Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САМО ЈЕДНА КАПЉИЦА ОПОРАВЉА БИЉКУ! Тајне баштованства које ће вам бити од велике помоћи

20.05.2023. 16:30
Пише:
Србија Данас/Стил.Курир
Paradajz, Bašta
Парадајз, Башта / Извор: Shutterstock

Не би вам пало на памет на које начине све може да вам помогне у башти.

Да ли сте знали да јод може да буде још и бољи савезник за баштоване.

Ако муку мучите са разноразним болестим у баштованству - јод је прави начин да пробате да спасете што се спасити да.

Јод у баштованству

Паметни баштовани већ дуго примењују јод да би успешно излечили гљивичне болести биљака.

Пламењача

Да бисте спречили пламењачу на парадајзу потребно је да направите следећи раствор:

paradajz
парадајз / Извор: Профимедиа

НИЈЕ СОДА БИКАРБОНА, А НИ СИРЋЕ: Ова НАМИРНИЦА има најјачи ефекат у чишћењу КАМЕНЦА са посуђа и површина

НИЈЕ СОДА БИКАРБОНА, А НИ СИРЋЕ: Ова НАМИРНИЦА има најјачи ефекат у чишћењу КАМЕНЦА са посуђа и површина

НЕ КУПУЈТЕ ГА, ОВО МЛЕКО ЈЕ ОПАСНО: Доктор објаснио - РАЗАРА срце и диже холестерол, а у свим је продавницама

НЕ КУПУЈТЕ ГА, ОВО МЛЕКО ЈЕ ОПАСНО: Доктор објаснио - РАЗАРА срце и диже холестерол, а у свим је продавницама

9 литара воде помешајте са 1 литар сурутке и додајте тој течности још 2 мл апотекарског јод (5% концентрације). Након 12 до 14 дана од пресађивања биљке у земљиште, прскајте је овим раствором и наставите редовно прскање сваких 10 до 12 дана.

Ако приметите прве лезије на биљкама, одмах их извадите из грмља парадајза, а остатак испрскајте овом отопином јода и понављајте прскање сваких 5 дана. Подмукла пламењача би требала да се повуче.

Пепелница

Раствор на бази јод одлично сузбија пепелнице, која зна да изједа биљку спорије, али зато не и безопасније. Од пепелнице најчешће оболевају краставци, тиквице и бундеве.

Ако приметите прве знаке ове болести почните да третирате усеве са раствором (9 литара воде, 1 л сурутке, 1 мл јода), понављајући поступак сваких 5 до 7 дана. Ако будете упорни можете се потпуно ослободити ове болести.

Искусни баштовани ће вам рећи, да биљке третиране растовором јода дуже рађају. Чак и ако нема занкова пепелнице, прскајте краставце овим раствором сваких 10 до 12 дана.

Ако је од пепелнице "страдало" неко друго поврће или саднице, украсно дрвеће и тд. третирајте га раствором јода и то 5 мл јода растворите у канти воде.
Трулеж краставца

Направите раствор од 10 литара воде и 1 мл лекарског јода, па са њим третирајте корен краставца и спречите трулење које је неизбежно током врућег и кишног периода. Сваки грм краставца полијте са литар овог раствора.

Истим раствором можете да третирате и тиквице, с тим што можете на 10 л воде да додате чак 5 мл јода.

povrće
поврће / Извор: Профимедиа

Купус

Купус воли јод. Да би купус био здрав заливајте га са раствором од 10 л воде у коју сте додали 2 мл јода. Сваку биљку залијте са 1 литром овог раствора. Видећете како "глава" купуса расте као "из воде".

Јагоде

Сачувајте јагоде од сиве трулежи тако што ћете 5 до 7 дана пре цветања јагоде и земљиште око њих обилно залити раствором од 10 л воде и 1 мл јода. Уграбите пре цветања да јагоде чак два пута залијете овим раствором и видећете да их ни једна болест неће снаћи.

Јабуке

Од трулежи можете заштити и јабуке ако их испрскате са растовором од јода (10 л воде и 10 мл јода). Прска се лист и плод и то 10 дана пре бербе.

Грожђе

Заштитите грожђе од трулења тако што ћете направити раствор од 10 литара воде и 8мл јода те са њим обилно испрскати листове и плод. 10 дана пред брање немојте да користите овај раствор.

Да бисте дезинфиковали било које семе, потребна вам је само једна кап фармацеутског јода разблажена у 1 л дестиловане воде. У тај раствор натопите газу или памучну крпу па је добро исцедите, те у њу умотајте семе и оставите га да одстоји 6 до 8 сати. После тога семе осушите на собној температури и посејте.