Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Болна истина се КРИЈЕ иза највећег БОЖИЋНОГ хита - Песма коју чујемо иза сваког ћошка, ево како је настала

25.12.2023. 22:06
Пише:
Србија Данас/време
Last Christmas
Ласт Christmas / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/WHAM!

Некада није све онако како изгледа. Иза песме "Последњи Божић" се крије тужна љубавна прича, која ће омекшати чак и она најтврђа срца.

Једна од најпопуларнијих божићних песама, иза себе нема тако лепу позадину, "Ласт Christmas" , дефинитивно буди све емоције. Постоје верзије на шпанском, немачком, француском, италијанском, јапанском, шведском, португалском и многим другим језицима и дијалектима.

Немогуће је побројати све обраде – од салсе, до метала, од фолка, до R&B-a.

Преминуо глумац Ричард ФренклинRičard Frenklin

Преминуо глумац Ричард Френклин

"Такве поклоне бацам у СМЕЋЕ" - Жена открила НАЈГОРЕ ДАРОВЕ за празнике, на листи и ДИЗАЈНЕРКА ОДЕЋА - многи поздравили РАЗЛОГNova godina

"Такве поклоне бацам у СМЕЋЕ" - Жена открила НАЈГОРЕ ДАРОВЕ за празнике, на листи и ДИЗАЈНЕРКА ОДЕЋА - многи поздравили РАЗЛОГ

Last Christmas
Ласт Christmas / Извор: ФОТО: Youtube printscreen/WHAM!

О чему се ради у песми?

Како пише Дојче Веле, главни лик (певач grupe Wham! Džordž Мајкл) упознаје жену на Божић, заљубљује се, дарује јој своје срце и брош. Следећег дана жена га напушта. Годину дана касније долази до поновног сусрета: група младих људи се састаје у завејаној колиби, међу којима су Џорџ и његова нова девојка и поменута жена са својим новим партнером (Џорџов Wham!-kolega Ендрју Риџли).

Током новог сусрета, између њих двоје поново севају варнице, а Џорџ уочава да брош који је својој вољеној поклонио прошле године сада носи Ендрју. Заклиње се да ће се ове године заљубити само у неког сасвим посебног, како би се заштитио од даљих суза.

Музички спот је тешко надмашити у смислу кича осамдесетих година – не само због љубавних погледа главних ликова, већ и због раскошне употребе ефекта меког фокуса и исфенираних фризура које су тада биле популарне.

Оно што је занимљиво, видео је снимљен у швајцарском зимском центру Зас Фе (Саас Фее). Кућа у којој се одвија радња види се само споља на целом snimku. Wham! ekipa није могла да уђе у њу јер нико у селу није имао кључ. Због тога су унутрашње сцене снимане у Културном центру Зас Фе.

Љубавни јади праве чуда

У лето 1984. године Џорџ Мајкл (1963-2016) је записао неколико редова у свеску, када је био у аутобусу са својим колегом из бенда Ендрјуом Риџлијем, на путу ка својим родитељима. Тада су већ били успешни са bendom "Wham!“. Imali су велики hit "Wake Ме Уп Бефоре You Го-Го“ који је био број 1 у Енглеској и САД.

Љубавни јади не заобилазе ни поп звезде – па је тако Џорџ Мајкл написао причу о сопственој несрећној љубави. Касније, у кући родитеља, Џорџ се повукао у своју собу и поново се појавио веома узбуђен, испричао је Риџли za "Smoothradio“ u новембру 2023. Као да је пронашао злато. Колеги из бенда је тада одсвирао мелодију која ће постати једна од најпознатијих поп-песама на свету.

"Џорџ је извео музичку алхемију и дестиловао есенцу Божића у музику“, рекао је Риџли. Дирнуо је срца причом о изневереној љубави, то је било мајсторски. Тако су одлучили да песму објаве као божићну песму 30. новембра 1984. године.

Како се брзо показало, песма је дирнула осећања многих људи који на Божић седе сами код куће и тугују због изгубљене љубави. Мелодија коју је Мајкл смислио је толико генијална да једва примећујете да се песма састоји само од четири акорда.

Покушај бекства са Whamagedonom

Без обзира колико је песма сјајна, она није само једна од најуспешнијих божићних песама свих времена, већ је – заједно sa "All И Want фор Christmas“ Maraje Кери – и једна од најдосаднијих. Тешко ју је избећи током божићних празника, али још увек има покушаја.

Од 2016. године, на stranici "Whamaggeddon“ na Фејсбуку се одржава изазов. Људе се позива да ураде све што је потребно да не чују ову песму (у оригиналу) између 1. и 24. децембра. Они којима то пође за руком себе могу да назову "преживелима“ од 24. децембра.

Али опасност да вас "Ласт Christmas“ iznenadi сада је значајно порасла. Иако током протеклих деценија та песма никада није успела да освоји врхове топ-листа, то се променило од пандемије корона вируса. Током зиме 2020/2021, песма је први пут достигла број 1 у Енглеској, а следеће године и у Немачкој. Слично је и ове године – константно емитовање на радију је загарантовано. А ту су и друштвене мреже са рилсима (Реелс) и ТикТок видео-клиповима, тако да нико нема шансу да избегне "Ласт Christmas“.

Једино решење – барем у Немачкој – је укључити "Радио Боб“, који обећава "зону без песме Ласт Christmas“.

Међутим, немогуће је зауставити или избрисати песму која ће следеће године прославити свој 40. рођендан, јер ће љубавни јади и Божић постојати докле год постоје људи. Без обзира на "Ласт Christmas“, Џорџ Мајкл је био изванредан музичар и текстописац чија се каријера наставила и nakon Wham-a! (1986) до његове смрти. Иронично, умро је баш на Божић, са само 53 године, 25. децембра 2016. године.

Србија Данас/Време/М.Л.