Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Волимо да се играте нама: 8 ствари које ваше ГРУДИ желе да знате

15.08.2017. 12:44
Пише:
Србија Danas/Cosmopolitan.rs
Grudi
Груди / Извор: Профимедиа

Послушајте их...

Груди су прилично јасне и једноставне. Оне вас обавештавају када је нова менструација на путу. Сигнализирају када је хладно, а наравно и обављају своју улогу када треба привући партнера. Али колико год да сте блиске са својим „драгим девојкама“, вероватно постоји неколико ствари које не знате о њима. И због тога им сада дајемо реч, а ево шта би оне желеле да вам кажу.

ПАЖЊА, АЛАРМАНТНО: Сваком ПЕТОМ Србину се због ОВОГА не диже! А свакодневно СВИ радимо ИСТО!

„Ми мењамо величину“

Промена и ток хормона током циклуса изазивају раст жлезди у грудима како би се припремиле за могућу трудноћу. То може довести до отицања и осетљивости. У ствари, естроген је разлог због којег узимање контрацептивне пилуле некада може имати раст груди као „споредно (жељено) дејство“. Орални контрацептиви са већом дозом естрогена могу изазвати задржавање течности у грудима и стимулисати раст ћелија у њима, каже др Харолд Карлсон, шеф ендокринологије и метаболизма у Стунбрук медицинској школи у Америци. Контрацептиви нису једини лекови који имају тај ефекат. И неки антипсихотици (који се често прописују особама са биполарним поремећајем) или чак неки лекови за горушицу подижу ниво хормона пролактина који може изазвати осетљивост и раст груди и чак производњу млека. Ако вам се тако нешто догађа и није вам пријатно, посаветујте се са лекаром о лековима који смањују ниво пролактина. Хормонска спирала такође може имати неколико споредних дејстава јер садржи прогестерон као активни састојак.

Када причамо о величини, веће није увек и боље. Некада су жене у четрдесетим тражиле операције смањења груди, али се последњих година број тинејџерки и девојака у двадесетим које желе мање груди удвостручио. Миленијалке не желе да се одрекну плеса или спорта или да пролазе кроз своје двадесете и тридесете са болом у леђима и врату. Исто тако не желе да троше новац на посебно израђене и скупе brusthaltere.

Из груди јој је цурило млеко, сви су мислили да је трудна, а онда је открила УЖАСАВАЈУЋУ истину!

„Ми нисмо идентичне иако смо пар“

Без обзира колике су вам груди, код две трећине жена њихов пар груди није идентичан. Многе од њих имају леву дојку већу. А ако ваше симетричне груди одједном не буду више идентичне идите код лекара јер се може радити о некој инфекцији или нечему озбиљнијем.

„Ми нисмо темпиране бомбе“

Да, рак дојке је превише чест. Једна од 8 жена током свог живота оболи од рака дојке, али то није разлог за панику. Многе жене су претерано забринуте за рак дојке, чак и оне млађе од 35 година. Али мамографија није препоручљива за жене без повишеног ризика пре 40. године (лекар може дати другачије препоруке женама које имају предиспозицију због породичне историје болести).

„Волимо да нас опипавате“

Корисно је да жене знају како њихове груди изгледају и какву структуру имају.

Због тога је добро да једном месечно опипате своје груди темељно. С обзиром на то да се груди мењају током циклуса, добро је да то обављате сваког месеца у исто време. На тај начин лако ћете уочити ако дође до промена. Обратите пажњу на чвориће, израслине или задебљања. Будите обазриви и ако уочите неку промену на кожи попут промене у боји или исцетка из дојки. Све у шта сумњате проверите код доктора, али немојте да паничите. Већина жена има бенигне израслине и чвориће у неком моменту у животу.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

„Потребно нам је мало више подршке”

Према истраживањима, између 64 и 85 посто жена купује погрешну величину brusthaltera. Добар brusthalter прекрива цело ткиво груди и не дозвољава неким деловима да остану неподржани. Како бисте нашли идеалан brusthalter, морате сазнати који је облик корена ваших груди - део груди који се припаја уз грудни кош. Ако је ваш корен груди узан, може се десити да већина brusthaltera који се продају у великим радњама неће одговарати вашим дојкама. То често доводи до неудобности brusthaltera јер вас жице испод корпи могу бости и жуљати. Како бисте открили облик корена груди, станите испред огледала. Потребно је да обележите неколико тачака на грудима и измерите свој облик. Набавите фломастер или маркер који се лако пере и обележите тачкама крајњу унутрашњу, највишу, најнижу и крајњу спољну тачку око груди. Повежите те тачке линијом. Ако линија има облик латиничног слова „У“, онда имате узани корен дојке, а ако линије чине нешто што подсећа на Нике знак штиклирања, онда је ваш корен шири.

МА КАКВЕ ТЕШКЕ ВЕЖБЕ: Трик од само 10 секунди за брзо скидање килограма

„Осетљиве смо на сунце“

Ношење мајица са великим изразом излаже ваше груди УВ зрачењу - у било које доба године. Можете показати свој деколте, али га заштитите од зрачења кремом. Кожа на грудима је осетљивија него на неким другим деловима јер није толико била изложена сунцу као рецимо руке или лице. Дешава се да због недостатка неге и под утицајем сунца кожа на грудима изгледа много старије него кожа лица. Користите током дана крему са заштитним фактором, а пред спавање мажите своје груди хидрирајућом кремом. 

„Волимо да се играте нама“

Третирајте своје груди као додатни клиторис. Једна од најснажнијих ерогених зона код жена су груди. Неке срећне даме успевају да доживе оргазам и само од играња грудима (такозвани nipplegasm… да, то постоји!) Тражите од свог драгог да им посвети посебну пажњу. Стимулацијом брадавица шаље се сигнал истом делу женског мозга као и код стимулације клиториса, вагине и цервикса. Разлог се може наћи у еволуцији јер се исти рецептори окситоцина налазе и око млечних жлезда и у мишићима материце. Стога њихова стимулација може довести до жеље за размножавањем и ширењем врсте, објашњава психолог Бери Р. Комсарук, један од аутора Водича кроз оргазме.

„И ми некада планемо“

Седење у знојавој спортској опреми и brusthalteru може иритирати кожу на грудима. Овај предео коже садржи много лојних жлезда и због тога је склонији екцему и стварању акни. Како бисте сачували леп изглед деколтеа, туширајте се одмах после тренирања користећи средства попут бензоил-пероксид гела на осетљивим деловима. После тога нанесите крему која спречава стварање акни. Ако имате неку бубуљицу која се недељама не сасушује и не нестаје или осип око брадавица, проверите то код лекара.