Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ОДВРАТНО ЈЕ, НЕМОЈТЕ ДА СЕ ЗЕЗНЕТЕ ДА ОДЕТЕ!": Улице града у ИТАЛИЈИ ШОКИРАЛЕ туристе, кажу да тамо живе најгори КРИМИНАЛНАЛЦИ и највећа ЕЛИТА

06.07.2023. 20:59
Пише:
Србија Данас/М.Аћимовић
Napulj
Напуљ / Извор: Профимедиа

Кад крочите у овај град, као да сте стигли у неку другу цивилизацију

Са слоганом "Ил бел паесе" што би значило лепа земља, описана је држава у средишту Медитерана, величанствена Италија. Популарна туристичка дестинација у облику чизме привлачи туристе из целог света, а посебно из Европе.

Држава на чијој територији се развијала некада најмоћнија сила која је човечанству у аманет оставила бројне изуме, значајне науке, трасирала хиљаде километара путева, направила бројне мостове, фонтане и оставила непроцењиво културно-историјско благо, прави је рај за туристе. Међутим, нису сва места у Италији онаква каквим их замишљамо, посебно Напуљ. 

САМО 80 МЕТАРА ОД ОБАЛЕ - На овом месу у ГРЧКОЈ је УОЧЕНА АЈКУЛА, ово је други случај ове сезоне

САМО 80 МЕТАРА ОД ОБАЛЕ - На овом месу у ГРЧКОЈ је УОЧЕНА АЈКУЛА, ово је други случај ове сезоне

Ево како да обезбедите ТАГ за ГРЧКУ онлајн у неколико једноставних корака - Све можете обавити БЕЗ МУКЕ, на једном месту

Ево како да обезбедите ТАГ за ГРЧКУ онлајн у неколико једноставних корака - Све можете обавити БЕЗ МУКЕ, на једном месту

Једна је од највећих туристичких сила на свету, са милионима туриста из читавог света који походе ка италијанским градовима, туристичким центрима, алпским зимовалиштима, као и летњим дестинацијама, а треба додати да Италији припадају и велика острва у Медитерану, Сицилија и Сардинија.

У ствари, читаво Апенинско полуострво је у знаку туризма: природни услови су повољни, ту је медитеранска и алпска земља, са бројним језерима, рекама, плажама, острвима и острвцима, има око 500 заштићених подручја! 

Ако до сада нисте били у Италији, путовање у ову земљу ће вероватно бити незаборавно искуство које ће вам отворити очи. 

Napulj
Напуљ / Извор: Профимедиа

Одабир италијанског града који желите да посетите често може бити веома тежак. Венеција је предивна и можете је обићи романтичном гондолом, којом управља гондолијер, али је једна од најскупљих туристичких дестинација на свету. Рим нуди прегршт историје за видети, али су гужве велике и пун је туристичких замки. Можда је најбоље решење путовање током којег ћете посетити две, три или чак четири дестинације. 

Многи наши туристи бирају да посете Напуљ, желећи да се упознају са градом који живи за фудбал и никада не мирује. Њихове реакције на овај град су веома опречне - кажу да је то град који ћете у исто време и волети и презирати.

Шта је то што метрополу Јужне Италије издваја од осталих градова? На то питање није лако дати комплетан одговор. Још је теже описати овај чудесни град испод вулкана Везува, који се простире на обалама једног од најлепших залива света. Тешко га је речима дочарати, јер је он много другачији од осталих градова, како по изгледу тако и по менталитету својих становника.

Napulj
Напуљ / Извор: Профимедиа

Један туриста је овако описао људе из Напуља:

"Био сам пар пута и имам пријатеље тамо, мој утисак није да су људи нешто нарочито експлозивни, ради се просто о томе да су социјалне и менталне разлике међу разним групама популације далеко веће него у северним градовима, па је с једне стране, тамошња елита међу најсофистициранијим и најшармантнијим људима у држави, и бољи крајеви изузетно лепи и атмосферични, са сјајним локалима, продавницама и ресторанима, али зато око Везува или у Казерти имате неке од најгорих криминалних олоша и сламова у држави".

Напуљ је град противуречности. Реке аутомобила теку, ваздух потпуно чист. Ђубре се ваља по улицама, а мирис нимало непријатан. Можда је овоме "крив" омамљујући дим из кратера Везува, можда и море, природна вегетација... Ипак, кад крочите у овај град, као да сте стигли на неку другу цивилизацију, која поставља своја правила и не мари много за оно што је окружује.

Највише замерки наши туристи су имали на хигијену у граду, а многи нису могли да верују да се у једној европској земљи могу видети депоније по улицама. Један корисник ТикТока описао је овако своје искуство:

"Ово је ужас. Немојте да се зезнете и да одете. Да почнемо, улице су пуне измета, кутија, отпадака, не можеш ни да замислиш шта све има. Сунце је упекло, па се све то загрејало и смрад који се осећао константно ме терао да повраћам, али сам се некако суздржавао. На улицама је гомила ликова који продају ствари по улицама, а сав тај отпад је поред њих. Има и бескућника који с времена на време нешто добацују", рекао је младић.

Додао је да је све време имао осећај како је и он запрљан и да је само у глави видео туш. "Не верујем да ћу се овде више вратити јер ово је ужас", рекао је младић на свом Тик Току.

Наши туристи су рекли и да је стање сада чак и боље, јер је пре неколико година смеће на улицама достизало висину од два метра.

Напуљске власти већ 35 година потреса спор са мафијом која се бави смећем као уносним бизнисом. Актуелна власт је намеравала да прошири погоне за спаљивање смећа у подножју Везува, вулкана и природног резервата који је под заштитом Унеска, чему су се грађани жестоко успротивили.