Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАФА, КИКИРИКИ, ЈАГОДЕ: Ове намирнице ПОДСТИЧУ АФТЕ, а ево како да спречите настанак и ЛЕЧИТЕ их

07.09.2021. 08:20
Пише:
Србија Данас/Балкан плус
afte
афте / Извор: Фото: Youtube printscreen/SLUCare

Ублажите пецкање и уклоните непријатност

Одређене намирнице, попут јако зачињене хране, чоколаде, кафе, кикирикија, бадема, јагода, сира и пшеничног брашна, могу узроковати афте. Понекад настају због претеране киселине у устима и недостатка витамина.

Беле и врло иритантне ранице у устима које пецкају и боле у додиру с језиком или храном зову се афте. Ако сте склони афтама, а желите да их се решити чим пре, ево начина како можете да направите лек код куће.

Моћна СУПЕРХРАНА: Кашика МЕДА дневно скида скоро 1,5 КИЛОГРАМ и СМАЊУЈЕ ХОЛЕСТЕРОЛ

Моћна СУПЕРХРАНА: Кашика МЕДА дневно скида скоро 1,5 КИЛОГРАМ и СМАЊУЈЕ ХОЛЕСТЕРОЛ

УПОЗОРЕЊЕ лекара: Ако приметите ОВЕ ПРОМЕНЕ НА НОГАМА, одмах идите да ПРЕГЛЕДАТЕ СРЦЕ

УПОЗОРЕЊЕ лекара: Ако приметите ОВЕ ПРОМЕНЕ НА НОГАМА, одмах идите да ПРЕГЛЕДАТЕ СРЦЕ

Афте нису заразне нити опасне за здравље, њихово пецкање је врло иритантно, а због тога што су стално влажне од слине, процес зарастања је врло спор.

Лед ублажава пецкање

Лед је учинковит домаћи “лек” јер смањује бол у устима. Нарочито је користан кад се ставља на захваћена подручја чим се појаве први симптоми, као што су трнци и пецкање, па пре него што се појави плитка улцерација.

usne
усне / Извор: Профимедиа

Чај неутрализује киселину у устима

Помоћи ће и врећица чаја коју прислоњену на афту држите пет минута. Чај има алкално деловање и неутралише киселине због којих афте боле. Како бисте убрзали зарастање, стављајте тинктуру биљке хидрастис (канадске жутике) на афту три пута на дан, барем један сат пре јела.

Водица за гргутање

Помешајте кашичицу 20-постотног хидроген пероксида и пола чаше млаке воде. Додајте кашичицу соде бикарбоне и кашичицу соли па мешајте док се сви састојци не отопе. Гргљајте водицу у устима 30 секунди па је испљуните. Поступак поновите неколико пута дневно.