5 митова о производима БЕЗ ГЛУТЕНА у које одмах треба да ПРЕСТАНЕТЕ да верујете!
Није на одмет знати...
Веома често се истиче штетност глутена, а фаворизују производи који га не садрже. Међутим, оваква исхрана није баш за свакога и уколико не постоји здравствени разлог (нпр. целијакија), нема потребе да га избаците из употребе.
Ипак, постоји неколико митова који су везани за безглутенске производе, а у које би требало да престанете да верујете:

АУ, КОЛИКО ЈЕ СМРШАЛА - ОЦРТАВАЈУ СЕ И ТРБУШЊАЦИ: Тијана Дапчевић гори у мини бикинију! (ФОТО)

"НИКОМЕ НЕ ТРЕБА ЈАДНИЦА" Снежана Дакић гађа у центар, проговорила о женама које праве НЕПОТРЕБНЕ ЖРТВЕ

УТИЧЕ НА МОЗАК, СТВАРА РЕПРОДУКТИВНЕ И СЛУШНЕ ПРОБЛЕМЕ: Овај модни тренд сви воле, а изузетно је ОПАСАН!
1. Имају мање адитива
Производи без глутена и даље могу да садрже много адитива. То што не садрже глутен, не значи да немају адитиве, који им продужавају трајност или давају одређене карактеристике (вештачку боју, арому, заслађиваче итд.)
2. Имају бољи начин производње
Производи без глутена не морају бити био или органски. Начин узгоја и прераде може бити потпуно исти као код конвенционалних производа са глутеном.
3. Имају мање калорија
Нећете унети мање калорија ако једете производе без глутена. Ови производи и даље имају енергентску вредност, која може бити иста или већа од обичних намирница, што зависи од њиховог састава. Дакле, нећете смршати ако свој избор заснивате искључиво на овом принципу.
4. Имају мање трансмасних киселина
И ова чињеница зависи од састава, па се мора погледати нутритивна таблица, а не само ознака "глутен фрее".
5. Имају мање додатог шећера
Додати шећер нема везе са тим да ли је производ "глутен фрее". Опет се мора проверити састав производа - наводи нутриционисткиња Маризела Шабановић