Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧУДАКИЊА, нема нормалну песму!" Стоји иза нумере из "Странгер things"! ПОЗНАТИ су хтели ЊУ да УПОЗНАЈУ - Не постоји нико сличан Кејт Буш

24.07.2023. 08:30
Пише:
Србија Данас/Д.Мићић
Kejt Buš
Кејт Буш / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/ катебусх

"Дивље" и најпитомије биће, спој крајности, вечита мистерија многима и једна од највећих уметница!

Била је и остала оригинална, реткост у поп свету осамдесетих, међу припадницима "Новог таласа". Звучала је и изгледала потпуно другачије од свега што је тада постојало на сцени. И док су се чланови групе "Дуран Дуран" у свиленим оделима возили јахтом, пазећи на естетику и сваки модни детаљ, певајући девојци по имену "Рио", Кејт Буш певала је о свом доживљају света, који је био све само не обичан, још од самог тренутка рођења 30. јула 1958. године у Великој Британији.

Тако на албумима Кејт Буш можете пронаћи песме (ауторске), о покрету тела, рођењу, дисању и њеном заиста магичном доживљају ствари које врло често узимамо здраво за готово, а заправо су есенција живота.

Млађим генерацијама је постала позната по серији "Странгер things" због које је њен стари хит "Running уп that hill" поново доспео на врх топ листа у Британији и Америци. 

Њен перформанс одувек је био као једна врста позоришта, комбиновала је певање, игру и одређену врсту представе на сцени. Својим ранијим наступима поставила је велики задатак за млађе колеге. Иначе прилично интровертна, нико из света познатих никада није добио прилику да је боље упозна, у младости је била тиха и стидљива, а на сцени поптуно дивља. 

О томе је сведочио и њен учитељ плеса који каже да је увек била у последњим редовима на часовима, али када би музика почела постала би "дивље створење".

Kejt Buš
Кејт Буш / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/ катебусх

Музичари о доживљају Кејт Буш

- Нема она нормалне песме, ја не знам ниједну њену песму која је нормална. Она је то што јесте, јединствена је, мистерија, прелепа мистерија. Ја сам 2005. године правио велику забаву, позвао сам и Кејт. На ту забаву је дошло око 600 људи, сви су били познати, али сви су желели да виде Кејт. Нико није мога да верује да ће је упознати те вечери. Сваки музичар, глумац, уметник те вечери желео је да упозна Кејт Буш! Била је једна врста енигме. Када ће нова Кејт Буш да се појави, после Кејт Буш, никад - рекао је Елтон Џон једном приликом.

"Довољно је да чујете само једну ноту њене песме, знате да је она. Ја се не усуђујем да певам њене песме. Понекад на забавама, ако сам довољно пијана. Сећам се да сам први пут чула њену песму "Wughtering heights" у Америци и морала сам да зауставим аутомобил. Никада ништа слично нисам чула. Чекала сам да се мелодија понови, тако је обично било у поп музици, али не само је пливала у свом неком правцу."

"Када сам је први пут чуо, помислио сам како изазован вокал, скоро хистеричан. Неки моји пријатељи говорили су да једноставно не могу да је поднесу, њен глас, да је чудакиња, а мене је заправо то највише привукло."

- Гледала сам "Орканске висове" на телевизији, било је веома касно и задњих пет минута сам само ухватила сцену, када дух Кети покушава да уђе у кућу. Фасцинирала ме та сцена, после тога сам прочитала књигу да се боље припремим и тако је настала песма "Wuthtering heights" - објаснила је Кејт једном приликом.

- Ја сам био дете опседнуто књигама. Када сам чуо да је први пут неко направио песму о књизи, био сам одушевљен. За некога ко је то написао са 17 година, то је фасцинантно - рекао је британски писац Нил Гејман.

Британски комичар Стив Куган, имао је емисију у којој је имитирао Кејт и користио њене наступе и песме, са комичним освртом на њен рад, што би код многих уметника могло изазвати бес. 

- Када сам је питао шта мисли о свему, одговорила ми је да јој је драго што то радим јер њене песме се тако још увек слушају - рекао је Куган мало и зачуђен, јер овакву реакцију није очекивао. 

