Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗА СВЕ ГУРМАНЕ: Ово је ОРИГИНАЛНИ рецепт за ЛАЗАЊЕ из Болоње, овако то раде У ИТАЛИЈИ!

30.12.2019. 17:32
Пише:
Србија Danas/Alo.rs
Lazanje
Лазање / Извор: Профимедиа

Одушевићете се!

Италијани, а и цео свет сматра да су лазање потекле из Болоње, али истина је да су настале у Грчкој. Име су добиле по глиненој тепсији у којој су се пекле "ласанон".

ПАШЋЕ ТИ ВИЛИЦА КАД ИХ ВИДИШ: Ово су НАЈПРИВЛАЧНИЈИ мушкарци у 2019 години!

ПАШЋЕ ТИ ВИЛИЦА КАД ИХ ВИДИШ: Ово су НАЈПРИВЛАЧНИЈИ мушкарци у 2019 години!

ОТРЕЗНИ СЕ у секунди и избегни последице пијанства

ОТРЕЗНИ СЕ у секунди и избегни последице пијанства

МЛАДА ШОКИРАНА: Бацање бидермајера прерасло у ЖЕСТОКУ ОТИМАЧИНУ (ВИДЕО)

МЛАДА ШОКИРАНА: Бацање бидермајера прерасло у ЖЕСТОКУ ОТИМАЧИНУ (ВИДЕО)

Италијани су мало дорадили рецепт, како су године одмицале - редовно га спремали, и ето, сада су лазање њихово традиционално јело.

Доносимо вам прави, оригинални рецепт за те "дорађене" и "унапређене" лазање које ће бити прави погодак за вашу празничну трпезу:

Потребно је:

500г кора за лазање

За Рагу сос: 250 г млевене јунетине – од бута; 250 г млевене свињетине од бута; 500г соса од парадајза (најбољи је домаћи ако имате ако не, може и куповни); 1 главица црног лука; 1 чен белог лука; 1/2 соље ситно сецканог корена целера; 1/2 соље ситно сецкане шаргарепе; 1 већи ловоров лист.

Бешамел сос: 1 кашика путера; 1 литар маснијег свежег млека; 2 супене кашике брашна; мускатни орашчић; шоља свеже ренданог пармезана.

mleveno meso
млевено месо / Извор: Профимедиа

Припрема:

За ређање лазањи неопходна вам је правоугаона тепсија, може и ватростална чинија. Затим спремите рагу сос (јер коре већ имате).

Рагу сос: Ситно исецкан црни и бели лук, шаргарепу и целер пропржити на маслиновом уљу. Додати млевено месо и пропржити, посолити и побиберити. Затим додати сос од парадајза и ловоров лист. Поклопити да се крчка пола сата.

Бешамел сос: Истопити путер у тефлон лонцу, склонити са ватре и додати брашно. Вратити на ватру и мешати интензивно док се тесто не скува и постане глатка маса. Склонити опет са ватре и полако додавати хладно млеко уз непрекидно мешање да се не направе грудве. Додавати по мало млека сваки пут када маса постане поново глатка све док се не потроси млеко.

Вратити на ватру и мешати лагано док сос не достигне густину јогурта. Посолити, побиберити, додати рендан мускатни орашчић.

Науљити тепсију послагати први ред кора за лазање. Посути ред меса преко кора, кашику ренданог пармезана и кутлачу бешамела. И све из почетка док се не потроши фил.

Пред крај коре поспите само бешамелом и пармезаном, а затим на задњу кору додајте мало и парадајз соса.

Пећи у рерни 20 минута на 180 степени.

Како да код куће направите савршен капућино

Како да код куће направите савршен капућино

САМО ТРИ САСТОЈКА: Ова ТОРТА ће вас ОДУШЕВИТИ, лако се прави, идеална ЗА ПРАЗНИКЕ!

САМО ТРИ САСТОЈКА: Ова ТОРТА ће вас ОДУШЕВИТИ, лако се прави, идеална ЗА ПРАЗНИКЕ!

Незабораван укус: Ово је најбоља кромпир салата коју сте до сада пробали (РЕЦЕПТ)

Незабораван укус: Ово је најбоља кромпир салата коју сте до сада пробали (РЕЦЕПТ)

САВРШЕНЕ КРОФНЕ: Овај РЕЦЕПТ је најбољи ИЗБОР за хладне ЗИМСКЕ дана, СПРЕМИТЕ И УЖИВАЈТЕ!

САВРШЕНЕ КРОФНЕ: Овај РЕЦЕПТ је најбољи ИЗБОР за хладне ЗИМСКЕ дана, СПРЕМИТЕ И УЖИВАЈТЕ!

ОТОПИТЕ ПУТЕР ЗА ЧАС: Уколико је превише тврд за колаче, ево ТРИКА како да га смекшаш!

ОТОПИТЕ ПУТЕР ЗА ЧАС: Уколико је превише тврд за колаче, ево ТРИКА како да га смекшаш!