Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Има ДВА БРАКА иза себе, много хитова и успешну ЋЕРКУ - Весна Змијанац је свашта прошла кроз ЖИВОТ, од трња до ЗВЕЗДА је водио "мирис јоргована"

15.01.2024. 09:50
Пише:
Србија Данас/М.Лекић
Vesna Zmijanac
Весна Змијанац / Извор: Фото: Србија Данас, Ytb прнтсцр/ Весна Змијанац

Весна Змијанац је једна од најпознатијих, домаћих фолк певачица. Једна је од највећих музичких звезда осамдесетих и деведесетих година, позната по томе што је поставила нове стандарде по угледу на светски шоу-бизнис, у домену јавног наступа, спотова и сценског изгледа.

Каријеру је градила на квалитетним песмама и феноменалним гласовним могућностима, али често се налазила у жижи јавности због бурног љубавног живота. Једна је од највећих музичких звезда осамдесетих и деведесетих година, позната по томе што је поставила нове стандарде по угледу на светски шоу-бизнис у домену јавног наступа, спотова и сценског изгледа.

Није се плашила да своја приватна дешавања дели са публиком, која је због тога и заволела, јер се трудила да увек буде оно што јесте и од себе да највећи могући максимум. Хит за хитом, награда за наградом, филмска остварења и аутобиографија су је довели до славе, о каквој многи могу само да сањају.

Доживео МОЖДАНИ УДАР на концерту Лепе Брене, Руси су ишли 1000 километара само да би га ВИДЕЛИ - Ђорђе Марјановић је био несуђени ФАРМАЦЕУТ, музика је била његова љубавĐorđe Marjanović

Доживео МОЖДАНИ УДАР на концерту Лепе Брене, Руси су ишли 1000 километара само да би га ВИДЕЛИ - Ђорђе Марјановић је био несуђени ФАРМАЦЕУТ, музика је била његова љубав

Рођена је у ШВАЈЦАРСКОЈ, бака и дека су јој одувек били НАЈВЕЋА ПОДРШКА - Милица Павловић је освојила публику ЕНЕРГИЈОМ, увек је била права ЛАВИЦАMilica Pavlović

Рођена је у ШВАЈЦАРСКОЈ, бака и дека су јој одувек били НАЈВЕЋА ПОДРШКА - Милица Павловић је освојила публику ЕНЕРГИЈОМ, увек је била права ЛАВИЦА

Vesna Zmijanac
Весна Змијанац / Извор: Фото: Printscreen/YouTube/ Весна Змијанац

Детињство провела код бабе

Рођена је 4. јануара 1957. године у Никшићу где јој је породица (отац Душан пореклом из Сиска, мајка Ковина пореклом из околине Краљева) боравила због очевог посла. Кад је имала годину дана, родитељи су јој се развели, а она је одрасла код баке по мајци у приградском насељу Ковачи крај Краљева.

Завршила је основну школу у оближњој Рибници и курс за дактилографкињу. Свој први певачки ангажман је имала са само петнаест година у кафани у месту Бивоље крај Крушевца, након чега је мајка, која је била гастарбајтер у Аустрији, одводи код себе у Беч где једно време проводи учећи средњотехничку школу коју никад није завршила и радећи на покретној траци у једној од Сименсових фабрика. Ни ту се није пуно задржала, убрзо се враћајући у Југославију где наставља певачку каријеру по кафанама на Ибарској магистрали.

Улазак у музичке воде

Каријеру је започела 1979. године синглом "Ти ниси човек који зна да воли", после ког је уследило још неколико синглова и први албум 1982. године. Исте године се појављује у филму Сок од шљива и скреће велику пажњу на себе. 1985. снима свој велики хит "Невера моја", чији је аутор Мирољуб Аранђеловић Кемиш, Веснин бивши супруг.

Награде и признања

Године 1986. снима албум Дођи што пре, уз помоћ композитора и аранжера Драгана Стојковића Босанца који је за само месец дана продат у више од 400.000 примерака. До краја те године достигао је вртоглави тираж од 600.000 продатих носача звука. Весна постаје велика југословенска звезда која креће на своју прву велику турнеју.

Од те године крећу вртоглави успеси. Успешан београдски концерт у Пиониру, постаје победник популарног Посела 202, осваја Оскар популарности и награду МЕСАМ за певачицу и жену године. Од те године се све више у штампи говори о њеном ривалству са, до тада, неприкосновеном Лепом Бреном. 

Следећим албумом Један си ти, који је продат у тиражу од 650.000 примерака, постаје краљица естрадног Олимпа. На албуму је било чак осам хитова: "Кунем ти се животом", "Мене нећеш испити ко вино", "Иди, широко ти поље", "Ако га видиш срећног", "Гром те убио", "Један си ти", "Још једном да те видим" и "Себе сам ранила".

И те године креће на велику југословенску турнеју и обара све могуће рекорде по бившој СФРЈ: два пута пуни београдски Пионир и два дана узастопно пева пред крцатим Ташмајданом.

