Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТЕНЗИЧНО У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ - Докторка изнела став о СУРОГАТ МАЈЧИНСТВУ: "Дете овако рођено може имати и ДО ПЕТ РОДИТЕЉА!"

19.12.2023. 16:33
Пише:
Србија Данас
jutarnji
јутарњи / Извор: Фото: Youtube printscreen/ К1 Телевизија

Адвокатица и докторка изнеле став о могућности увођења процедуре сурогат мајчинства у Србији. Ситуација је комплексна, подразумева сагледавање бројних аспеката, а ево који су закључак на крају извеле.

Певачица Марија Шерифовић добила је сина, коме је дала име Марио. Дечака је родила сурогат мајка на клиници у Калифорнији. Колико је компликован цео овај поступак и како се изводи у емисији К1 телевизије и зашто сурогат материнство није дозовљено у Србији говориле су докторка, гинеколог и начелница ГАК-а, Ана Митровић и адвокатица Ана Селак. 

- Постоје многи аспекти, психолошки моменат, права детета, етичка питања, много тога, а ја ћу се задржати на искључиво медицинским да објасним зашто то није могуће у Србији. Овом трудноћом угрожава се здравље, постоји могућност да се нешто закомпликује. Доста пута говорили смо о матерналној смрти коју нисмо могли да предвидимо. Зато са медицинске тачке гледишта мислим да нисмо спремни за увођење сурогат материнства код нас - рекла је докторка Ана Митровић. 

Предуслови за то ко може бити биолошка мајка се разликују у свакој држави где је ово дозовољено.

- Зависи који су захтеви од државе до државе. Негде је то старост до 30 година, да се већ остварила као мајка, да је здрава - одговор је докторке. 

Закупио је ЦЕО РЕСТОРАН да ИМПРЕСИОНИРА 25 година МЛАЂУ ЛЕПОТИЦУ! Том Круз полудео за ПОЗНАТОМ РУСКИЊОМ, шта ли ће рећи њен БИВШИTom Kruz

Закупио је ЦЕО РЕСТОРАН да ИМПРЕСИОНИРА 25 година МЛАЂУ ЛЕПОТИЦУ! Том Круз полудео за ПОЗНАТОМ РУСКИЊОМ, шта ли ће рећи њен БИВШИ

Ко је СУПРУГА др Бранимира Несторовића? У браку су ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ и имају ЋЕРКУ, права је ЕНИГМА, а ево зашто НЕ ЖЕЛИ да се појављује са мужемBranimir Nestorović

Ко је СУПРУГА др Бранимира Несторовића? У браку су ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ и имају ЋЕРКУ, права је ЕНИГМА, а ево зашто НЕ ЖЕЛИ да се појављује са мужем

- Сурогат материнство значи да мајка носи трудноћу за неки пар или неку особу, тамо где је законом дозовљено и за сингл родитеље. Та особа пролази кроз поступак вештачке оплодње. Ово се изводи што се узме женин ембрион, оплоди се уз помоћ изабраног партнера. Оног тренутка када се сурогат мајка породи, биолошки родитељи тог детета траба да преузму дете - каже докторка Митровић.

Припрема за сурогат материнство слична је припреми за вантелесну оплодњу.

- За особу која прима ембрион, она не пролази процедуру, хормонске припреме. Најчешће сурогат мајке нису труднице које су дале свој биолошки материјал, већ носе материјал који је направљен лабораторијски. Она је трудна, а њена припрема за трудноћу биће најсличнија припреми пацијенткињема за ембриотрансфер замрзнутог ембриона. Релативно лака хормонска припрема. Онда настаје трудноћа. Ко може да буде сурогат мајка, зависи од земље до земље, по закону, који су услови - каже докторка Митровић.

- Оно што медицински мора мо нагласити је и да развојем у утерусу, под хормонима сурогат мајке, како се храни, шта слуша, та бебица из донираног репродуктивног материјала има утицај на сам плод који се рађа, значи постоји и њена генетика - каже докторка Митровић.

Дакле дете има гене мајке која је донор ембриона, оца који је донор сперме и сурогат мајке која носи плод.

- Плод може да има пет родитеља заправо. Ако би се дозволило да су родитељи партнери који не могу да имају децу, нису биолошки, а желе да буду родитељи, па у овом случају имамо донора сперматозоида, донора јајне ћелије и сурогат мајку. У том случају имамо родитеље који не желе усвојено дете, већ да ово дете буде рођено за њих. Зато је врло комплексно - објаснила је докторка. 

Докторка Митровић је става да медицинска струка код нас још није спремна да подржи овај вид родитељства, док правна струка који заступа Ана Селак у овој ситуацији, сматра да би процедуру требало убрзати. 

- Сурогат мајка се већ оставарила као мајка, она сада помаже другој жени да постане мајка. Ако будемо ишли превише у ширину и у комплексне делиће никада нећемо донети овај закон. Кровни закон је грађански закон, па ћемо све друге законе усклађивати са њим - каже Селакова.

- Медицина је по овој теми врло била јасна и радили смо на томе студиозно. Где је људско здравље у питању све морамо гледати са много страна и узети у обзир многе проблеме који могу да искрсну јер ми морамо да погледамо те људе у очи, када настану проблеми. Зато је компликовано да се ово реализује - рекла је докторка Митровић.

- На томе се ништа не ради, превише је споро све, комисија је расформирана. Грађанским закоником уводимо многе друге законике. Важно је да имамо правну регулативу, јер када је немамо стварамо црно тржиште - каже Селакова. 

- Сматрам да је претежнији интерес да уђемо у ове процедуре зато што смо достигли тај цивилизацијски ниво - рекла је Селакова. 

- Мене занима какво је право тог детета рођеног овом процедуром? И то мора да се узме у обзир. Ово је тема на којој не престајемо да радимо и гледамо је са различитих аспекта. Ово су озбиљне ствари о којима морамо размишљати из свих ситуација. Морамо заштитити све чиниоце који у овоме учествују. Ово је тема која не може да се поједностави, није овде довољна дискусија, већ озбиљне радне групе, тимови са сукобљеним мишљенима, то је оно што ће дати потенцијално добар резултат. Сматрам да је полемика на ову тему неопходна и да мора бити сукобљених мишљења да би решење било донето - рекла је докторка Митровић.

Велико питање које остаје је и око права детета и да ли детету саопштити како је зачето. 

- И то је могуће дефинисати, али из праксе знам да има парова који траже да се са отпусне листе изрише да је дете зачето вантелесном оплодњом. Када је у питању потенцијални сурогат, лично сматрам да дете мора бити упознато са тиме како је настало - рекла је докторка. 

- Нешто ипак треба да буде и знак става и воље родитеља. Мислим да то треба да буде остављено родитељима. Ту су значајне разлике, али има ту и до друштва - рекла је Селакова-

- Да ли је кривично дело ако ми избишемо ову информацију са отпусне листе - питала је докторка Селакову.

- Сигурно да ви ту информацију нећете избирсати из ваших званичних података - одговор је Селакове.

Закључак и једне и друге стране на крају је да је ово дефинитивно тема око које се још доста може дискутовати.