Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИЈЕ ЛИМУН, А НИ ЛАН: Ову НАМИРНИЦУ остави у ВОДИ да ПРЕНОЋИ, напитак СКИДА САЛО са СТОМАКА у рекордном року

30.03.2022. 10:09
Пише:
Србија Данас
voda
вода / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/fitnutrilicious

Пробајте!

Уколико сте на дијети и желите да изгубите неколико килограма, направите напитак који помаже да смршате. Потребна вам је вода и семе коријандера. Семе се потопи у чаши воде и остави преко ноћи.

Ујутру попијте воду на празан стомак. Коријандер подстиче метабоизам, лучење желудачне киселине, подиже ниво енергије и јача косу. Помаже да уклоните токсине из организма, подстиче варење, губитак килограма и помаже у случају да имате проблем са дијарејом. 

ЈАЈА ПОСТАЈУ БОМБА ЗА ОРГАНИЗАМ: Додај им овај САСТОЈАК, хранљива КОМБИНАЦИЈА која НЕ ГОЈИ, пуна ВИТАМИНА

ЈАЈА ПОСТАЈУ БОМБА ЗА ОРГАНИЗАМ: Додај им овај САСТОЈАК, хранљива КОМБИНАЦИЈА која НЕ ГОЈИ, пуна ВИТАМИНА

БЛИЗАНЦИ ДА СМАЊЕ ПУШЕЊЕ, ВОДОЛИЈИ УГРОЖЕНО ЗДРАВЉЕ: Савет за сваки знак данас, водите рачуна о себи

БЛИЗАНЦИ ДА СМАЊЕ ПУШЕЊЕ, ВОДОЛИЈИ УГРОЖЕНО ЗДРАВЉЕ: Савет за сваки знак данас, водите рачуна о себи

Такође уколико имате проблематичну кожу ово је идеалан напитак за вас, јер чисти кожу, а можете га уврстити и у исхрану као зачин. 

U kojim jelima se koristi korijander?

Фотографије: Севдалина Ирикова

Коријандер је изузетно популарна биљка која има широку и слободну, разноврсну употребу у јелима индијске, тајландске, јужноамеричке и блискоисточне кухиње. Други назив за коријандер, који се веома често користи је кинески першун. Листови коријандера веома личе на листове италијанског першуна и понекада их је тешко разликовати.

Коријандер је познат хиљадама година, чак од 5000 година пре нове ере. Коријандер потиче из јужне Европе и са блиског истока и користили су га древни египћани, грци и римљани. Римљани су користили коријандер да зачине хлеб и да сачувају месо док путују.

Коријандер има своју примену и у медицини већ хиљадама година, а користи се да прикрије непријатан мирис неких лекова, али се користи и као лек.

Биљка, која се користи као зачин, има укус земље, лаган укус лимуна и добра је у комбинацији са другим зачинима, посебно са кумином.

Коријандер можете да купите и у облику семенки и као самлевен у прах. Семе коријандера је мало, лагано и округло и када се самеље од њега се добија браон прах. Ако купујете семе, пробајте да их лагано препечете, пре него што их самељете, како би из њих извукли мирисна уља и укус. Листови коријандера имају другачији укус од семенки.

Свежи листови коријандера улазе у састав многих јела из јужне Азије, у јелима из кинеске, тајландске и бурманске кухиње, али их има и у мексичкој храни, посебно у салси и гуакамолеу и као прилог у салатама које једу у Русији. У Португалу се користи насецкан коријандер у хлебној чорби, а у Индији се насецкани коријандер служи као прилог уз индијска јела.

Топлота смањује укус листова коријандера и због тога се он често користи у свежем стању или се додајте јелима у последњем тренутку пре сервирања. У рецептима индијске кухиње и рецептима из централне Азије, листови коријандера се користе у великим количинама и припремају се док се арома не смањи.

Листови се веома брзо распадају када се изваде из јела и губе своју арому када се осуше или замрзну.

Како да користите коријандер.

Коријандер се широко употребљава у латиноамеричкој и мексичкој кухињи. Пробајте да додате кашичицу коријандера следећи пут када правите јело као што је енчилада или само у љут пасуљ.

Коријандер се веома често користи као зачин за рибу или пилетину,  али такође даје и леп јарки укус код припреме домаћих киселих краставчића.

Искористите га за додавање укуса павлаци или мајонезу. Коријандер веома добро иде уз печурке. Искористите га као зачин за пржени кромпир и нежно поврће, као например спанаћ. Користите га за додавање укуса домаћем хлебу. Поспите га преко свежих салата. Коријандер ће такође дати један карактеристични допунски укус супама од поврћа - шаргарепа и коријандер су веома популарна комбинација.