Vesna Zmijanac
Весна Змијанац / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Vesna Змијанац

Опет осваја награде за певачицу године, постаје победник Посела 202 по други пут и осваја награду МЕСАМ за певачицу године. Следећим албумом који излази годину дана касније потврдила је позицију прве фолк даме.

На том албуму из 1988. који је достигао рекордни тираж од 900.000 примерака нашло се пет хитова: "Ех, да је истина", "Кад замиришу јорговани" (дует Дино Мерлин), Лето 88, "Казни ме, казни" и "Краљица туге".

Дуетска песма Кад замиришу јорговани постаје њен највећи хит и врх свих њених врхова. Уследила је трећа велика југословенска турнеја и обарање сопствених рекорда. Овог пута је три дана заредом напунила београдски Пионир, поставила рекорд у сарајевској Зетри, где је оборен рекорд Бијелог Дугмета од 23.000 посетилаца.

По трећи пут побеђује на Поселу 202, опет осваја Оскара за најпопуларнију певачицу године и осваја трећи МЕСАМ као певачица године. 1990. године напушта ПГП-РТБ, прелази у продукцију Комуна и снима албум Сватови, који је продат у тиражу од пола милиона носача звука. Са њега се издваја насловна нумера, као и песме Сто живота, Сама, Време је да живим, Не куни га, мајко и Знам те одлично.

У зиму 1991. креће на своју четврту велику југословенску турнеју која је за тадашње прилике била нешто невиђено. Сценографија, озвучење, њена појава били су у знаку светског шоу-бизниса

 Исте године полази јој за руком да одржи десет солистичких концерата у Сава центру. На Оскару популарности добија награду за најтиражнији албум године. 1992. године снима албум Ако ме умириш сад, који захваљујући недовољној промоцији и почетку рата пролази незапажено. Са албума се издваја само песма И као увек кад затреба. Весна одлази за Беч да би провела време са болесном мајком и прави паузу у својој каријери. Након две године враћа се више него успешно на велика врата домаће естраде.

На албуму из 1994, продатом у 200.000 примерака, било је чак осам хитова: "Идем преко земље Србије", "Знаш шта ми је жао", "Ја имам неког, а ти си сам" (дует Славко Бањац), "Себи сам била и рат и брат", "Идемо на море" (дует Рамбо Амадеус), "Ти, где си сад", "Само ја никога" и "Црни капут". Следи опет велика југословенска турнеја, награде, признања.

У Дискос прелази 1995. и драстично мења имиџ, фарбајући своју косу у црно. Албум је прошао такође успешно са пет хитова: "Чујем да светом путујеш", "Мало по мало", "Да ли ти је вечерас по вољи", "Ни мајка, ни жена" и "Кад бих знала како си". 1997. године у ЗаМ продукцији снима албум "После свега добро сам", са кога хит постаје насловна нумера, као и Бајагина песма "Да будемо ноћас заједно". Осваја све могуће награде и буквално нестаје са сцене.

Прве љубави и крах брака са познатим хармоникашем

Посебну пажњу привукла је прича о Весниној првој вези, коју је наводно крила 40 година. Наиме, док је живела у Бечу, Весна је радила у Сименсовој фабрици. У једном тренутку упознала је Петера, газдиног сина.

„Негде с пролећа 1975. године, одлазећи из Беча за Београд, где је требало да покушам да снимим своју прву плочу, рекла сам му да ћу се вратити. Да ћу се брзо вратити. Петнаестак година касније седели смо у једном бечком елитном ресторану, а Петер ме је питао: "Јеси ли се сада коначно вратила?" - говорила је Весна у медијима.

А када је дошла у Београд тих седамдесетих да гради каријеру, упознала је хармоникаша Мирољуба Аранђеловића Кемиша за кога се и удала. Били су заједно три године. Онда су медији почели да брује о томе да је Весни мужа отела Зорица Брунцлик са којом је Кемиш и данас. После бројних распредања, Весна се у новембру 2014. године појавила на Зоричином концерту у Београду.

Занимљиво је да је Весна у једној емисији признала и да је флертовала са Халидом Муслимовићем и да је желела да се уда за њега. Веровала је да је његова песма „Учини бар један погрешан корак“ посвећена њој. А она је баш за њега направила песму „Невера моја“, а не за Кемиша како се мислило дуго. - како пише Kurir.rs

Иако годинама нису говориле, певачице су се помириле 2014. године, када су на Зорицином концерту дуетски отпевале песму "Идем преко земље Србије", те касније у "Зетри" песме "Невера моја" и "Кад замиришу јорговани".

Поновни улазак у брачне воде и трагични след догађаја

Након краха свог брака са Кемишом, Весна се удала 1986. године за мање познатог Владимира Јовановића, некадашњег шефа маркетинга ПГП РТБ-а, са којим је након два побачаја, успела да добије кћерку јединицу, Николију Јовановић, која је данас такође певачица. Иако се весна убрзо развела и од свог другог супруга, са њим је остала у доличним односима, те и данас за њега увек има само лепе речи, јер је он био њена велика љубав, и отац је њене мезимице Николије.

