Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МАНАСТИР Зочиште ЧУВА наду у ОПСТАНАК Срба на Косову! И Албанци овде траже МОЛИТВУ, па поклањају ЦРНЕ КОКОШКЕ - "Не знам никога да се није ИСЦЕЛИО"

25.09.2023. 16:56
Пише:
Србија Данас
manastir
манастир / Извор: Фото: Wikipedia, манастир-зоцисте

Расељени Срби и они који опстају на Косову и у Метохији у дану Светих апостола одлазе у Манастир Зочиште.

Манастир Зочиште са црквом светих врача Кузмана и Дамјана налази се пар километара југоисточно од Велике Хоче. Постоји веровање да је старији од манастира Дечани. Настанак цркве, посвећене светим врачима Кузману и Дамјану, везује се за обнову у 16. веку.

Једнобродна засведена грађевина са тространом апсидом на истоку и нешто широм и вишом припратом зидана је неправилним тесаницима. На зидовима цркве делимично је био сачуван живопис високих стилских квалитета, који се различито датује. У манастиру се чувала збирка вредних икона и других црквених предмета.

И БАНОВИЋ СТРАХИЊА ГА ЈЕ БРАНИО! Манастир Бањска на Косову је неми посматрач ИСТОРИЈЕ СРБА, више пута је УНИШТАВАН, али се увек дизао као ФЕНИКС

И БАНОВИЋ СТРАХИЊА ГА ЈЕ БРАНИО! Манастир Бањска на Косову је неми посматрач ИСТОРИЈЕ СРБА, више пута је УНИШТАВАН, али се увек дизао као ФЕНИКС

Ово су НАЈВЕЋЕ СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ - Манастири који су на Унесковој листи светске културне баштине

Ово су НАЈВЕЋЕ СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ - Манастири који су на Унесковој листи светске културне баштине

Ктитор манастира није познат, нити се тачно зна када је он саграђен, али се први пут спомиње у повељи Краља Стефана Дечанског 1327. којом се манастиру Хиландару дарују одређени поседи у његовој близини. Најстарији сачувани делови живописа су из XIV века, иако је црква и касније више пута живописана. Највеће духовно благо манастира су делови чудотворних моштију Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана. Велики је број чудеса која су бивала у овој светињи. У манастиру су до рата живела четири монаха који су духовна деца владике Артемија. Братија се бавила лепљењем и пластифицирањем икона, као и са мисионарским радом посебно са децом овога краја која су иначе била најчешћи посетиоци ове светиње. 

Манастир је више пута нападан од стране терориста

- У манастир су врло често долазили Албанци и Роми муслимани који су поштовали ову светињу и у њу често доводили своје болесне да им се прочита молитва и да легну под мошти Св.Козме и Дамјана. У току рата 1998 - 1999. манастир је више пута нападан од стране терориста. У лето 1998. терористи су заробили цело братство и двадесетак старих људи који су се склонили у манастир од шиптарских зулума - пише на сајту Манастири и цркве.

И Албанци долазе да траже молитву

"Дођу болесни или доведу дете. Албанци неретко траже и да им се прочита молитва, али то није могуће, јер нису крштени, углавном су муслимани. Ако инсистирају да се чита, гледамо да изађемо у сусрет, читамо псалтире, док леже испод моштију Светих Козме и Дамјана. Верујете, не знам скоро ни једног да се није исцелио“, каже отац Стефан, игуман манастира Зоћиште, а преноси Косово online.

Ако се заспи испод моштију то је добар знак

Отац Стефан додаје да мошти Светих бесребреника Козме и Дамјана, које се чувају у цркви, лече све болести, и душевна и телесна обољења. Албанци врло често говоре српски, а ако то није случај, поведу неког старијег ко зна наш језик.

"Ти људи су јако послушни, обично им кажемо да легну на простирку испод моштију. Традиција је да сви који дођу легну испод моштију, сад мало краће у ово време короне, да се не направе велике гужве, јер не долазе појединачно, најчешће породице, доведу дете или једна породица доведе другу. Раније је обичај био да леже двадесетак минута, треба да придремају. Ако се заспи испод моштију, то је добар знак. Ко заспи одмах, обично не мора да долази два, три пута“, објашњава отац Стефан како преноси Косово online.

Албанци поклањају црне коке, монаси не знају зашто

Монаси не знају зашто Албанци манастиру поклањају црне кокошке, не питају, реч је о гесту велике захвалности. Отац Стефан истиче да братија, наравно, не тражи да они који дођу по лек Светих Козме и Дамјана било шта плате, али сви који дођу оставе по неки прилог. Албанци су по томе специфични, често доносе живе кокошке.

"Не знам зашто баш црне кокошке, никад их нисмо питали зашто баш црне, то је нешто њихово. Углавном су такве, ретко ко донесе жуту или неке друге боје. Делили смо их народу, пошто ми не једемо месо, па смо онда почели у последње три, четири године да чувамо те коке. Имамо јаја од њих, не хранимо их концентратом, него травом и пшеницом“, прича нам игуман овог манастира у Метохији.

ОВК минирао ову светињу, па је обновљена, а мошти враћене

За обнову цркве коју је минирала ОВК, коришћен је камен старог храма, па је нова црква скоро идентична порушеној. Свете мошти Козме и Дамјана тада су враћене у цркву са места где су евакуисане, из Сопоћана.

Манастир Зочиште има статус непокретног културног добра Републике Србије.