Одрасла као СИРОЧЕ, постала звезда, па ПРИНЦЕЗА - Фриду из "ABBE" преварио колега из групе, а затим уследила ТРАГЕДИЈА

Одрасла као СИРОЧЕ, постала звезда, па ПРИНЦЕЗА - Фриду из "ABBE" преварио колега из групе, а затим уследила ТРАГЕДИЈА

Мушкарци је ОСТАВЉАЛИ због ТЕШКОГ КАРАКТЕРА И НЕСИГУРНОСТИ - Агнету из "ABBE" сматрали фаталном заводницом, а ово је крила од јавности

Мушкарци је ОСТАВЉАЛИ због ТЕШКОГ КАРАКТЕРА И НЕСИГУРНОСТИ - Агнету из "ABBE" сматрали фаталном заводницом, а ово је крила од јавности

- Од детињства смо брат и ја волели да свирамо и бавимо се музиком, пишемо текстове и слично. Али тек са 14. година почела сам озбиљније да се бавим музиком - рекла је Кејт једном приликом, а Дејвид Гилмор (Пинк Floyd) joj је помогао да уђе званично у свет музике. Обезбедио је новац да Кејт сними први сингл.

- Била је екстремно скромна и стидљива, али чим би почела да игра постала би дивља. Једног дана, неко је протурио плочу испод мојих улазних врата. Била је то плоча са њеном песмом "Мовинг" коју ми  је посветила и уопште плесу, а ја нисам до сада ни знао да она уопште пева и бави се музиком - рекао је Кејтин учитељ плеса, Линдси Кемп, који је доста утицао и на Дејвида Боувија. Научио га је сценском наступу, да игра, практично се креће по сцени тако да може и покретом да изрази емоцију, а био је и веома талентован за костиме и сценску шминку. 

Песма "Мовинг" коју је посветила Кемпу, заправо говори о покрету, али и односу са другим људским бићем, начином на који делујемо једни на друге, својом појавом и енергијом пружамо једни другима сатисфакцију и интеракцију која је неопходна. 

Изводила је акробације на сцени и имала перформансе, које до тада нико није изводио, практично је међу првима користила бубицу (микрофон) на сцени.

Људи су у то време били уплашени од нуклеарног рата, буквално престрављени и тада је настала Кејтина песма "Breathing". Песма говори о реинкарнираном фетусу који излази из постељице преплашен од нуклеарног рата, што је у то време заиста био преседан. 

Говори о дисању, то јесте првој ствари коју морамо радити када нас ухвати паника. "Шта ћемо да радимо?" певају мушки вокали, а Кејт у песми одговара "Дишимо!" што је један од стихова. Ово је било нешто потуно другачије од свега што је ико до тада видео на поп сцени, ова жена је била потпуно сама у свом виђењу музике. 

Kejt Buš
Кејт Буш / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/ катебусх

Била је у стању да узме било коју реч и претвори је у емоцију, као што је реч са песмом "Бабоосхка". Реч је о песми у којој жена тестира верност мужа, шаљући му љубавна писма. Спот за песму био је фацинантан у то време јер је Кејт у њему изводила плес са контрабасом као да му се удвара.

- То што је урадила са контрабасом у том споту, нико никада ништа није урадио. Никада ништа нисам слично видео. Плесни покрети које је правила нису били покрети које можеш научити на неким часовима плеса и слично, такве музике нема у школама - речи су музичара Најџела Кенедија.

Ипак,  међу свим песмама она која је дирнула највише чак и људе са другачијим музичким укусом је песма "Running уп that hill" за коју смо раније поменули да је оживела на топ листама захваљујући серији "Странгер things".

Ова песма заправо говори о девојци која моли Бога и тражи да направе пакт како би ставио њеног љубавника који је повредио на њено место. Заправо је желела да каже да нисмо свесни колико смо у стању да повредимо друге и да нећемо бити свесни јер не можемо да осетимо исто што и они у одређеним ситуацијама. 

Заправо је кроз песме успела да изрази све што је женама у току живота тешко да изразе, рањивост, сензуалност која је врло често жртвована, страст, као и слободу да буду оно што јесу, без увијања у форме и прилагођавање очекивањима околине по било ком питању.

Поента је да, нема везе уколико сте некоме чудни ви и ваши начини да нешто реализујете, све док то за вас има смисао и води одређеном циљу. Кејт је ту препреку одавно превазишла, а да није свет данас не би уживао у њеној уметности. 

Kejt Buš
Кејт Буш / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/ катебусх

Приватни живот

Изгледа да Кејт, сем у њен уметнички доживљај, није дозовлила никоме да проникне у друге аспекте њеног живота. Оно што је јавности познато је да води веома приватан живот, на свом имању, на селу, далеко од очију јавности. Када не промовише нове песме, она и не постоји, практично за јавност. За то време вредно ради и снима, а затим се након паузе и од неколико година, врати и направи пометњу као и да није правила паузу. 

Са супругом Денијем Мекинточом, који је такође музичар има сина Денија, који сада има 23 године и такође се бави музиком. Када је добила сина, одлучила је да се потпуно повуче са сцене како би се посветила мајчинству.