Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Ударио ме Грк, а ја сам платио 40е": Не дозволите да вас ШИШАЈУ КАО ОВЦУ, ево шта треба да радите ако доживите СУДАР НА ЛЕТОВАЊУ

11.07.2023. 15:59
Пише:
Србија Данас
sudar
судар / Извор: Фото: Youtube printscreen/Rumble Вирал

Из Удружења осигуравача Србије препоручују да увек инсистирате на доласку полиције

Много туриста на летњи одмор иде својим аутомобилом, јер како кажуе "не могу да се грче по аутобусу". Колико год да вожња својим возилом има предности - као што су комфор, самостално одлучивање поласка, бржи долаза, ипак овакав начин путовања носи са собом и одређен ризик.

На жалост, постоји велика вероватноћа да ће вам се ауто покварити или још горе, да дође до удеса у страној земљи. Честа су питања шта радити у оваквим случајевима - коме се обарити и кога позвати у помоћ.

Ипак, у овако непријатним ситуацијама постоји решење, те уколико није озбиљнија штета или нема повређених, треба да урадите неколико једноставних ствари. 

ПРВА ПОМОЋ ЗА ПУТОВАЊЕ: Ово свака жена треба да зна!

ПРВА ПОМОЋ ЗА ПУТОВАЊЕ: Ово свака жена треба да зна!

Украли им АУТОМОБИЛ са паркинга у СОЛУНУ - Очајна, породица из СРБИЈЕ тражи помоћ, не правите исту грешку

Украли им АУТОМОБИЛ са паркинга у СОЛУНУ - Очајна, породица из СРБИЈЕ тражи помоћ, не правите исту грешку

На друштвеним мрежама се често поведе дискусија шта радити уколико вам се поквари аутомобил. И овај проблем се релативно лако решава, нађете локалног аутомеханичара, али корисници саветују да прво проверите цену и уговорите је пре поправке, и ако квар није већи, немате проблем. Међутим, шта ако доживите судар и то са држављанином Грчке, питао је један члан групе у којој је тема летовање:

"Молим вас за помоћ!!! Пријатеља је управо ударио Грк, са задње стране аута, полиција је тренутно на лицу места сада, у Солуну. Каква је процедура око наплате штете?", пита он и објашњава да је ситуација јако деликатна, јер оштећени не знају ни један страни језик:

"Инаце, пријатељи не знају ни грцки ни енглески језик. Ауто није у возном стању".

Saobraćajna nesreća
Саобраћајна несрећа

У коментарима су се ређали савети, а многи су потврдили да су Грци јако бахати возачи и да су се и њима дешавале сличне ситуације:

"Тренутно сам у Паралији, ауто паркиран на паркингу у улици. Грк ме ударио у задњи крај аута, нема неке велике штете, човек оставио ауто и отишао у град да пије. Газдарица хотела звала полицију, мени писали 40е због куке која је на ауту, њему оставили папир да се обавезно јави у полицију, данас ме звали по записник. У записнику не писе власник возила ни било какви његови подадци, а ни о ауту, при увиђају јако некоректни и нељубазни", каже оштећени туриста.

У коментаримо оба корисника низали су се савети шта радити у таквим ситуацијама и били су, најблаже речено, разнолики. Чини се да су препоруке донеле само кофузију, зато вам данас откривамо шта да радите уколико дођете у сличну ситуацију.

sudar
судар / Извор: Фото: Youtube printscreen/WMBB News 13

Уколико дође до удеса, прво позовите "call-centar" osiguravajuće куће код које сте купили "Помоћ на путу". Објасните проблем и пажљиво пратите њихова упутства, у супротном можете доћи у ситуацију да сами плаћате разне трошкове. Уколико нема повређених и велике материјалне штете, треба да попуните Европски извештај о саобраћајној незгоди. У супротном, обавезно позовите полицију.

Наравно, ако са другим возачем дође до спора по питању кривице, редоследа догађаја или других околности, обавезно позовите полицију. У Удружењу осигуравача Србије препоручују да увек инсистирате на доласку полиције.

Из Удружења саветују прикупите што више документације и података о возачу/власнику возила и самом возилу, укључујући полицијски записник (оригинал или оверену копију) или Европски извештај о незгоди, број полисе осигурања и назив осигуравајућег друштва које ју је издало, по могућности и копију полисе осигурања, изјаве учесника у незгоди, копије личних докумената и саобраћајне дозволе, лекарску документацију уколико је било повређених, записник о оштећењу.

Evropski izveštaj
Европски извештај / Извор: Фото: Youtube printscreen/Kragujevac саобрацај

Такође, добро би било и да направите фотографије места удеса мобилним телефоном. Када полиција обави увиђај питајте полицајце како да дођете до записника, а обавезно узмите и потврду/забелешку да је полиција долазила на лице места. 

Уколико вас у Грчкој ударио Грк, обраћате се домаћој осигуравајућој кући код које је осигуран. Саветујемо да прво телефоном контактирајте осигуравајућу кућу, како би вам дали информације шта треба све приложити.

Одштетни захтев можете да поднесете лично, да пошаљете имејлом или поштом, а можете да користите и услуге адвоката или агенције овлашћене за ту врсту посла. На интернет сајту сваке осигуравајуће куће можете наћи мање или више корисне информације по овом питању. Треба урадити тзв. снимање штете, тј. направити записник о оштећењима, у осигуравајућој кући кривца незгоде.