Vesna Zmijanac i Nikolija Jovanović
Весна Змијанац и Николија Јовановић / Извор: Србија Данас

Кратко време, Весна је била у краткој емотивној вези и са оцем познатог певача Саше Капора, Ненадом Капором, те и са бизнисменом Жељком Рстићем, са којим је чак била и верена, али је веридба раскинута 2014. године, када је Весна сазнала да је Жељко Рстић преварио са 16 година млађом водитељком Тамаром Стојимиров.

Аутобиографија "Кад замиришу јорговани"

Весна Змијанац је у својој богатој каријери, издала и аутобиографску књигу "Кад замиришу јорговани", 2000. године, те је отпевала дуетске песме са Синишом Вучом "Врати се, врати", са Славком Бањцем Ја имам неког, а ти си сам, са Рамбом Амадеусом (Идемо на море), те и песму са Миром Шкорић и Лепом Бреном ("Мушкарци").

Иако је на врхунцу популарности Весна Змијанац писањима тадашњих медија имала велике проблеме са алкохолом, она каже да то није тачно, те да иако јесте волела да се опусти уз неку чашицу више, није себи дозволила да је алкохол узме под своје.

"Друга половина осамдесетих, време моје највеће славе. Покренуо се тај огромни и моћни механизам, почело је да се догађа оно што никада до тада није забележено у народној музици. И док се мени, у мени и око мене догађало то о чему говорим, и у чему сам се како-тако сналазила - животне нити, ткане вољом Господа, упредале су и једно друго, величанствено у својој посебности повесмо, уз кога је требало да коначно и ја узрим, узрим као жена, као мајка. Но, те нити, вероватно и мојом кривицом и због мог начина живота, нису издржале.

Било ми је, наиме, суђено да у време моје највеће славе спознам и највеће духовне муке, да велику радост због великог успеха потиснем и исто толиком (још и већом, заправо!) жалошћу, да кроз лако подношљиву, малу и краткотрајну физичку патњу тела спознам и онај огромни, једва издрживи и вечно присутан бол, бол који губитак детета оставља у родитељу," описала је Весна своју велику бол, пише Hellomagazin.

Учешће у ријалитију

У септембру 2010. године је постала учесница ријалити шоу програма "ВИП Сурвивор". Требала је да уђе на „Фарму“, али се предомислила и са ћерком Николијом запутила на Филипине. Пошто може дуго да издржи без хране, овај изазов није хтела да пропусти. Николија није успела да се адаптира на услове живота на острву и запала је у лоше стање, због које је напустила шоу. 

У фебруару 2016. године је постала учесница  ријалитија Фарма 7. Кроз медије се провлачило да јој је понуђен хонорар од 50.000 евра. Отказала је наступе у земљи и иностранству и одложила је операцију штитне жлезде.. Није јој циљ да победи, а не да се свађа са другим фармерима. Говорила је о томе да ако јој се деси љубав у ријалитију, то неће бити никакав проблем за њу. На почетку је изабрана да буде слуга и да спава у штали што ју је изненадило, али се није бунила. Дисквалификована је јер је прешла капију.

Рекла је да би јој свакако пријао рад и  све корисне активности у таквом формату, у суштини је хтела да ријалити искористи на најбољи могући начин и извуче најбоље из њега.

- То сам тада изгурала јуначки и трудила сам се да се не брукам пуно. Сада су актуелнији неки мало другачији такмичари, неке девојчице које немају ни меру ни границу, а ја то не умем и нећу - додала је Змијанчева за Еспресо.

Сукоб са Зорицом Марковић, кобних 10.000 евра

Vesna Zmijanac
Весна Змијанац / Извор: Србија Данас

Весна је три године наступала у Зоричиној кафани "Лепеза", али пријатељство су прекинуле због новца. Весна је тражила 10.000 евра што је Зорици било превише. Зорица је изјавила да је са Весном живела од 1974. – 1980. године и да су биле нераздвојне. Својевремено је говорила је да је њена колегиница свако вече доводила новог мушкарца и да је покушала да заведе и њеног дечка. Рекла је да јој је Весна завидела јер каријеру није градила преко кревета и успела је да сачува породицу. Поновни сусрет се догодио у ријалитију "Фарма" и понашале су се као није било никаквих проблема.

Дужа пауза, па победнички повратак

После велике паузе, 2011. за ПГП-РТС снима албум Соколе, са ког хитови постају песме: Певајте ми песме, Мана, Све за љубав и насловна нумера. 2015. године снима песму Понови за мном, са којом учествује на Другом Пинковом фестивалу, на ком побеђује.

Филмска остварења

  • Сок од шљива (1981)
  • Камионџије 2 (1983)
  • Камионџије опет возе (1984)
  • Новогодишња прича (1994)

Име Весне Змијанац, са годинама је постало синоним за врхунску народну музику, а певачица је постала и бака предивне девојчице Рее, те своје "пензионерске дане", како сама наводи проводи у миру у свом дому на Букуљи, и ужива у дружењу са својом унуком, а повремено и наступа у разним ТВ емисијама музичког карактера.

}