Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Не мора МАМА увек да остаје код куће и ЧУВА ДЕЦУ - Сви коментаришу ИСПОВЕСТ жене која зарађује, док МУЖ спрема ручак

22.10.2023. 11:55
Пише:
Србија Danas/Mondo.rs
otac
отац / Извор: Фото: Shutterstock

У договору са својим супругом, одлучила је да она зарађује новац, а он буде тата који остаје код куће. Сада дели лекције које сви треба да знају.

"Ја сам неко ко доноси новац у кућу, док мој муж остаје код куће са децом. Рекла бих седам ствари свим породицама које одлуче да крену овим путем", започела је Андреа Мек. "Када смо се договорили да једно од нас двоје буде задужен за финансије, борила сам се да пронађем смернице за ову ситуацију. Породице у нашој околини често су укључивале два запослена родитеља или можда маму која остаје код куће или ради са скраћеним радним временом. Ретко када смо могли, ако и икад, да видимо тату који остаје код куће", започела је Андреа.

Научила је важне лекције, а у својој исповести жели да пренесе искуство које ће многима значити:

Сутра је ВЕОМА БИТНО да урадите једну ствар за БРАТА и СЕСТРУ - Православци се сећају светих мученика Евлампија и Евлампије

Сутра је ВЕОМА БИТНО да урадите једну ствар за БРАТА и СЕСТРУ - Православци се сећају светих мученика Евлампија и Евлампије

Недеља без СЛАТКОГ не долази у обзир - Направите БРЗИ и ПЕНАСТИ жути колач са пекмезом по БАКИНОМ рецепту

Недеља без СЛАТКОГ не долази у обзир - Направите БРЗИ и ПЕНАСТИ жути колач са пекмезом по БАКИНОМ рецепту

"Пријатељи и колеге нису тако лако одустајли од посла, тако да нисмо имали много људи од којих бисмо могли да тражимо савет. Упркос свему, знали смо да је то пут прави за нашу породицу. Очекивали смо треће дете, а иако смо и мој муж и ја имали све веће каријере инжењера и трговца, одлучили смо да ја будем та која ће хранити породицу, а да мој муж постане тата који остаје код куће. Шест година касније и сада са четворо деце, обоје смо се мучили и много научили. Ево седам ствари које бих рекла другим породицама које одлуче да крену овим путем:

Бићете срећни и оптерећени

Осећам се невероватно привилегованом што имам мужа који као тата остаје код куће. Многе жене које добро зарађују немају супруга који може све код куће да покрије. Ипак, морам да признам да ми се понекад чини као да имам два посла са пуним радним временом, са мало времена за одмор и задовољство.

Ако не прискочим у помоћ око кућних послова, сва одговорност пада на мог супруга који такође нема паузу. То постаје стресно. Постајем фрустрирана када ме он или деца прекидају на послу да би ме укључили у кућне ствари. Моја улога је ту постала минимална, а постала сам позната по томе што кажем: 'Ако не радим, нећемо имати новца'. То звучи јако драматично, али је истинито.

Не можете да се поредите

Делимо свакодневне кућне послове - планирам оброке и продавницу, он кува. Ја перем веш, он га простире. Поделили смо и време за спавање и јутарње рутине. Понекад се бринем да мој муж не разуме да када спремам вечеру или перем веш, још увек имам све друге пословне обавезе. Са друге стране, мој муж је жртвовао своју каријеру и носи већину одговорности и стреса око васпитања деце, тако да је и он усамљен и преоптерећен.

otac
отац / Извор: Фото: Shutterstock

Ово је ситуација када лако можете да упаднете у замку поређења или да дајете приоритет сопственим притисцима и перспективама, тако да су потребни подсетници, а то је да сте заједно донели такав избор, да је то оно што је најбоље за вашу породицу и да обоје напорно радите да све обезбедите.

Решавање проблема око новца

Мој муж и ја имамо два различита начина размишљања у вези са финансијама. Као трговац и предузетник, креативнија сам. Као инжењер, мој муж је више аналитичан. Свако од нас носи различите филозофије, мишљења и страхове о новцу. На пример, мој муж каже да се понекад осећа као да не може да троши новац на себе јер не зарађује. Са друге стране, понекад морам да се подсетим на породицу пре него што потрошим новац на себе и размислим како ће то утицати на нас.

Покушавам да му објасним да смо тим и да је то наш новац. Требало би да слободно купује шта год жели, а ја очекујем исто. Договорили смо се да морамо унапред да разговарамо о свакој куповини која је преко 500 евра. Када сам напустила свој посао 2020. да бих основала своју фирму, то је био 'skok вере' за обоје. Морали смо да имамо огромно поверење да ћемо моћи да пребродимо финансијску кризу. Искрена комуникација и пуно поверења је кључ успеха. Пре него што донесем било какву значајну одлуку о свом послу, често о томе разговарам са својим мужем - не због 'дозволе, већ зато што ценим његово мишљење и труд.

Не можете да бринете о туђим мишљењима

Када сам недавно попуњавала формулар који је мојој ћерки био потребан за упис на факултет, навела сам приходе које зарађујем за нашу породицу. Обавестили су ме да нам недостају подаци јер приходи мог мужа нису укључени. Једноставно нису могли да замисле да сам ја једина запослена у породици и претпоставили су да смо пропустили овај корак. Постоји много застарелих заблуда и стереотипа, али не можете да бринете о туђим мишљењима. Ми не маримо за њих. Сигурни смо у своје изборе и то је једино што је важно.

Не дозволите егу да стане на пут

Морам да се одупрем пориву да 'имам све' или 'урадим све'. Као мама, наравно, желим да учествујем у свакодневном животу своје деце - спортским догађајима, да их покупим из школе, па чак и да се повежем са другим мамама. Чињеница је да је обављање ових ствари веома тешко, јер захтева од мене да се жртвујем и на послу, али на крају - моја одговорност је да зарадим. Такође сам свесна да већина мама не разуме мој став. Увиђам да брзо истакнем да не могу да учествујем у нечему јер радим или да се осећам огорчено што околина не разуме под којим сам притиском и шта све морам да жртвујем да бих присуствовала нечему у школи.

otac sa devojcicom
отац са девојцицом / Извор: Профимедиа/илустрација

Захвалност партнеру је најважнија

Захвалност помаже вашем партнеру да се осећа цењеним. На пример, могла бих да кажем свом мужу: 'Хвала ти што држиш тврђаву да бих могла да радим оно што волим' или би ми мој муж могао да каже: 'Хвала ти што се толико трудиш да мени и нашој породици пружиш све'.

Дајте лекцију мушкарцима и женама

Као мама, желим да будем укључена у животе своје деце и да бринем о дому и породици, али сам свесна стигми и стереотипа који шаљу поруке о томе шта маме 'treba' да раде. Пре неколико година, када су моја деца једног поподнева дошла у моју канцеларију да ме виде, човек у лифту их је питао да ли су тамо да 'посете тату на послу', на шта сам брзо одговорила: 'Не, они су овде да посете мене, њихову маму, на послу'.

Ви сте такође у улози да пркосите стереотипима. Покажите другим женама да је у реду бити главни или једина особа која зарађује, а мушкарцима покажите да је у реду да њихова каријера заузме друго место у односу на каријеру свог партнера", гласи Андреина исповест.