Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Волела ОБА ПОЛА, на филму се насмејала само једном, никада није дала интервју - Детаљи живота Грете Гарбо дуго су били МИСТЕРИЈА, а ево каква је ЗАИСТА била!

03.04.2023. 10:48
Greta Garbo
Грета Гарбо / Извор: YouTube printscreen цопацопац

Потпуно другачија, тајанствена и затворена за друге до краја живота!

Грета Гарбо била је америчка глумица шведског порекла и једна од највећих филмских звезда тридесетих година 20. века.

О њој се причало да је и током детињства маштала да постане глумица, а одрастала је у сиромаштву, у стану где није имала ни топлу воду. Касније, када је постала славна осећала је као велики недостатак то што није завршила средњу школу.

“Дуге зимске ноћИ биле су вечно сиве. Отац би седео у углу и читао новине. У другом ћошку, мајка би уздишућИ крпила стару одећу. Ми, деца, шапутали бисмо или само седели у тишини. Сви смо били јако нервозни, као да се нека опасност осећала у ваздуху. Такве вечери се осетљивој девојци заувек урежу у сећање. Сви станови у крају где смо живели, личили су један на други – њихова ружноћа уклапала се у све што је и нас окруживало.”

— сећала се Грета Гарбо годинама касније.

Нашу глумицу МУЖ БАТИНАМА ВРАЋАО КУЋИ! Жанка Стокић удата на силу - чистила улице, па умрла сама (ФОТО)

Нашу глумицу МУЖ БАТИНАМА ВРАЋАО КУЋИ! Жанка Стокић удата на силу - чистила улице, па умрла сама (ФОТО)

Необична исхрана МЕРЛИН МОНРО: Два жива јајета у врућем млеку и ОБАВЕЗНО ОВАЈ ТРЕНИНГ

Необична исхрана МЕРЛИН МОНРО: Два жива јајета у врућем млеку и ОБАВЕЗНО ОВАЈ ТРЕНИНГ

Грета Гарбо, једна од највећих филмских звезда тридесетих година 20. века

Њена каријера је кренула од скромне продавачице до светске звезде. Наиме, Грета је првенствено радила као продавачица и дизајнер шешира, да би је исти послодавац, уочивши њену привлачност, запослио као манекенку.

Постала је толико популарна да је њен први звучни филм “Ана Кристи” рекламиран под слоганом “Гарбо говори”.

Грета је за ову улогу први пут била номинована за Оскар за најбољу главну глумицу, а Ана Кристи је био комерцијално најуспешнији филм 1930. године. Био је толико популаран да је следеће године снимљена немачка верзија, опет са Гретом као Аном Кристи.

Greta Garbo
Грета Гарбо / Извор: Фото: Профимедиа

Доживела огроман шок након смрти сестре

Огроман шок доживела је током снимања филма Temptress када јој је од рака лимфних жлезда умрла сестра Алва. Иако је од ње била старија две године, Грета ју је увек ословљавала са млађа сестрица. Са циљем да не губе време и новац, кућа МГМ јој није допустила да отпутује у Шведску на погреб.

Пошто није могла да тугује са породицом, губила је вољу и за радом. 

Иако тако популарна и успешна, Грета је била јако несрећна. У писму својој дугогодишњој пријатељици се жали да је упала у дубоку депресију, да је сама и да по цео дан ради, да је Америка грозна машинерија која убија душу, као и да јој срећу причињава једино када шаље новац својој породици.

Подједнако волела мушкарце и жене

Грета је важила за дрску глумицу, глумицу која је мрзела људе. Па сходно томе скоро никада није давала интервју, па је њен љубавни живот и данас мистерија. Грету су већи део живота пратиле гласине да подједнако воли мушкарце и жене.

Грета се није удавала и није имала деце и живела је сама. Љубавне афере које је имала са бројним глумицама биле су јавна тајна. Она сама никада приче није потврђивала, али ни демантовала, а на листи њених, што јавних што тајних партнера налазе се и имена попут Џона Гилберта, Луиз Брукс, Марлен Дитрих, Џони Вајсмилер, Жа Жа Габор…

Једна од првих хомосексуалних веза била је са глумицом Моном Мартенс, коју је упознала на снимању филма „Сага о Гести Берлингу“.

