Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОСТАНИТЕ ПРАВИ МАЈСТОР У КУХИЊИ: Уз ове ЈЕДНОСТАВНЕ савете свако јело ће вам бити САВРШЕНО ЗАЧИЊЕНО!

24.08.2020. 13:07
Пише:
Србија Данас
Začini
Зачини / Извор: Профимедиа

Пажљиво комбинујте!

Иако можда нисте уметници у кухињи можете једноставно постати прави мајстор. Рецепт за то је правилна употреба зачина, а неколико савета вам је потребно да усвојите уколико желите максималан учинак.

НАЈБОГАТИЈА ПОРОДИЦА! Сестре Кардашијан НЕМАЈУ конкуренцију: Ово још НИКОМ није пошло за руком!

НАЈБОГАТИЈА ПОРОДИЦА! Сестре Кардашијан НЕМАЈУ конкуренцију: Ово још НИКОМ није пошло за руком!

Фрижидер је престао да ради, а пун је ХРАНЕ? Сачувајте свежину намирница на врло ЈЕДНОСТАВАН начин

Фрижидер је престао да ради, а пун је ХРАНЕ? Сачувајте свежину намирница на врло ЈЕДНОСТАВАН начин

Сладолед погрешно чувате у замрзивачу: Овај трик је одушевио многе

Сладолед погрешно чувате у замрзивачу: Овај трик је одушевио многе

Већину зачина најбоље би било додати на самом почетку кувања јер ће тако имати највећи ефекат. Зачини које сасвим сигурно треба да додате одмах на почетку су они који су у већим комадима попут бибера, ђумбира, каранфилића и слично.

Паприку не би требало стављати у јело чим кренете да кувате јер би могла да изгуби већину укуса. Њу је најбоље стављати постепено, у неколико наврата.

Пред крај кувања претежно треба да се додају зеленасти зачини попут першуна, менте, босиљка, тимјана и слично, њима је за пуштање есенцијалних уља потребно само да се загрију. Нешто раније или одмах на почетку можете ставити ружмарин, ловоров лист, кадуљу и оригано јер они постепено испуштају своју арому, а пуштање ароме можете поспешити уколико ове зачине мало смрвите прстима пре додавања.

lekoviti začini
лековити зачини / Извор: Профимедиа

У хладна јела попут прелива за салату, воће и воћне сокове зачине треба ставити неколико сати пре послуживања да би се стајањем могли фино увезати укуси.

Зачине и биље треба да користите како би побољшали укус јела, а не да га прекријете због тога треба пажљиво бирати комбинције и не претеривати са много различитих зачина.

Када је у питању количина зачина које треба стављати тешко је одредити правило јер то зависи од врсте јела. Уколико немате тачан рецепт најбоље би било да почнете са једном четвртином супене кашике зачина на оброк за четири особе, односно на отприлике пола килограма меса/две шољице супе или умака. Оштрије зачине попут чили паприке и белог лука је потребно на ту количину ставити у мањој размери - једну осмину супене кашике.

Биљке расту неометано и не вену: На дно саксије убаците овај предмет и цвеће ће вам бити захвално!

Биљке расту неометано и не вену: На дно саксије убаците овај предмет и цвеће ће вам бити захвално!