Ови трикови гарантују НАЈСАВРШЕНИЈЕ меко и тврдо кувано јаје!
Одушевићете се!
Јаја су у многим домаћинствима један од најчешћих избора када је припрема доручка у питању, али постоје и они који их избегавају због холестерола.
Иако постоји мишљење да стварају лош холестерол, многи нутриционисти саветују да их ипак уврстите у своју исхрану јер су хранљива и дају осећај ситости.
Британска телевизијска куварица Делиа Смит у свом приручнику за кување открива да јаја не ваља кувати чим их извадите из фрижидера јер ће тада љуска брзо пући.
Она каже да лонац у којем се кувају јаја не сме да буде превелики, као и да јаја кувате на лаганој ватри.
Међутим, најважније код припреме јаја јесте време кувања с обзиром на то да од тога зависи тврдоћа.
УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА: Последице и лечење НЕКОНТРОЛИСАНОГ мокрења
БОЛЕСНА ЈЕТРА, БУБРЕЗИ: Ево како да препознате БОЛЕСТ према знацима на ногама!
ОДЛИЧНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Орашасто воће је ИЗВОР АНТИОКСИДАНАТА и најбоље за здраво срце!
Делиа наводи пар савета за савршено скувано јаје:
Када се јаје опрезно спусти у лончић провреле воде, треба их кувати око један минут.
Затим се лонац се поклопи и склони с ватре.
Јаје у води остаје шест или седам минута.
Шестоминутно стајање резултираће течним жуманцетом и меким беланцетом.
После седам минута жуманце ће бити кремастије и беланце потпуно стабилно.
Јаја ставите у хладну воду, а потом на ватри кувајте шест или седам минута.
Трик је у томе да јаја одмах после кувања ставите под хладну воду неколико минута. Тамо треба остати све док не буду довољно хладна да се неометано могу додиривати и сервирати.
Најлакши начин је да тврдо кувано јаје ставите у чашу воде коју ћете поклопити дланом и потом мућкати док не отпадне сва љуска.
Кора банане, кивија, љуска јаја...Стално их бацате, а ово је њихова МОЋ!
ПИЛУЛЕ ЗА ДАН ПОСЛЕ: Како и када се користе, а када ипак не?
Ова правила исхране морате да поштујете ако болујете од успореног рада штитне жлезде!
Јаја се нипкако не смеју припремати у микроталасној. Стручњаци кажу да може бити опасно и проузроковати експлозију.