Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Правите ли ове грешке док спремате храну? Због њих уништавате укус и хранљиве материје

03.10.2020. 13:45
Пише:
Србија Danas/Still
kuvanje
кување / Извор: Профимедиа

Престаните!

Колико год да сте вешти у кухињи, приликом спремања јела у брзини се поткраде нека грешка која може да уништи укус ручка или вечере.

Прост и јефтин трик да истерате паукове из своје куће: Урадите ово и отераћете их за тили час

Прост и јефтин трик да истерате паукове из своје куће: Урадите ово и отераћете их за тили час

Како се ПРАВИЛНО УСИСАВА: Ове грешке прави већина

Како се ПРАВИЛНО УСИСАВА: Ове грешке прави већина

КАО ИЗ ПЕКАРЕ: Не бацајте стари, бајати хлеб - освежите га уз помоћ ОВОГ једноставног трика! (ВИДЕО)

КАО ИЗ ПЕКАРЕ: Не бацајте стари, бајати хлеб - освежите га уз помоћ ОВОГ једноставног трика! (ВИДЕО)

Стручњаци откривају које су најчешће грешке које праве домаћице у припреми хране.

Уколико месо после печења не оставите да одстоји, исцуреће сок, а месо ће постати суво и безукусно.

Још једна велика грешка јесте недовољно угрејана рерна или тигањ.

Уколико ставите месо које претходно било на собној температури у недовољно загрејану рерну, ризикујете развој бактерија. Осим тога, намирнице могу да се залепе за дно ако их ставите у хладно посуђе. Зато је најбоље храну ставити у јако загрејано уље на најјачој ватри, коју ћете потом смањити.

Не треба ни кувати у води која прејако кључа, већ пустите да се храна у лонцу лагано крчка. Јако кључање ствара пару, која исушује и уништава протеине у месу.

kuvanje
кување / Извор: Профимедиа

За очување боје поврћа попут блитве или зелене бораније најбоље је кратко кување на јакој ватри и испирање испод млаза хладне воде.

Многи ће с одстајалог хлеба исећи буђ и правити се као да се ништа није догодило. Док је буђ безопасан за тврде намирнице попут сира, паприка или шаргарепе, ствара велику опасност код јогурта, сира и хлеба.

Прескакање испирања тестенине и није велика грешка, али уништава укус и природан скроб који ће згуснути сос који послужујете с тестенином. Најчешће се испира тестенина која се припрема као хладна салата.

Код печења меса битна је дебљина комада и температура на којој се пече. Наиме, на превисоким температурама протеини се стискају, па месо постаје жилаво. Стога, боље га пеците дуже на мањој температури него кратко на високој.

Обратите пажњу: Ова места вероватно ЗАБОРАВЉАТЕ приликом БРИСАЊА ПРАШИНЕ

Обратите пажњу: Ова места вероватно ЗАБОРАВЉАТЕ приликом БРИСАЊА ПРАШИНЕ