Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАЈКЕ СУ ПРЕАМБИЦИОЗНЕ И ТЕРОРИШУ СВОЈУ ДЕЦУ!" Даје часове клавира Кинезима, а ево колико се тамошњи РОДИТЕЉИ РАЗЛИКУЈУ ОД СРПСКИХ!

12.11.2021. 06:53
Пише:
Србија Данас
Klavir
Клавир / Извор: Профимедиа/илустрација

Ко би рекао...

Кинеско родитељство познато је као строже, захтевније и контролираније од онога које практикују родитељи из других делова света.

Блогерка Јо, Кинескиња је која данас подучава децу свирању клавира. Осим домаћих ученика из Шангаја, њене часове похађају и деца из САД-а, Шпаније, Јапана, Италије, Израела, Енглеске, Немачке, Турске...

ШОК САЗНАЊЕ! Научници ВЕГЕТЕРИЈАНСТВО И ВЕГАНСТВО повезују са овом ОПАСНОМ БОЛЕШЋУ...

ШОК САЗНАЊЕ! Научници ВЕГЕТЕРИЈАНСТВО И ВЕГАНСТВО повезују са овом ОПАСНОМ БОЛЕШЋУ...

РИБЕ ОСЕЋАЈУ ЗАБРАЊЕНУ ПРИВЛАЧНОСТ: Време идеално за ПРЕВАРЕ, а дневни хороскоп открива КО је у искушењу!

РИБЕ ОСЕЋАЈУ ЗАБРАЊЕНУ ПРИВЛАЧНОСТ: Време идеално за ПРЕВАРЕ, а дневни хороскоп открива КО је у искушењу!

Глумица прошетала у ЈАКНИ коју ЖЕНЕ ИЗБЕГАВАЈУ У ШИРОКОМ ЛУКУ: Због широких фармерки и патика се многи питају шта јој би!

Глумица прошетала у ЈАКНИ коју ЖЕНЕ ИЗБЕГАВАЈУ У ШИРОКОМ ЛУКУ: Због широких фармерки и патика се многи питају шта јој би!

На свом блогу "Нотес оф Јо" пише:

- Уопштено, родитељи досељеника су срећни све док њихова деца сваке недеље напредују у настави. Желе да њихова деца науче да уживају у музици, а мислим да је то једна од најважнијих ствари које часови клавира могу донети детету. Њихова намера је да организују хоби за своју децу, па је реткост да терају своју децу да иду на часове. С друге стране, морам чешће да размишљам о алтернативним методама рада с децом досељеника, јер су понекад мање мотивисани за вежбање и склони су више да се опусте.

С друге стране, из искуства зна да су кинески родитељи познати по томе што своју децу терају да постану најбоља. Израз "мама тигрица" постао је широко коришћен, када је америчка списатељица и адвокат Ејми Чуа 2011. објавила своју књигу "Battle Hymn оф the Тигер Mother". Она велича строги и ауторитативни стил кинеског родитељства, као и већина кинеских родитеља.

- Нису свесни чињенице да су често престроги према својој деци. ТВ серија "Фресх off the Боат" такође приказује колико су кинески родитељи интензивни према образовању своје деце - наставља Јо.

Уочила је да постоје велике разлике између родитеља Кинеза и досељеника. Неки досељеници чекају напољу своју децу и разговарају с Јо након наставе. Понекад наврате и на час, да виде како њихова деца напредују.

- Комуникација између родитеља и учитеља је неопходна. Такође, увек кажем родитељима да би им свакодневна вежба могла помоћи да постигну побољшања. Они разумеју шта им говорим, али спровести то у дело је друга прича - додаје.

Са друге стране, кинеске маме седе на часовима и понашају се превише ентузијастично док Јо предаје.

- Ценим то с времена на време, али мислим да пречесто интервенисање родитеља у интеракцији мене и ученика током наставе може негативно утицати на наш однос - истиче.

Кинеске маме су компетитивне и желе да њихова деца побеђују и значајно напредују. Помажу својој деци да вежбају код куће, али понекад њихове жеље надилазе жеље деце.

- Мама једног шестогодишњег детета ми је рекла да њен син плаче кад га тера да вежба. Због тога је почела да се пита да ли су часови клавира права ствар за њега. Забога, дете има шест година - наводи један од примера.

Такође, Јо каже да кинеске маме вичу на своју децу, ако уоче да имају потешкоћа с новим нотама.

- Други проблем је што оне одговарају ако њихова деца истог трена немају одговор на моје питање. По мом мишљењу, ово потпуно поништава сврху постављања питања ученицима! Желим да ученици користе свој мозак за размишљање. Давање одговора једноставно не помаже - каже.

Због свега што је видела, Јо се на крају пита:

- Раде ли кинеске маме то због деце или само желе импресионирати друге људе?

Јо нема типичне родитеље Кинезе, па кроз одрастање није доживела екстремно кинеско родитељство, али саосећа са својим ученицима, јер зна кроз шта пролазе.

- Чини се да кинеска деца брже напредују, јер родитељи врше притисак на њих. Можда имају већа постигнућа од деце са запада, посебно својих вршњака. Али никад не знамо воле ли заправо оно што раде или су мали роботи, којима управљају родитељи. Амбициозни ставови њихових родитеља понекад би могли бити преинтензивни. Овај приступ може довести до тога да ученици поступно губе интерес за учење клавира. Насупрот томе, сјајно је када се родитељи досељеника не мешају и верују мом суду, али понекад желим да уложе труд, како би помогли ученицима да уђу у рутину вежбања. Тиме би се смањила могућност да сваке недеље понављам и подучавам их истим стварима. Наравно, родитељство није лак задатак и имам поштовање према сваком родитељу, учим учитељица отвореног ума - закључила је.