Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово је прави рецепт наших бака за најукусније МЛАДЕНЧИЋЕ - испеците овај колач за дуг и срећан брак

21.03.2024. 20:44
Пише:
Србија Данас
Mladenčići
Младенчићи / Извор: Фото: Тикток printscreen/

И традиција може бити слатка.

Сутра је празник Младенци. Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника једног пука у граду Севастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство упркос изричитој царевој забрани. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу. 

У домовима младих брачних парова који празнују Младенце обичај је да младе домаћице спремају младенчиће. Жене устају рано 22. марта и месе четрдесет колачића, као успомену на смрт четрдесет Мученика Севастиљских, пеку их и премазују медом.

Јелисавета Орашанин поносно показала родитеље: Славе годишњицу брака, а сада је јасно на кога глумица личи (ФОТО)Jelisaveta OraÅ¡anin

Јелисавета Орашанин поносно показала родитеље: Славе годишњицу брака, а сада је јасно на кога глумица личи (ФОТО)

Збогом новосадска Барбико! Наташа Беквалац после толико година ПРОМЕНИЛА ИЗГЛЕД (ФОТО)NataÅ¡a Bekvalac

Збогом новосадска Барбико! Наташа Беквалац после толико година ПРОМЕНИЛА ИЗГЛЕД (ФОТО)

Свако вече пред спавање пиљите у телефон? Ево какав хаос то прави у вашем мозгу, једна ствар је КЉУЧНА пре одласка у креветžeđ

Свако вече пред спавање пиљите у телефон? Ево какав хаос то прави у вашем мозгу, једна ствар је КЉУЧНА пре одласка у кревет

Младенчићи су врло једноставни колачићи, који се припремају од најједноставнијих састојака, иако места за импровизацију увек има, те их по жељи можете обогатити или украсити додатним састојцима.

Састојци:

- 1/2 л кисела вода
- 1 парче квасца
- 200 мл уља
- 100 г шећера
- брашно по потреби
- сок од 1 лимуна и корица
- мед
- ораси

Припрема:

Квасац растопити у мало млаке воде да надође. У киселу воду додати зејтин, шећер, лимунов сок и рендану лимунову кору и надошли квасац. Додати брашно и замесити тесто, да није ни меко ни тврдо. Најбоље је тесто замесити увече, тако да одстоји преко ноћи.

Ујутру развити кору дебљине прста, чашом вадити младенчиће и пеци. Пре печења сваки младенчић премазати шећерном водицом. Филовати их по жељи, а најбоље медом и орасима.

Србија Данас/Блиц/Пренео Т. М.

}