Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ови трикови гарантују НАЈСАВРШЕНИЈЕ меко и тврдо кувано јаје!

12.10.2019. 08:24
Пише:
Србија Данас/Крстарица
kuvana jaja
кувана јаја / Извор: Профимедиа

Одушевићете се!

Јаја су у многим домаћинствима један од најчешћих избора када је припрема доручка у питању, али постоје и они који их избегавају због холестерола.

Иако постоји мишљење да стварају лош холестерол, многи нутриционисти саветују да их ипак уврстите у своју исхрану јер су хранљива и дају осећај ситости.

Британска телевизијска куварица Делиа Смит у свом приручнику за кување открива да јаја не ваља кувати чим их извадите из фрижидера јер ће тада љуска брзо пући.

Она каже да лонац у којем се кувају јаја не сме да буде превелики, као и да јаја кувате на лаганој ватри.

Међутим, најважније код припреме јаја јесте време кувања с обзиром на то да од тога зависи тврдоћа.

УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА: Последице и лечење НЕКОНТРОЛИСАНОГ мокрења

УРИНАРНА ИНКОНТИНЕНЦИЈА: Последице и лечење НЕКОНТРОЛИСАНОГ мокрења

БОЛЕСНА ЈЕТРА, БУБРЕЗИ: Ево како да препознате БОЛЕСТ према знацима на ногама!

БОЛЕСНА ЈЕТРА, БУБРЕЗИ: Ево како да препознате БОЛЕСТ према знацима на ногама!

ОДЛИЧНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Орашасто воће је ИЗВОР АНТИОКСИДАНАТА и најбоље за здраво срце!

ОДЛИЧНО ЗА ТРУДНИЦЕ: Орашасто воће је ИЗВОР АНТИОКСИДАНАТА и најбоље за здраво срце!

Делиа наводи пар савета за савршено скувано јаје:

Меко кувано јаје

Када се јаје опрезно спусти у лончић провреле воде, треба их кувати око један минут.
Затим се лонац се поклопи и склони с ватре.
Јаје у води остаје шест или седам минута.
Шестоминутно стајање резултираће течним жуманцетом и меким беланцетом.
После седам минута жуманце ће бити кремастије и беланце потпуно стабилно.

kuvana jaja
кувана јаја / Извор: Профимедиа

Тврдо кувано јаје

Јаја ставите у хладну воду, а потом на ватри кувајте шест или седам минута.
Трик је у томе да јаја одмах после кувања ставите под хладну воду неколико минута. Тамо треба остати све док не буду довољно хладна да се неометано могу додиривати и сервирати.

Трик за брзо гуљење јаја

Најлакши начин је да тврдо кувано јаје ставите у чашу воде коју ћете поклопити дланом и потом мућкати док не отпадне сва љуска.

Кора банане, кивија, љуска јаја...Стално их бацате, а ово је њихова МОЋ!

Кора банане, кивија, љуска јаја...Стално их бацате, а ово је њихова МОЋ!

ПИЛУЛЕ ЗА ДАН ПОСЛЕ: Како и када се користе, а када ипак не?

ПИЛУЛЕ ЗА ДАН ПОСЛЕ: Како и када се користе, а када ипак не?

Ова правила исхране морате да поштујете ако болујете од успореног рада штитне жлезде!

Ова правила исхране морате да поштујете ако болујете од успореног рада штитне жлезде!

Шта никако не смете да радите?

Јаја се нипкако не смеју припремати у микроталасној. Стручњаци кажу да може бити опасно и проузроковати експлозију.