Greta Garbo
Грета Гарбо / Извор: Фото: Профимедиа

„Одувек сам желела да ја будем она која се пита“

О томе колико се Грета плашила везивања за људе говори и детаљ из књиге контроверзног енглеског публицисте Најџела Которна „Љубавни живот холивудских богиња“, где се наводи да је Грета побегла са саме церемоније венчања са глумцем Џоном Гилбертом, а да је она признала да се плашила да ће јој командовати и наређивати шта да ради. „Одувек сам желела да ја будем она која се пита“, рекла је она.

Заводница у мушким панталонама

Грета Гарбо је важила за најсексепилнију жену у панталонама, а она није крила да се добро осећала носећи мушке јакне, сакое, кравате и мушки накит.

- Гарбо уопште није неговала њену кожу. Никада је нисам видео да ставља кап креме. С времена на време трљала је комад леда на лице "да освежи“, како је рекла. Мало шминке је било на њеном тоалетном сточићу. Осим пудера за лице и сребрних тоалетних потрепштина ишта више. Слично је третирала и парфем. Имала је само једну бочицу са мирисом гарденије, али се није смањила током нашег боравка. Мирисала је само на сапун од лаванде., рекла је Сигрид.

Под тушем је опрала косу шампоном, а затим је испрала водицом коју сам за њу направио од семена камилице. То је спречило да потамни и дало јој прелеп сјај. Глумичина коса је била равна као стрела, а по кући јој је била увек пуштена, са праменовима иза ушију.

Опседнута сиромаштвом и бедом

Гарбо је од јавности скривала и податке о својој имовини. Колики је стварни износ сазнало се тек након њене смрти и отварања тестамента. Жена која се читавог живота плашила сиромаштва иза себе је својој нећаки Греј оставила богатство процењено на 55 милиона долара!

Стално је била у покрету - селила се од куће до куће, стално тражећи више приватности. Кларенс Браун је испричао како га је једном позвала код себе да прочита неки дијалог са њом, а испоставило се да је последњих годину дана живела преко пута његове куће.

Тања Бошковић као Грета Гарбо

Хрватски аутор Миро Гавран режирао је драму „Тајна Грете Гарбо“, која је премијерно била изведена 25. фебруара 2012. у позоришту Мадленианум. Лик Грете тумачила је Тања Бошковић, која је тада говорила:

“Грета Гарбо није волела гламур и тај погубни, површни Холивуд, без обзира на то колико је била гламурозна. Она је била дубока особа – по осећањима, по служењу лепоти, али такође је била веома опседнута уметношћу… Интересантно је то што се она нама представља кроз овај комад у оним годинама у којима о њој ништа не знамо. Не знамо шта се дешавало Грети педесетих година 20. века. Миро Гавран је управо у 1954. годину сместио радњу представе, када је она имала педесет година. О том периоду имамо штуре податке – да је живела негде у околини Њујорка. Грета Гарбо је била изузетно занимљива особа, али тајанствена. Она није давала да се лако улази у њен живот. Била је емотивни гигант, озбиљан интелект“, казала је Бошковићева.

Благи срчани удар, па престанак рада бубрега

Након благог срчаног удара завршила је у болници, а због престанка рада бубрега преминула је 15. априла 1990. у 84. години. Њена урна је пребачена у родни Стокхолм.

Занимљивости о Грети

  • Једна занимљивост везана за Грету, јесте и то да је лично Адолф Хитлер био један од њених фанова. Често јој је слао обожаватељска писма.
  • Прича каже да је торта Грета Гарбо, која носи име једне од најлепших глумица икада, настала у Будимпешти, по рецептури једне од најчувенијих и насјтаријих посластичарница у граду.

  • За беспрекорну линију чувене Гарбо заслужан је био  Бенџамин Гејлорд Хаузер, прослављени нутрициониста, који је диктирао заиста необичне рецепте - жива јаја мућена у соку од поморанџе или кувани грејпфрут преливен меласом.

  • Грета Гарбо је често слала режисере да јој донесу милкшејкове када је снимала љубавне сцене

  • Прича се да је Грета користила разне алијасе, куповала и по неколико авионских и позоришних карата како би сачувала своју приватност.

  • Прича се да је била шпијун током Другог светског рата

    Током живота имала је 48 паса. Била је и власница потомака чувеног немачког овчара Рин Тин Тина.