Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Марија Шерифовић постала МАМА! Иако је желела да РОДИ, бебу је добила путем СУРОГАТА - ево шта треба да знате о овој ТЕХНИЦИ ЗАЧЕЋА

15.12.2023. 21:05
Пише:
Србија Данас
Marija Šerifović
Марија Шерифовић / Извор: Србија Данас

Марија Шерифовић обрадовала је фанове вешћу да је постала мама објавивчи слику свог наследника на Инстаграм профилу. Уз емотивне речи посвећене свом дечаку кога је назвала моћним именом поделила је и свој пут ка остваривању у овој, како многи кажу, најважнијој улози у животу. Она је открила и да је више пута покушавала да изнесе трудноћу, али како није успела одлучила се за сурогат мајлинство. Данас откривамо ко је сурогат мајка, у каквом је односу са дететом и у којим ситуацијама је могуће остварити овакву технику оплодње

Марија Шерифовић постала је мајка, а своје фанове је обавестила путем фотографије на Инстаграм профилу коју прати и емотивна порука.

Како Блиц преноси, трудноћу је изнела сурогат мајка, а беба се родила на клиници у Лос Анђелесу. Марија је рекла за Блиц да је њен пут од жеље да има своје дете до доласка бебе на свет био дуг, али да га је прошла јер је имала велику жељу да буде мајка.

Док показује АСТРОНОМСКИ СКУПЕ крпице, оптужују је да је "УМИСЛИЛА КАРИЈЕРУ у АМЕРИЦИ" - Али Диди поручује "Само погледајте БРОЈ ПРЕГЛЕДА"Didi J

Док показује АСТРОНОМСКИ СКУПЕ крпице, оптужују је да је "УМИСЛИЛА КАРИЈЕРУ у АМЕРИЦИ" - Али Диди поручује "Само погледајте БРОЈ ПРЕГЛЕДА"

Сигурно га НИСТЕ ПРЕПОЗНАЛИ у познатој серији! Глумац који је био СИМБОЛ ЛЕПОТЕ у старој ЈугославијиDuÅ¡an Vojnović

Сигурно га НИСТЕ ПРЕПОЗНАЛИ у познатој серији! Глумац који је био СИМБОЛ ЛЕПОТЕ у старој Југославији

Шта је сурогат мајчинство?

Сурогат мајчинство је процес у којем жена, позната као сурогат мајка, носи и рађа дете уместо биолошких родитеља или појединца који не могу имати дете из одређених разлога. Ова пракса обично укључује употребу ин витро фертилизације (ИВФ), где се оплођена јајна ћелија биолошких родитеља имплантира у тело сурогат мајке.

Сурогат мајка није генетски или правно повезана са дететом или децом која ће се родити.

Марија је открила како је њен пут ка материнству започео:

Marija-Šerifović
Марија-Шерифовић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

- Пре две године сам пролазила кроз поступак вађења мојих јајних ћелија и затим креирање ембриона. Након свих тих генетских испитивања, сазнала да имам три здрава ембриона. Тако се родио Марио, рекла је Марија за "Блиц".

Исти медиј ју је упитао ко је отац детета, а она је рекла: - Због уговора о приватности не могу са вама да делим све информације, али оно што могу да кажем јесте да ће Марио, када дође време, о томе знати све.

Правне обавезе 

Ова пракса, иако пружа могућност да људи остваре свој сан о родитељству, може бити предмет етичких и моралних расправа. Питања о правима и добробити сурогат мајке, биолошких родитеља и самог детета често су део ових расправа. Различите земље и друштва имају различите законе и правила која регулишу сурогат мајчинство.

Постоји неколико разлога због којих парови или појединци одлучују користити сурогат мајку. То може укључивати неплодност, медицинске проблеме који онемогућавају трудноћу или хомосексуалне парове који желе постати родитељи. Сурогат мајчинство често подразумева формални правни процес, укључујући уговор који дефинише права и одговорности свих укључених страна.

- Велика жеља да имам дете ме је водила кроз тај врло комплексан и захтеван процес. Иако сам у више наврата покушавала сама да изнесем трудноћу, због потешкоћа кроз које сам пролазила, нисам то успела. Тако да се сурогат показао као, заправо, једина опција за мене, рекла је она за "Блиц" и додала:

- Заиста не желим јавно да објашњавам медицинске разлоге за то, али сурогат материнство је коначно био мој једини избор.

Процедура добијања детета путем сурогат мајке

Пренос оплођене јајне ћелије, која не припада сурогат мајци, у њену материцу ради постизања трудноће, могућ је уз претходну судску дозволу дату пре самог трансфера. Ова дозвола се издаје под условом да постоји писмени и слободан пристанак свих особа које желе да родитељи дете, укључујући и жену која ће носити дете, као и њеног супруга, уколико је удата. Судска дозвола се добија на захтев жене која жели да има дете, под условом да се докаже њена медицинска неспособност за трудноћу, као и медицинска способност жене која ће бити сурогат мајка.

Процена погодности укључених особа у овај поступак обухвата стандардизовану евалуацију неплодности, тестове подобности, психолошко саветовање и друге медицинске процедуре, у складу са захтевима грчког закона или према лекарском проценама као медицински неопходним.

Сурогат мајчинство подразумева један или више циклуса ин витро фертилизације (ИВФ), где се јајне ћелије прикупљају, оплођују, узгајају и потом преносе у материцу сурогат мајке током циклуса трансфера замрзнутих ембриона.

Певачица је данас на свом Инстаграм налогу објавила и прву фотографију бебе.

Она је уз слику написала и емотивну посвету која је разнежила њене пратиоце, колеге и пријатеље.

"Љубав је дошла. Небо је осветлила најлепша звезда мог живота. Родио се Марио. Нека те, сине, живот води стазама својим најлепшим, а ја те својом љубављу чувам од туге и од људи. Хвала свима што шаљу љубав и нека тихо и топло буде све оно што долази од вас ка њему. Волим вас све, M&M", написала је Марија Шерифовић на Инстаграму уз дирљиву фотографију бебе која спава.

Процес доласка детета Марија Шерифовић је држала у строгој тајности и о свему су били обавештени само најближи.