Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УМРЛА ПОЛУГОЛА СА НОЖЕМ У СТОМАКУ: Музичар убио девојку, па се предозирао - случај и даље под ВЕЛОМ МИСТЕРИЈЕ

20.04.2021. 18:30
Пише:
Србија Данас/Стил
Sid Višus
Сид Вишус / Извор: Shutterstock

Тешка љубавна прича која је завршена трагично!

Какви су гости били тих седамдесетих година прошлог века у овом хотелу, крици, урлања и јауци нису били необична појава. Међутим, ово што се чуло тог јутра није било уобичајено. Тога су постали свесни и гости хотела, када је тело Ненси Спанген изнешено у врећи за лешеве. Имала је само 20 година.

Наркоманка и групи девојка

Пре него што је страдала, Ненси Спанген је била лепа девојка из Филаделфије која се преселила у велики град. Била је групи девојка, она која обожава партијање на панк музичкој сцени.

“Била је баш искрена у томе. Набављалаје дрогу за бендове“, рекла је фотографкиња Ајлин Полк, која је седамдесетих година прошлог века познавала Ненси. “У то време, да бисте били групи девојка, требало је да будете високи, мршави и да се модерно облачите… А онда се појавила Ненси. Није се трудила да буде слатка или шармантна. Није говорила људима да је модел или плесачица. Имала је неуредну, смеђу косу и вишак килограма. Као да им је добацивала “Да, ја сам проститутка и баш ме брига“.

Себична, саможива особа

Ненси Спанген је била особа која никад није бринула о туђим осећањима, а та особина ју је увалила у бројне невоље, још кад је била дете. Чак је избачена из школе због дугачког језика. Ипак је дипломирала са 16 година и тежила је да стекне више образовање. Пошто је уписала вишу школу у Колораду, скапирала је да школовање, ипак, није за њу и преселила се у Њујорк. Била је врло интелигентна, одличан саговорник и то је оно што је Сид волео код ње.

Иако су многе групи девојке биле шокиране њеним изледом и понашањем, Спангенова није обраћала пажњу. Била је у пратњи Џонија Тандерса и Џерија Нолана из “Хартбрејкерса” на наступима у Њујорку и у Лондону. У Лондону се придружила новој групи, “Секс Пистолсима“, у којој ју је посебно заинтересовао басиста Џон Сајмон Ричи, познатији као Сид Вишус.

Једино је Сид Вишус у њој видео нешто посебно

За разлику од остатка бенда, који су били против ње толико да јој нису дозволили да са њима иде на турнеје, Сид је у Ненсином себичном и безосећаном понашању видео нешто привлачно и заносно. Када су се њих двоје срели те 1976. године, одмах су избили у први план, упркос што је њу пратила репутација наркоманке и покретне невоље. Од тада су њих двоје били нераздвојни.

“Ненси… је научила Сида све о сексу и дрогама и о начину живота њујоршких рокера“, испричао је је Малком МекЛарен, менаџер “Секс Пистолса“. Реално гледано, Вишусу је било поребно врло мало да учи. И пре упознавања са Ненси Спанген, Сид Вишус је био проблематичан. Чланови бенда се нису срамили да јавно кажу да је Сидова зависност успоравала групу и да управо то узрок отказаних или прекинутих наступа. Н јегов однос са Ненси је само погоршао стање. На крају, у јануару 1978. године, “Секс Пистолси” су се распали, због, како су навели, Вишусовог порока и зависности и, између осталог, због Сидове везе са Ненси.

Одвојени од света до – смрти

У августу исте године, Сид Вишус и Ненси Спанген су се уселили у хотел “Челси“. Хотел “Челси” је био познат у уметничким круговима и код музичара. Овај хотел је био дом Бобу Дилану, Џенис Џоплин, Игију Попу и Џимију Хендриксу , а у њему су становали сликари Џексон Полак и Енди Ворхол.

Током два месеца, овај чувени хотел је био склониште за напознатији пар у свету панк музике, место где су могли да побегну од света. Они су тако знали да живе данима, а понекад и недељама. Пријатељи Сида и Ненси су, с разлогом, били забринути. Плашили су се да ће њихова зависност да им дође главе. То се, у раним јутарњим сатима 12. октобра 1978. године, и десило.

Дрога, опијати

Претходне ноћи неколико Сидових пријатеља је било у хотелској соби са њим и Ненси, и били су сведоци како некадашњи басиста групе “Секс Пистолс” узима велике количине дроге.

