Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВИ КОРИСТИМО УЉЕ НА ОВАЈ НАЧИН, А НЕ ЗНАМО ДА СЕ ТАКО ТРУЈЕМО: Има разлике када се које употребљава, а важно је за здравље

07.02.2023. 13:10
Пише:
Промо
Ulje
Уље / Извор: Shutterstock

Маслиново уље, маст или сунцокретово уље – шта је најбоље за пржење?

Екстра девичанско маслиново уље и ланено уље су најбоља уља за исхрану, али ни ланено, ни маслиново уље за пржење нису сјајно решење. Чини се да су сунцокретово уље и маст бољи избор за термичку обраду, не само због тачке димљења, већ и цене. 

Од студенткиње са мастер студија исхране и суплементације добио сам питање о карактеристикама уља за пржење. Разлог због којег желим да поделим одговор са свима је пре свега везан за свакодневни живот, али се односи и на контроверзе које срећемо на интернету, односно које долазе из разних других извора, најчешће са куварских ТВ канала. Мој одговор управо и полази од кувара, али оних правих, који пре свега користе куваре и стручну литературу као референтни извор.

Шта је уопште пржење и шта се догађа са уљем за пржење током термичке обраде? 

Пржење је један од најстаријих поступака припремања хране и још увек спада у популарније. 

Храна припремљена пржењем има добар укус и конзумира се са задовољством, јер се део уља апсорбује у храну и тако она постаје сласнија и укуснија.

Није јасно када је пржење заиста откривено, неки проналазе доказе у Старом завету, око 600. године пре нове ере, док други сматрају да је откривено још 1600. године пре нове ере код старих Египћана.

Са кулинарске тачке гледишта, пржење је кување у врелом уљу на температури у распону од 150 до 190 степени Целзијуса. Варијације су везане и за количину уља које се користи. Пржење подразумева да је храна у потпуности потопљена у врело уље. 

Цео текст прочитајте на tosamja.media