Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОМИЉЕНА ПОСЛАСТИЦА УЗ КАФУ: Направи укусан домаћи ратлук који се ТОПИ У УСТИМА

11.09.2017. 20:49
Пише:
Србија Данас
Ratluk
Ратлук / Извор: Профимедиа

Једноставно је.

Ратлук је до недавно био обавезна посластица уз шољицу црне кафе. Ова оријентална посластица стигла нам је из Турске, још у 15. веку, а у преводу на српски рахат локум (иначе турска реч) значи - слатки залогајчић. Данас, иако се не служи толико често, ретко ко ће га одбити када му буде сервиран уз кафу.

РЕЦЕПТ: Направи КОЛАЧ који садржи НУЛА КАЛОРИЈА! (ВИДЕО)

Припрема: Шећер прелијте водом, додајте лимун, а затим га кувајте док не добијете густ сируп. Скроб растворите у чаши хладне воде, при том водите рачуна да нема грудвица, па додајте добијеном сирупу. Све заједно кувајте узобавезно мешање.

Ratluk
Ратлук / Извор: Профимедиа

Када смеса почне да се "одваја" од шерпе, додајте шаку сецканих ораха(можете било које коштуњаво воће). Масу затим изручите у подмазан плех и оставите је неколико сати да се охлади. Када се довољно прохлади, ратлук сеците влажним ножем на коцке и поспите их шећером и праху.

Савет: можете да додате јестиву боју по жељи како бисте обојили свој ратлук