“Неколико њих је видело Сида како узима чак 30 таблета “туинала” – много већу дозу барбитурата него што би већина нас могла да преживи, а једна је довољна да малтене сваког доведе до дубоке несвести неколико сати. Сид је био у том коматозном стању и током јутра кад је Ненси страдала“, написала је Шерил Типинс  у својој књизи о најпознатијим гостима хотела “Челси” под насловом “У одајама палате снова: Време и живот легендарног њујоршког хотела “Челси”” (“Инсиде the Дреам Палаце: The Лифе анд Тимес оф New York Legendary Chelsea Хотел“).

Полугола, са ножем у стомаку

Око пола три изјутра 12. октобра, Ненси је замолила Сидовог телохранитеља и дилера да набави “дилаудид“, опијат и аналгетик.

У пола осам ујутру, из собе број 100 где су боравили Сид и Ненси чуо се женски крик. У 10 сати, Сид је назвао је рецепцију, тражећи помоћ. Особље хотела је дошло до собе где су затекли Ненси Спанген, голу до пола на поду купатила, са ножем забоденим у стомак. Двадесетогодишња девојка је искрварила до смрти. Сид Вишус је ухапшен. Био је под дејством опијата, оптужен за убиство своје девојке Ненси Спанген.

Неуспели самоубилачки договор?

Тад, неколико медија је известило да је Сид признао злочин реченицом “Јесам, ја сам то учинио… јер сам јебена џукела“, због чега полиција није сумњала ни на ког другог. Међутим, после хапшења Сида Вишуса откривено је да је он спавао кад се убиство догодило. Јавност, укључујући Сидове пријатеље и породицу, је веровала у музичареве тврдње.

Многи су спекулисали да је трагичан догађај настао као резултат неуспелог самоубилачког договора, који је пар романтизирао као панк верзију Ромеа и Јулије.

Sid Višus
Сид Вишус / Извор: Профимедиа

“Она је била његова прва и једина љубав у животу“, рекао је МекЛарен. “Верујем да је Сид невин“.

Хероин дошао по своје

Непуна четири месеца после хапшења, Сид је умро од предозирања хероином. Био је на слободи и правио је журку у стану у Гринич вилиџу , пошто се вратио из затвора и педесетпетодневне рехабилитације од дроге. Сид је био у затвору због настртаја на брата Пети Смит, Тода. Наиме, Сид је напао Тода са поломљеном боцом “хајнекен” пива у ноћном клубу “Хура”, док је био на условној слободи, пошто је ухапшен због сумње да је убио Ненси.

Сидов леш су пронашле његова мајка и нова девојка. Имао је 21 годину. По смрти Сида Вишуса, полиција је затворила случај Ненси Спанген. Главни осумњичени је био мртав и полицији се чинило бесмислено да настави са истрагом.

Теорије о Ненсиној смрти у филмовима

Било је неколико теорија везаних за убиство. Једна од њих је да је Ненсина смрт самоубиство, а друга да је телохранитељ и дилер дроге био убица. Ниједна од ових тврдњи није истражена, па је до данас случај остао нерешен и само је још један од мистериозних скандала који јасно указују на то колико живот групи девојке може да буде лош.

Шта се десило тог октобарског јутра, први је приказао Фил Стронгмен у филму “Pretty Вацант: А History оф УК Пунк” из 2007. У флму, он тврди да би Рокетс Редглер, који је био Сидов телохранитељ, дилер дроге и гардаробер, а који је умро 2001, могао да буде кривац за Ненсино убиство, пошто га је видела да краде новац из Сидове собе.

Чињеница је да је новац стварно нестао из собе те ноћи. Сид је доста зарадио од објављивања обраде Синатрове песме “My Way“, а кеш који се налазио у хотелској соби је био за дрогу, наравно.

Каква год да је истина, Сид и Ненси су постали нераздвојни у смрти, као Кети и Хитклиф из “Орканских висова“. Њихову романсу је представио и Алекс Кокс  у биографском филму из 1986. “Сид и Ненси”, са Геријем Олдманом и Клое Веб у главним улогама. У том филму се редитељ игра са чињеницом да ју је Сид убио, мада је задржана двосмисленост да ли је то учинио намерно или случајно.

Џон Лидон фронтмен “Пистолса” је изразио жаљење 2014. зато што је позвао свог пријатеља из детињства, Сида, у бенд. “Није имао шансе да се извуче, да буде другачији. Његова мајка је била хероински зависник. Осећам се лоше што сам га довео у бенд, Сид се уопште није снашао. Сматрам се донекле одговорним за његову смрт“.

