Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Када спремате храну често ПРАВИТЕ ГРЕШКЕ, ово су најчешће и могу СКУПО да вас коштају!

19.03.2018. 09:12
Пише:
Србија Данас
Devojka kuva
Девојка кува / Извор: Профимедиа

Не заборавите!

Није ретка појава да се док припремате храну фокусирате искључиво на сам процес и заборавите на основна правила.

СУНЦОКРЕТОВО, МАСЛИНОВО, КОКОСОВО... није свако уље за пржење. Ово је најздравије!

Овде најчешће правите грешке које знају да буду и опасне по ваше здравље:

Прво пробати или одмах бацити?

Сви смо ми некад ставили у уста стару храну како бисмо проверили да ли је још увек добра за јело. И сами знате како такво искуство баш и није за памћење, а поготово ако се храна покварила. Најсигурније је стару храну једноставно бацити.

ПРОЛЕЋНО ЧИШЋЕЊЕ! Бактерије, прашина и прљавштина, на овим местима их највише има

Одмрзавање хране

Ова фазу не би требало радити на радној површини. На собној температури штетни организми врло се брзо размножавају, па храна није баш безбедна за јело. Радије одмрзавајте храну у микроталасној пећници, фрижидеру или у хладној води.

kuvanje
кување / Извор: Профимедиа

Без лизања, молим!

Лизање креме или непечене смесе за колаче или конзумирање намирница у којима се налазе сирова јаја, никако није паметно. То је можда велик ужитак, али сирова јаја могу садржавати салмонелу или друге опасне бактерије.

ЈЕФТИНЕ И ЕКОЛОШКЕ: Направите сами влажне марамице за чишћење куће! Да сија као НИКАД ПРЕ (ВИДЕО)

Маринирање меса

Маринирање меса или рибе на радној површини не долази у обзир. Остављање меса на собној температури омогућује убрзано размножавање бактерија, стога месо и рибу увек маринирајте у фрижидеру.

Kuvanje
Кување / Извор: Профимедиа

Кувајте, динстајте, пеците

Недовољна термичка обрада меса, рибе или јаја један је од најчешћих узрока тровања храном. Намирнице добро термички обрадите како бисте то спречили.

НАЈСЛАЂЕ ЗА КРАЈ: Ово је прави разлог зашто нам се после сланог увек тражи слатко

Опрати или послужити

Стављање куваног или печеног меса на тањир на ком је оно стајало пре термичке обраде није најбоље решење. Требало би да га оперете топлом водом и детерџентом, или једноставно да узмете нови, чисти тањир!