Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Колеге тврдиле да је ЗДРАВ и да пије ТЕРАПИЈУ - Званичници упозоравају на ЗЛОУПОТРЕБУ овог ЛЕКА који је одвео Метјуа Перија у смрт

16.12.2023. 17:56
Пише:
Србија Данас
Metju Peri
Метју Пери / Извор: Фото: Youtube printscreen/Friends

Смрт Метјуа Перија подигла је свест о растућој забринутости због злоупотребе кетамина, познатог по медицинској употреби као анестетика и средства за ублажавање болова. Недавна смрт холивудске звезде Метјуа Перија, повезана с "акутним ефектима кетамина", истиче озбиљне ризике ове дроге. Кетамин се користи и у медицинске сврхе за лечење депресије и анксиозности, али неконтролисана употреба доводи до озбиљних здравствених проблема, укључујући психичке поремећаје и, у неким случајевима, смртоносне исходе. Потребно је подизање свести о ризицима и регулација како би се спречиле трагедије попут смрти Метјуа Перија.

Звезда "Пријатеља" преминула је од "акутних ефеката кетамина", саопштила је канцеларија лекара округа ЛА. Начин смрти био је несрећан случај.

У извештају о обдукцији такође су наведени ефекти утапања, коронарне артеријске болести и бупренорфин, опиоид, као друга стања која су допринела његовој смрти. 

Поставља се питање када лек кетамин постаје дрога која изазива фаталне последице.

Карлеуша и Наташа Беквалац бирају МИНИМАЛИСТИЧКУ ЕЛЕГАНЦИЈУ у декорисању јелке - Тихи ЛУКСУЗ обара с ногу, ово је тренд и у СВЕТУjelka

Карлеуша и Наташа Беквалац бирају МИНИМАЛИСТИЧКУ ЕЛЕГАНЦИЈУ у декорисању јелке - Тихи ЛУКСУЗ обара с ногу, ово је тренд и у СВЕТУ

Марија Шерифовић постала МАМА! Иако је желела да РОДИ, бебу је добила путем СУРОГАТА - ево шта треба да знате о овој ТЕХНИЦИ ЗАЧЕЋАMarija Å erifović

Марија Шерифовић постала МАМА! Иако је желела да РОДИ, бебу је добила путем СУРОГАТА - ево шта треба да знате о овој ТЕХНИЦИ ЗАЧЕЋА

Метју Пери је пред смрт био на програму одвикавања и био је чист од дроге 19 месеци, али је био на "терапији инфузијом кетамина" у време своје смрти, наводи се у извештају. Његов последњи третман десио се недељу и по пре смрти.

Лекар напомиње, међутим, да је се кетамин у телу задржава само три до четири сата, тако да она доза пронађена у његовом систему није могла бити из његове последње инфузије. У овом тренутку није јасно како је Пери добио кетамин који је пронађен у његовом систему.

Иако је у његовој резиденцији пронађено више лекова на рецепт, на лицу места није било дроге или прибора за дрогу.

Према Пацифиц Неуросциенце Институте "кетаминска терапија се користи за лечење депресије, анксиозности, ПТСП-а, екстремног стреса, хроничног бола, проблема са дрогом/алкохолом и још много тога. Глумац је пронађен мртав у свом базену у својој кући у Калифорнији, 28. октобра. Имао је 54 године.

Metju Peri
Метју Пери / Извор: Профимедиа

Звезда је годинама отворено говорила о својој борби са зависношћу од дроге, али дугогодишња другарица и колегиница из серије "Пријатељи" Џенифер Анистон је инсистирала да је био "заиста здрав" у време своје шокантне смрти.

- Престао је да пуши. Враћао се у форму. Био је срећан - то је све што знам, рекла је недавно Џенифер за "Вариети".

- Желим да људи знају да је заиста био здрав и да је пазио на своје здравље, рекла је глумица и додала: - Стварно му је било тешко. Много ми недостаје.

У интервјуу за Њујорк тајмс 2002. године, глумац је открио да га је страх од смрти навео да се пријави на програм одвикавања.

- Нисам се отрезнио јер ми је тако дошло. Отрезнио сам се јер сам се бринуо да ћу сутрадан умрети.

Звезда серије "Целих девет јарди" последњи пут је виђена шест дана пре смрти док је била са пријатељем у Лос Анђелесу. Усликан је у лежерном издању испред брзе хране. Након вести о смрти сви су били изненађени.

Како кетамин постаје дрога?

Кетамин, иначе познат као анестетик у медицинским процедурама и као средство за ублажавање хроничних болова, постаје свеприсутнији у вестима због неконтролисане употребе и злоупотребе. Иако има легитимну медицинску примену, његова доступност на црном тржишту доводи до озбиљних проблема са зависношћу и безбедношћу.

Пример трагичног краја холивудске звезде Метјуа Перија показује потенцијално погубне последице злоупотребе кетамина. Преминуо је од "акутних ефеката кетамина", а извештај о обдукцији открио је неколико других супстанци које су допринеле његовој смрти.

Кетамин се користи у медицинске сврхе за анестезију и управљање болом, али његова психоделична својства често доводе до злоупотребе. Неки га користе као дрогу забаве, док други покушавају да самостално управљају својим менталним здрављем, а неки га користе у комбинацији с другим супстанцама.

Metju Peri
Метју Пери / Извор: Профимедиа

Нажалост, упркос његовој терапијској примени, кетамин може изазвати озбиљне физичке и менталне проблеме када се користи ван надзора стручњака. Злоупотреба кетамина повезана је са психичким поремећајима, депресијом, анксиозношћу и у екстремним случајевима, смртоносним исходима.

У медицинском контексту, кетаминска терапија може бити корисна за лечење депресије, анксиозности и других менталних стања, али само под пажљивим надзором квалификованих стручњака. Употреба кетамина ван медицинског оквира може довести до озбиљних здравствених последица.

Важно је подићи свест о опасностима злоупотребе кетамина и осигурати строгу контролу и регулацију ове супстанце. Едукација о ризицима и последицама злоупотребе кетамина кључна је како бисмо спречили губитак живота попут Метјуа Перија и многих других који су постали жртве ове озлоглашене дроге.