисало. Палента има велики учинак на спречавање разних болести, као и на све укупно здравље човека. Она у свом саставу има природне масти тј. каритеноиде и управо те здраве масноће заслужне су за палентине моћи које поспешују бољи и квалитетнији рад црева. Палента је одлична у отклањању вишка килограма, јер такође утиче и на добро и здраво варење хране.

Кукуруз је заслужан за све добробити овог укусног јела. Одмах иза пшенице и пиринча, кукуруз важи за најважнију житарицу на свету. То је једна од најбољих намирница која људски организам испуњава дуготрајном добром енегријом.

Кукурузно брашно садржи велики низ хранљивих супстанци. То брашно је велики извор фолата, витамина Б6, К и Е, пантотенске киселине, тијамина, рибофлавина и нијацина. Такође може се похвалити са великим садржајем фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.

Захваљујући баш кукурузу који садржи палента има веома мали број калорија у себи, те је због тога идеалан оброк за мршављење. Она је једна од најбољих и најефикаснијих намирница које се препоручују када су дијете у питању. Сто грама паленте садржи око 380 калорија. Она у свом саставу има само природне материја тако да су и нејни угљени хидрати и липиди позитивни за људски организам. Палента је одличан избор за бебе и децу.

Здрав оброк који ће они обожавати поготову ако се искомбинује са јогуртом или неким поврћем који малишани воле. Још један од разлога што је овај оброк идеалан за децу је то што палента спречава нагли пад имунитета.

Смањење ризика од канцера један је од предности које људском организму пружа палента. Научно је доказано на универзитету у Америци да се конзумирањем качамака знатно смању ризик појављивања ове опаке болести. Палента ће смањити ризик од рака дебелог црева, као и појављивање хемороида.

Јачање ћелија дебелог црева такође је још један од успеха који је забележен код особа које су паленту уврстили у своје редовне оброке. Осим што ће их ојачати, палента ће такође деловати антиоксидантно на целокупан организам, не само на црева.

Смањује холестерол захваљујући добрим мастима које садржи, као и влакнима и комплексим угљеним хидратима. Самим тим из тих разлога, палента ће спречити и појављивање вишка килограма. Конзумирање овог здравог оброка доноси и корист када је срчано и циркуларно здравље човека у питању.

Кад лажемо, скоро сви радимо једну исту ствар - Ево шта је у питању

Кад лажемо, скоро сви радимо једну исту ствар - Ево шта је у питању

Оловка за очи на доњем капку може повећати око, али само ако се НАНЕСЕ НА ОВАЈ НАЧИН

Оловка за очи на доњем капку може повећати око, али само ако се НАНЕСЕ НА ОВАЈ НАЧИН

Ова мама НИЈЕ КУПИЛА НОВИ КОМАД ОДЕЋЕ ПУНИХ 10 ГОДИНА - И има јако добар разлог за то!

Ова мама НИЈЕ КУПИЛА НОВИ КОМАД ОДЕЋЕ ПУНИХ 10 ГОДИНА - И има јако добар разлог за то!

Постоји разлика између домаће и куповне паленте.

Палента која се набавља у продавницама обогаћена је аскорбинском киселином тј витамином Ц и бета каротеном, те је самим тим нешто богатија када су витамин А и Ц у питању од домаће, а када је реч о калоријама, угљени хидрати и масти су сличне количине у саставу и домаће и куповне.

Припрема паленте

Палента тј. качамак може се припремати на два начина. Сваки је веома лаган и брз за припрему. Да би се направила палента на први начин потребно је у лонац ставити 3 и по шоље воде. Након тога додаје се мало сунцокретовог уља и прстохват соли. Када све то проври температура се смањује на минимун и сипа се једна шоља кукурузне паленте уз константно мешање.

Код спремања паленте препоручује се употреба дрвене кашике, због оксидације металне кашике. Уз овај укусан оброк могу се додати неке здраве семенке или омиљено поврће.

Други начин на који се качамак може спремити јесте следећи. У посуду се сипа литар и по воде. Затим додаје се једна кашичица соли и сачекати да вода проври. Када је вода кључала додаје се 500 г кукурузног брашна. Брашно ће остати на површини воде. У брашну се дрвеном варјачом направи рупа и остави се да се тако кува на умереној лаганој ватри. После извесног времена брашно ће се стопити са водом и тада је палента, укусна и здрава, спремна за конзумирање.

Дијета са палентом и јогуртом

Дијета у којој су главни актери јогурт као млечне масти и палента у последње време веома је популарна. Јогурт се често користи у многим дијетама, јер он такође утиче на регулисање пробаве и мршављења генерално. Резултати ће бити још бољи и јачи када се комбинује са палентом. За овакав вид дијете најбоље је користити органски кукуруз и домаћу паленту мешати са јогуртом који у себи садржи мали ниво масти. Тањир паленте са јогуртом потребно је конзумирати два пута у току дана, најоље ујутру и увече. Увече је препоручљиво два до три сата пре спавања.