Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МУЖ ЈОЈ СЕ ОБЕСИО, СИН ПОГИНУО ЈЕЗИВОМ СМРЋУ: Паклени живот ХОЛИВУДСКЕ ДИВЕ и једне од НАЈЛЕПШИХ ЖЕНА света

03.05.2021. 16:44
Пише:
Србија Данас
Romi Šnajder
Роми Шнајдер / Извор: Фото: Инстаграм printscreen/_romy_schneider_

Смрт петнаестогодишњег сина је била једина трагедија коју није успела да превазиђе.

Рођена је као Роузмери Магдалена Албах 1938. године у Бечу, у породици где су се сви традиционално бавили глумом. Отац, Волф Албах Рети био је Аустријанац, а мајка Магда Шнајдер била је Немица. Позоришна глумица била је чак и бака Роза Албах Рети.

Имала је брата Волф-Диетера, а каријеру је касније надгледао њен очух, Ханс Херберт Blachajm, који је, како је касније и сама Роми схватила, показивао превише интересовања за Роми и њено тело.

Биљка је УМИРАЛА, а када будете ВИДЕЛИ са чиме је ЛЕЧИЛА, нећете веровати, ОВО сви имају код куће

Биљка је УМИРАЛА, а када будете ВИДЕЛИ са чиме је ЛЕЧИЛА, нећете веровати, ОВО сви имају код куће

ЖЕНА ОГЊЕНА АМИЏИЋА БЛИСТАЛА НА ПЛАЖИ: Данијела показала ИЗВАЈАНО тело, па открила МОДНИ хит ове сезоне!

ЖЕНА ОГЊЕНА АМИЏИЋА БЛИСТАЛА НА ПЛАЖИ: Данијела показала ИЗВАЈАНО тело, па открила МОДНИ хит ове сезоне!

ВЕРИЛА СЕ ЋЕРКА ХАРИСА ЏИНОВИЋА? Ђина објавила прстен, а лајкови само ПЉУШТЕ! (ФОТО)

ВЕРИЛА СЕ ЋЕРКА ХАРИСА ЏИНОВИЋА? Ђина објавила прстен, а лајкови само ПЉУШТЕ! (ФОТО)

Свој први филм снимила је када је имала 15 година, а убрзо се профилисала као глумица која "оживљава" принцезе - од Викторије у филму "Mädchenjahre еинер Königin", до роле која ју је прославила широм света - улоге принцезе Сиси када је имала 18 година. Тај филм имао је и два наставка.

На сету филма Christine, као 20-годишњакиња, фатално се заљубила у колегу којег је управо она одабрала да глуми у филму - младог и тада релативно непознатог Француза Алена Делона.

Глумац познат по бурном темпераменту и Роми су се на сету мрзели и стално свађали, али нису могли да сакрију хемију. Након завршетка снимања, Роми која је до тада чувана "под стакленим звоном", одселила се у Париз код љубавника Делона.

- Да, била сам принцеза и то не само испред камере. Увек сам била принцеза, и то ми је досадило. Покушала сам побећи из те лудачке кошуље, из тог малог света, у слободу Париза и новог живота - рекла је.

Она и три године старији Делон постали су европски "златни пар". У исто време су се обожавали, али и тако свађали да би он свако мало отишао на неколико недеља или месеци, а онда се покуњено вратио Роми, која би га увек примила назад.

Ствар се до краја распала када је Роми схватила да је глумац имао аферу с певачицом и глумицом Нико, која му је родила сина Кристијана, којег је Делон оставио родитељима. Пар је тада напокон раскинуо веридбу на којој је до тада инсистирала конзервативна Ромина породица, шокирана тиме да годинама живе у ванбрачној заједници.

Након више од пет година с Делоном, Роми је била луда од туге и очаја. По кулоарима се причало да је глумица размишљала о самоубиству и да су је пријатељи водили код психијатара. Онда је упознала немачког филмског и позоришног глумца Харија Мејена, који сезбог ње чак развео од супруге с којом је био 13 година.

Ромина каријера је и даље цветала, а 1966. се и удала за Мејена. Исте године су постали и родитељи сина Дејвида Кристофера који је за Роми постао центар света, толико да је због тога брак почео да пропада. Кад је 1969. године зазвонио телефон - Делон је Роми понудио да заједно раде на филму "Swimming Поол" - она је, на ужас свог супруга, одмах рекла "да".

Објавили су и фотографије њиховог растанка на аеродрому у Ници. Њен супруг Хари се у међувремену убијао од алкохола неспреман да прихвати њену верзију приче да га није варала. 1973. године су се развели, а тада је и Роми почела да пије.

Парадоксално је да је седамдесетих остварила неке од својих најбољих и најквалитетнијих улога, а у исто време стално је била припита и надувеног лица од плакања, што су говорили шминкери који су радили с њом.

Две године после развода удала се за свог секретара Данијела Бијасинија, који је, тешко је не приметити, био слика и прилика Алена Делона.

"Као да је нашла клона", коментарисали су многи. Добили су ћерку Сару Магдалену, а разишли се након шест година везе, 1981. године. Али, две године пре развода, 1979. њен први супруг и Дејвидов отац Хари починио је самоубиство. Обесио се у свом стану у Хамбургу, а Роми је непрекидно прогањала грижа савести. Делон, који је Роми наводно увек писао писма, имао је три супруге, небројене љубавнице и партнерке као и четворо деце.

Они који су имали прилику да буду на сету тврде да није било афере, и да су осећања на екрану само сенке сећања, али медији су били препуни чланака о томе како се љубавни пар препустио судбини и старој љубави.

Тачно током другог развода, када Данијел још није био сигуран хоће ли отићи или не, Роми је задесила највећа трагедија њеног живота. Њен 15-годишњи син Дејвид био је у посети родитељима свог очуха. Заборавио је кључеве и одлучио да се попне преко старе "шпичасте" ограде. Оклизнуо се и један шиљак му је пробио бедрену артерију.

Пао је преко ограде и масивно крварећи пузао до улазних врата, где је куцао и запомагао. Његов очух се у једном интервјуу присетио како је дечак већ почео да губи свест у његовим рукама након што је отворио врата.

- Шест месеци због тог догађаја нисам изашао из стана - рекао је. Дејвид је преминуо неколико сати касније на операцији. У болницу су у готово исто време стигли унезверена Роми и Ален Делон, који се плашио шта би глумица могла себи да уради у случају да јој син умре.

Глумац је, нажалост, имао право. Роми је сина надживела једва годину дана. Тих месеци се уништавала алкохолом који јој је нагризао срце, па је Роми у 43. години у свом дому у Паризу преминула од срчаног удара, а неки кажу дословно - од сломљеног срца.

Делон се побринуо да након сахране и Дејвидови остаци буду пребачени у исти гроб где лежи Роми, а на споменик је положио идентичан букет гримизних ружа какав јој је донео првог дана снимања филма Christine, када су се и упознали.

Звезди више од 45 филмова Француска је одала почаст тако што је установила филмску награду Prix Romy Schneider која се додељује младим надама филма.

- Свако ко нешто зна о филму мора да се диви њеној невероватној могућности трансформације - написао је о Romy Шнајдер филмски критичар Марин Хемдорф.