Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИДЕАЛНИ ОБРОЦИ ЗА ЈЕСЕН Направите их једном и увек ћете им се враћати - а треба вам само пола сата

23.09.2019. 17:00
Пише:
Промо
Kuvanje
Кување / Извор: Профимедиа

Сезона годишњих одмора је при крају и сви се полако враћамо у своју свакодневну рутину. Но, лето се не предаје и очекује се да буде још лепих дана.

Зашто неки од њих не бисмо искористили да одемо са породицом и пријатељима на излет у природу? Али, питање је шта ћемо за храну...

Неко ће на брзака направити сендвиче, неко купити нешто у продавници. Но, међу оним ретким особама, које ће се мало више потрудити и излетнике-сапутнике обрадовати плетеним цегером са оригиналним јелима јесте и наша позната гастро-блогерка Невена Зелунга Цвијетић. Она за пикник спрема јела која су истовремено и веома укусна и веома здрава, а праве се за час.

Ауторка блога Хлеб & Лале открива нам у новој епизоди серијала „Цоок.Еат.Репеат“ три рецепта за фине оброке које је брзо направила захваљујући својим новим Самсунг кухињским апаратима са модерном технологијом, који су јој умногоме олакшали посао, јер су једноставни и практични за употребу.

МАФИНИ ОД БУНДЕВЕ

Невена напомиње да се бундеве разликују по количини воде коју садрже. Зато она, за рецепте овог типа, препоручује оне које су меснатије, попут сорте хокаидо. Мафине са бундевом припремила је помоћу Самсунгове плоче за кување НЗ9770 са Виртуал Фламе технологијом и Самсунг Chef Collection рерне са Дуал Цоок Flex технологијом.

Састојци:

- 350 г хокаидо бундеве, ољуштене

- 2 кашике маслиновог уља

- 1 кашичица белог лука у праху

- 1 кашичица тимијана

- 100 г фета сира

- 2 јајета

- 180 мл млека

- 200 г брашна (300г ако бундева има више воде)

-2 кашичице прашка за пециво

- 1 шака семенки сунцокрета

- со

- голица

Припрема:

Рерну загрејте на 200°Ц, а плочу укључите на максималну температуру.

Бундеву ољуштите и исецкајте на коцкице. Прелијте уљем, зачините белим луком у праху, тимијаном и сољу. Пеците уз мешање двадесетак минута, све док лепо не омекша.

У блендер ставите испечену, охлађену бундеву и измиксајте. У другој посуди излупајте јаја и додајте им млеко. Након тога, додајте пире од бундеве и фете и досолите уколико је потребно.

Полако сипајте брашно и прашак за пециво, али немојте превише мешати. Смеса коју би требало да добијете је влажна и баш густа. Ако је течна, додајте по мало брашна, све док не добијете жељену конзистенцију. Ако је јако густа, додајте мало млека.

Науљите калуп за мафине (у корпицама за мафине ће се залепити) и кашиком за сладолед у сваки сипајте по једну кашику. Поспите сусамом и овсеним пахуљицама и пеците у загрејаној рерни око 15-20 минута док се не зарумене.

COOKIES БЕЗ БРАШНА

Пошто воли да експериментише са састојцима, блогерка у своје кексиће без брашна са бананама и циметом понекад уместо ораха стави бадеме. А за чоколадну варијанту, додаје кашичицу какао праха. Пече их у Самсунг Chef Collection рерни са Дуал Цоок Flex технологијом.

Састојци:

- 2 већа јајета

- 100г млевених ораха

- 2 кашичице чиа семенки

- 1 кашичица цимета

- 2 веће зреле банане

- 1/2 кесице прашка за пециво

- 2 кашике кокосовог уља

Припрема:

Укључите рерну на 180°Ц.

Изгњечите банане и додајте јаја, па све умутите. Додајте млевене орахе, чиа семенке, цимет, прашак за пециво и кокосово уље па све добро измутите.

Тепсију обложите папиром за печење и спустите по једну кашику смесе. Поравнајте да бисте добили приближно кружни облик.

Пеците 15-20 минута.

ХЛАДНА ПАСТА САЛАТА

Како не би морала свакога дана да иде у набавку, Невени је веома важно да све намирнице, а посебно воће и поврће које убере или купи, буду дуго свеже. Зато јој много значи Оптимал Фресх Зоне фиока Самсунговог фрижидера РС8000 са Twin Cooling Плус™ технологијом, која свежину и укус намирница дуго чува.

Дресинг за ову паста-салату, припремљену на плочи за кување НЗ9770 са Виртуал Фламе технологијом, прилагођен је дечијем непцу, па блогерка саветује да слободно повећате количину састојака по свом укусу, уколико га неће јести малишани.

Састојци:

- 200 г кратке тестенине

- 1/2 шоље замрзнутог грашка

- 1/2 шоље замрзнутог кукуруза

- 2 мање црвене паприке, ситно исецкане

- 1-2 шаке каламата маслина (по укусу)

- свежи босиљак

- со

- 1,5 кашика маслиновог уља

- 1 кашичица меда

- 1/2 кашичице белог лука у праху

- 1/4 кашичице сенфа

- прстохват соли

- маслиново уље по жељи

Припрема:

Тестенину убаците у кључалу воду. Пет минута пре завршетка кувања, убаците грашак и кукуруз. Када је паста кувана, процедите све и исперите хладном водом. Оцедите добро и пребаците у већу чинију.

Помешајте све састојке за дресинг и добро га измућкајте у теглици, све док се не направи емулзија.

Изручите преко пасте и добро измешајте. Додајте паприку, маслине и свежи босиљак и све добро измешајте. Коригујте сланоћу и количину маслиновог уља по жељи.

Пребаците салату у чинију с поклопцем и и оставите у фрижидеру да одстоји барем један и по сат пре служења.

Надамо се да су и вас Невенини здрави, укусни и брзи рецепти инспирисали да већ овог викенда са породицом и пријатељима одете на излет у природу, али и да ћете послушати њен савет и своју кухињу частити најмодернијим Самсунговим уређајима.