И мајка херонски овисник

Сидово тело је, као што сам написала, пронашла његова мајка Ен Беверли поред игле и кашичице. Она је сина снабдевала хероином који га је убио.

Лидон је Сидову мајку описао као “чудну хипи жену“. Ен је напустила Сидовог оца. Као мали, Сид се много селио, а живео је са мајком и на Ибици где је она, наводно, продавала канабис да би зарадила за живот. Коначно су се смирили у Хекнију.

Сиду Вишусу је сценско име дао пријатељ Лидон и то по угинулом хрчку, јер су и Сид и хрчак “знали да угризу“.

Упад на панк сцену

Кад је панк почео да се развија као музички правац, Сид је био редован у “Клубу 100” на Оксфорд стриту. Знали су га, јер је чистио клуб, на наступима је умео да маше ланцем од бицикла, бацао је пића, и измислио је чудан плес, тако што је скакао горе – доле да би боље видео бину.

Сид је прво био бубњар групе “Сијукси и Баншиз” и свирао је на њиховим првим наступима.

Вртоглав успех и још вртоглавији пад

Сидово придруживање “Пистолсима” 1977. пружило је Вишусу решење за бес који је носио у себи. Вртоглави успон и још вртоглавији пад бенда, уздизање из манчестерских подрума где су свирали, до последњег наступа у “Винтерленд балруму” у Сан Франциску, био је тако бриљантан и кратак.

“Секс Пистолси” су провоцирали сваком песмом и наступом, а Сиду је било дозвљено да се препусти својим примарним инстиктима, што је одушевило однашње британске тинејџере и врло брзо је постао њихов идол. Дрогирање је било само део свега. Сидово самодеструктивно понашање је знало да дође дотле да се свесно исекао на лименку од пасуља, док су се он и Ненси горели цигаретама по рукама.

Без контроле беса са добрим смислом за хумор

И данас је личност Сида Вишоса непознаница. Приче како је физички злостављао Ненси, повраћао на групи девојке, давио мачке и да се стално свађао и насртао док је трајала америчка турнеја “Пистолса“, и данас се могу чути. Они који су га познавали причају другу причу. Стив Северин из “Баншиза” је једном рекао да је Сид “имао бриљантан смисао за хумор и то је било врло симпатично“.

Ненсина мајка Дебора  се сећа Сида као слатког, детињастог и неартикулсаног младића, кад једном био код ње у посети у Филаделфији. Тад је био до ушију заљубљен у њену ћерку. У Дебориној књизи о Сиду и Ненси која носи наслов “Не желим да живим овај живот” из 1983, Дебора је навела један разговор са Сидом који је водила са њим кад је био у затвору због наводног убиства њене ћерке: “Не знам зашто сам жива, сада кад нема Ненси“. Књига носи наслов по једној Сидовој изјави.

Деструктивна девојка са шизофренијом

А шта је са Ненси? Ова двадесетогодишњакиња се обично описује као деструктивна наркоманка са лошим утицајем на свакога ког је упознала. Ненси је за “Пистолсе” била оно што је Јоко Оно била за “Битлсе”, а Кортни Лав за “Нирвану“. Шверцовала је хероин из Њујорка у Лондон када је пратила Џонија Тандерса и “Хартбрејкерсе“.

Сматра се да је Ненси патила од недијагностикованог психијатриског поремећаја, а неки помињу да је имала шизофренију. Њена мајка је једном признала да јој је ћерка имала врло узнемирујуће понашање као дете, да је претила браћи и сестрама, па је чак напала и бебиситерку – маказама

Потписана смртна пресуда

На крају крајева, Сид и Ненси су себи потписали смртну пресуду.

Неконвенционалне, самодеструктивнве природе, обоје нису имали никакав излаз сем у – смрт. Проблематична понашања без контроле, бес и инат су их довели до ћорсокака – замрачене собе у хотелу “Челзи” и до сигурног, међусобног уништења.

Покрети који су уследили на самом крају седамдесетих година прошлог века, као што су “пост – панк” и “нови талас“, а које су Лидон и остали музичари прихватили, били су далеко оптимистичнији, радоснији и са визијом бољег света. То је оно што Сид и Ненси нису ни могли да замисле и никада нису видели. Рефрен из песме “Год Саве the Queen” који гласи “Без будућности” показао се као испуњење пророчанства за младе љубавнике.